Τίμοθι Γκάρτον Ας: Νέα γερμανική πολιτική προς την Ανατολή

Τίμοθι Γκάρτον Ας: Νέα γερμανική πολιτική προς την Ανατολή

Το γεωπολιτικό επίτευγμα του Βίλι Μπραντ χρειάζεται ανανέωση.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο καγκελάριος της Γερμανίας επαινεί δικαίως την Ostpolitik του Σοσιαλδημοκράτη προκατόχου του, Βίλι Μπραντ. Ο Μπραντ είναι αυτός που κατέστησε την «πολιτική προς την Ανατολή» αναγνωρίσιμο όρο. Στα 50 χρόνια που μεσολάβησαν, όμως, το γεωπολιτικό σκηνικό άλλαξε και ο Σολτς χρειάζεται επειγόντως νέα πολιτική. Την εποχή του Μπραντ, η ομοσπονδιακή δημοκρατία ήταν μία αναθεωρητική ευρωπαϊκή δύναμη, που αναζητούσε την επανένωσή της με την Αν. Γερμανία, ενώ η ΕΣΣΔ αποτελούσε εγγυήτρια του status quo. Σήμερα, η Ρωσία του Πούτιν είναι η αναθεωρητική δύναμη, έτοιμη να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να αποκαταστήσει την ηγεμονία της στην Ουκρανία.

Τη δεκαετία του 1960, οι οικονομικές δοσοληψίες της Βόννης με την ΕΣΣΔ άνοιξαν τον δρόμο στην αποκλιμάκωση της ψυχροπολεμικής όξυνσης. Πριν από λίγες ημέρες στο Πεκίνο, ο Πούτιν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι επανέλαβαν με έμφαση τη διπλωματική τους σύμπλευση, με αντίπαλο τη Δύση. Κάθε νέα δυτική Ostpolitik θα πρέπει τώρα να συμπεριλάβει και την Απω Ανατολή. Η γερμανική εξάρτηση από τα κινεζικά βιομηχανικά προϊόντα, όμως, καθιστά αδύνατη τέτοια πρωτοβουλία.

Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ο Βίλι Μπραντ υπήρξε μία από τις πλέον χαρισματικές προσωπικότητες της μεταπολεμικής Ευρώπης. Το 1970, η γονυκλισία του στο μνημείο της εξέγερσης στη Βαρσοβία αποτελεί σταθμό στη συμβολική έκφραση συγγνώμης προς τα θύματα των ναζί. Ο Γκέρχαρτ Σρέντερ, αντίθετα, είναι μία από τις πλέον επονείδιστες προσωπικότητες της πρόσφατης γερμανικής ιστορίας. Υστερα από την επιτυχημένη θητεία του, αποδέχθηκε αδρά αμειβόμενες θέσεις σε ρωσικές εταιρείες, για να γίνει συστηματικός απολογητής του Πούτιν και του αυταρχικού του καθεστώτος.

Χωρίς την αναπάντεχη ουκρανική κρίση, ο Σολτς θα είχε τη δυνατότητα να στρίψει αργά αλλά σταθερά το πηδάλιο της Οstpolitik, ενώ οι «πράσινες» πρωτοβουλίες του θα άρχιζαν να αποφέρουν καρπούς, μειώνοντας την εξάρτηση της Γερμανίας από τα ρωσικά καύσιμα. Η ιστορία, όμως, αποφάσισε αλλιώς και ο Σολτς καλείται τώρα να εκπονήσει νέα γενναία Οstpolitik.

* Ο κ. Τίμοθι Γκάρτον Ας είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT