Κορωνοϊός: Εφικτή η σταδιακή άρση των μέτρων, λέει η Παπαευαγγέλου

Κορωνοϊός: Εφικτή η σταδιακή άρση των μέτρων, λέει η Παπαευαγγέλου

Χαρακτήρισε εφικτή τη σταδιακή άρση των περιορισμών, σημειώνοντας ότι «έρχεται η φάση που θα μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κορωνοϊό κι ο καθένας θα παίρνει τις αποφάσεις του»

5' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Όλη η Ελλάδα βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο», όσον αφορά στον επιδημιολογικό χάρτη, τόνισε στο πλαίσιο της τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Χαρακτήρισε εφικτή τη σταδιακή άρση των περιορισμών, σημειώνοντας ότι «έρχεται η φάση που θα μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κορωνοϊό κι ο καθένας θα πρέπει να λαμβάνει τα μέτρα του».

Τόνισε πάντως ότι την Επιτροπή την απασχολεί το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και η μετακίνηση των κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. «Ο ιός θα βρει τους ανεμβολίαστους και τους μολύνει», είπε χαρακτηριστικά.

Η ίδια πρόσθεσε ότι ο αυξημένος αριθμός των ενεργών κρουσμάτων που αγγίζει το 1,5% πληθυσμού στην Ελλάδα, αλλά και το γεγονός ότι ο ιός έχει διασπαρεί σε όλη την επικράτεια, σε συνδυασμό με την πίεση που συνεχίζει να δέχεται το ΕΣΥ, αλλά και την μικρή αλλά διαφαινόμενη αύξηση των νοσηλιών στους άνω των 65 ετών δεν επιτρέπει ακόμα στην επιτροπή να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση των μέτρων. «Κι αυτό γίνεται σε συνδυασμό με το γεγονός ότι βρισκόμαστε ακόμα στο χειμώνα», τόνισε. 

Το 1/3 των κρουσμάτων αφορά σε παιδιά

Τόνισε ότι η πορεία της πανδημίας παραμένει σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, επισημαίνοντας ότι καταγράφονται κατά μέσο όρο 17.600 κρούσματα ανά ημέρα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 34 έτη, ενώ το 1/3 των κρουσμάτων εξακολουθεί να αφορά σε παιδιά κάτω των 17 ετών. Έκανε γνωστό δε ότι παρατηρήθηκε αύξηση κρουσμάτων σε περιοχές που η Όμικρον άργησε να φτάσει, όπως τα νησιά, τα Ιωάννινα και η Φθιώτιδα.

«Το πανδημικό κύμα είναι σταθερά ψηλό, ο αριθμός των νοσηλευομένων είναι περίπου 4.500 ασθενείς, ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος είναι 452 εισαγωγές ανά μέρα. «Υπάρχει σταδιακή αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ», είπε, επισημαίνοντας τη μείωση 9% σε μια εβδομάδα.

«Ο αριθμός των θανάτων είναι υψηλός, ίσως διαφαίνεται μια μείωση των θανάτων τις τελευταίες ημέρες», πρόσθεσε.

Επικαλούμενη δύο διαφορετικές μελέτες, είπε ότι «η προηγούμενη νόηση δεν προσφέρει προστασία από την επαναλοίμωξη με την Όμικρον», σχολιάζοντας ότι «για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, ο κίνδυνος σοβαρής νόσου είναι εξίσου υψηλός, ανεξάρτητα αν έχουν νοσήσει με Όμικρον ή Δέλτα».

«Η Όμικρον δεν είναι μία απλή ίωση για όσους είναι άνω των 65 ετών και τους άνδρες άνω των 45 ετών με σοβαρά προβλήματα υγείας», τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου, επισημαίνοντας για μία ακόμη φορά την ανάγκη εμβολιασμού.

Αναφερόμενη σε νεότερη μελέτη που έδειξε ότι η μάσκα σε ποσοστό 56% μειώνει την πιθανότητα μόλυνσης στους κλειστούς χώρους, τόνισε ότι δείχνει ότι πρέπει να συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας.

Σύνδρομο MIS-C

Αναφερόμενη στο υπέρ φλεγμονώδες σύνδρομο MIS-C μετά από νόσηση από κορωνοϊό, είπε ότι «το τελευτυαίο διάστημα μας απασχόλησε η νοσηλεία παιδιών με το MIS-C. Το θέμα είναι γνωστό από τις αρχές της πανδημίας. Εμφανίζεται 4 με 6 εβδομάδες από την έναρξη της λοίμωξης. Έχουν νοσηλευτεί 119 παιδιά ως το τέλος του 2021, με διάμεση ηλικία τα 8 έτη».

Τα παιδιά, όπως είπε, εμφανίζουν συνήθως υψηλό πυρετό, γαστρεντερικά προβλήματα αλλά και εξανθήματα, ενώ αρκετά από αυτά περικαρδίτιδα. Σημαντικό ποσοστό εμφάνισε μυοκαρδίτιδα «και 2 στα 10 χρειάστηκαν εισαγωγή σε ΜΕΘ».

Πρόσθεσε ότι στην περίπτωση υψηλού πυρετού σε παιδιά που πέρασαν covid, οι γονείς πρέπει να ζητήσουν τη συμβουλή των παιδιάτρων. Συμπλήρωσε ότι «το εμβόλιο στους εφήβους μειώνει κατά 91% την πιθανότητα εμφάνισης MIS-C».

Αναφερόμενη και στις παρενέργειες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου σε έφηβους, κυρίως αγόρια, είπε ότι σε μελέτη που έγινε σε 380 από αυτά τα παιδιά που εμφάνισαν μυοκαρδίτιδα, φάνηκε ότι μετά από 90 μέρες είχαν σημαντική βελτίωση έως και πλήρη ίαση.

Η Όμικρον σε τροχιά συρρίκωνσης

«Σε όλο τον κόσμο το κύμα της Όμικρον μπαίνει σε τροχιά συρρίκνωσης», είπε ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνη.

«Οι εμβολιασμένοι θα χαίρονται όλο και περισσότερο την ελευθερία τους», είπε, για να συμπληρώσει ότι βαίνουμε σε μια κατάσταση που η «κοινωνική αποστασιοποίηση θα τηρείται όλο και λιγότερο».

Αντιικά φάρμακα

«Άνοιξε εδώ και μια εβδομάδα η πλατφόρμα για τα αντιικά φάρμακα, έχουν γίνει 1.466 αιτήσεις, ενώ μόλις 19 απορρίφθηκαν», γνωστοποίησε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Ερωτηθείσα για τα τρια παιδιά που έχουν διασωληνωθεί με Covid το τελευταίο διάστημα, τόνισε: «Είναι λίγο καλύτερα το 22 μηνών παιδί στο Ιπποκράτειο. Έχουμε άλλα δυο παιδιά στην Αθήνα, το ένα μπήκε μετά από τροχαίο, με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, πριν δέκα μέρες και βρέθηκε με Covid μέσα στη μονάδα. Το δεύτερο μπήκε χθες με σπασούς. Και τα δυο παιδιά είναι 13 ετών». 

Η συνέντευξη Τύπου


Τα κρούσματα

Σε 19.154 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Σήμερα, Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022, ανακοινώθηκαν 93 θάνατοι.

Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 516 ασθενείς. 

Παρακολουθήστε το Live Event της «Κ»: Το τώρα και το μετά της πανδημίας – Q&A με τέσσερις ειδικούς

Κορωνοϊός: Εφικτή η σταδιακή άρση των μέτρων, λέει η Παπαευαγγέλου-1

Στόχος ο Μάρτιος χωρίς μέτρα

Προς σταδιακή άρση των λίγων μέτρων που έχουν απομείνει προσανατολίζεται η κυβέρνηση με τελικό ορίζοντα τον Μάρτιο, όταν βάσει του σχεδιασμού και της υφιστάμενης πορείας της πανδημίας το πιθανότερο είναι να μην υπάρχει κανένα περιοριστικό μέτρο, πλην της χρήσης μάσκας, που θα μας συνοδεύει για καιρό.

Η τάση αυτή, της άρσης των περιορισμών και της επιστροφής στην κανονική ζωή, καταγράφεται ήδη σε όλη την Ευρώπη, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή κοινή διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που λαμβάνει χώρα στη Λυών.

«Χάσαμε τον πόλεμο με τον κορωνοϊό»

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για πορεία της πανδημίας διατύπωσε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι «η φάση του πολέμου εναντίον του κορωνοϊού τελείωσε και χάσαμε», εξηγώντας ότι η χαλάρωση των μέτρων που αποφασίζουν η μια χώρα μετά την άλλη σημαίνει «παράδοση άνευ όρων».

Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη, ο ιός επεκτείνεται παγκοσμίως γιατί του το επιτρέπουμε, ενώ το παγκόσμιο κύμα μολύνσεων και θανάτων αυξάνεται συνεχώς. Επεσήμανε, δε, ότι «βασιζόμαστε στον στρατηγό – καλοκαίρι που ρίχνει την πανδημία». Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, προειδοποίησε ότι θα γίνεται όλο και πιο ευάλωτη, καθώς υπάρχουν 300.000 ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών, αλλά κι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που δεν έχει κάνει την τρίτη δόση.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης ανέφερε ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα έχουμε άλλους 1.000 με 1.500 νεκρούς. Μιλώντας στην ΕΡΤ, επεσήμανε ότι τα θετικά κρούσματα κορωνοϊού θα παραμείνουν αυξημένα στη χώρα μας για ένα ακόμα μήνα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT