Ουκρανικό: Η Βρετανία δηλώνει έτοιμη να στείλει στρατιώτες στην Ανατολική Ευρώπη

Ουκρανικό: Η Βρετανία δηλώνει έτοιμη να στείλει στρατιώτες στην Ανατολική Ευρώπη

Αργή η πρόοδος στην επίλυση της ουκρανικής κρίσης, παραδέχεται ο Βρετανός υπ. Άμυνας

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έτοιμη για αποστολή στρατιωτών στην Ανατολική Ευρώπη εφόσον χρειαστεί, δηλώνει η Μεγάλη Βρετανία, την ώρα που η ένταση παραμένει στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Σε δηλώσεις του το πρωί της Πέμπτης σε συνεντεύξεις του στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπεν Γουάλας, τόνισε πως οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις μπορεί να στείλουν περισσότερους στρατιώτες στην Ανατολική και Νότια Ευρώπη ώστε να βοηθήσουν συμμάχους, αν αυτό απαιτηθεί.

Ο Βρετανός υπουργός υπογράμμισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίζεται ως σοβαρός παίκτης στις διεθνείς υποθέσεις και παραδέχθηκε ότι οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης σημειώνουν «αργή πρόοδο».

Προειδοποίησε επίσης ότι τυχόν ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση, ενώ αποκάλυψε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να αρχίσει σύντομα «πυρηνική στρατηγική άσκηση».

Ο κ. Γουάλας φέρεται σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση ο δημοφιλέστερος μεταξύ των μελών του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος στην κούρσα για τη διαδοχή του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. Παράλληλα πληροφορίες στον βρετανικό Τύπο φέρουν τον κ. Γουάλας ως πιθανό διάδοχο της Γενς Στόλτενμπεργκ στην ηγεσία του ΝΑΤΟ.

Την Πέμπτη ο ίδιος ο κ. Τζόνσον επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ και τόνισε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία οφείλει να στηρίξει σθεναρά το δικαίωμα της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Επ’ αυτού ο κ. Γουάλας επεσήμανε ότι «είτε ανήκει κανείς στο ΝΑΤΟ είτε όχι, πρέπει να προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε το κυριαρχικό δικαίωμα των χωρών να επιλέγουν τις συμμαχίες ασφαλείας που επιθυμούν».

Πηγή: Reuters, Daily Mail, The Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT