Τουρκία: «Δεν πληρώνω» διαμηνύει ο Κιλιτσντάρογλου

Τουρκία: «Δεν πληρώνω» διαμηνύει ο Κιλιτσντάρογλου

Αντιδρά ο Τούρκος ηγέτης του CHP στην ακριβή ενέργεια

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ανακοίνωσε χθες ότι δεν σκοπεύει να πληρώσει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος μέχρις ότου ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακαλέσει τις αυξήσεις που επέβαλε στα τέλη Δεκεμβρίου. Η αύξηση των τιμών του ρεύματος και του φυσικού αερίου έχει πυροδοτήσει διαδηλώσεις σε δεκάδες τουρκικές πόλεις. Εντεκα δήμαρχοι μεγάλων πόλεων που πρόσκεινται στο αντιπολιτευόμενο ρεπουμπλικανικό κόμμα CHP ζήτησαν από την κυβέρνηση ειδικά τιμολόγια, υποστηρίζοντας ότι οι αυξήσεις καθιστούν αδύνατη την παροχή βασικών υπηρεσιών κοινής ωφελείας, ακόμη και τη λειτουργία των εγκαταστάσεων ύδρευσης.

Τα νέα τιμολόγια αυξάνουν κατά 52% τις τιμές του ρεύματος για όσους έχουν μικρή κατανάλωση (150 κιλοβατώρες μηνιαίως) και κατά 125% για κάθε κιλοβατώρα μετά τις πρώτες 150. Το μέτρο πλήττει ευρέα στρώματα πληθυσμού, καθώς η μέση μηνιαία κατανάλωση τετραμελούς οικογένειας είναι στις 210 κιλοβατώρες. «Δεν θα πληρώσω κανένα λογαριασμό ρεύματος μέχρι να αποσύρει ο Ερντογάν τις αυξήσεις τιμών που υπέγραψε στις 31 Δεκεμβρίου», είπε ο Κιλιτσντάρογλου.

Οι τιμές του ρεύματος επηρεάζονται από τις αυξήσεις της τιμής του φυσικού αερίου, καθώς η Τουρκία παράγει το 30% του ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο. Εκ των υστέρων, η δήλωση του υφυπουργού Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, πριν από δύο χρόνια, ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τις χαμηλές τιμές φυσικού αερίου στην αγορά σποτ (ελεύθερης διαπραγμάτευσης) για να πείσει τους βασικούς προμηθευτές της να βελτιώσουν τους όρους των συμβολαίων αποδείχθηκε εσφαλμένη.

Τα τιμολόγια αυξάνουν κατά 52% τις τιμές του ρεύματος για έως 150 κιλοβατώρες μηνιαίως και 125% για επιπλέον κιλοβατώρες.

Τα συμβόλαια

Τέσσερα συμβόλαια (Αζερμπαϊτζάν, Νιγηρία, δύο με τη Ρωσία) εξέπνευσαν πέρυσι εκθέτοντας την Τουρκία στις διακυμάνσεις του ολλανδικού χρηματιστηρίου ενέργειας, την ώρα που οι τιμές σε αυτό εκτοξεύθηκαν, ό,τι πάνω-κάτω συνέβη και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τελικά τα συμβόλαια με Αζερμπαϊτζάν και Ρωσία ανανεώθηκαν, αλλά η Τουρκία έχει το επιπλέον πρόβλημα του καλπάζοντος πληθωρισμού, ο οποίος σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία «τρέχει» με 48% σε ετήσια βάση, μηδενίζοντας τις αυξήσεις 50% που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση.  

«Δεν θα αφήσουμε τους πολίτες έρμαια των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, προαναγγέλλοντας ότι το όριο για την αύξηση 125% θα μετατεθεί από τις 150 στις 210 κιλοβατώρες μηνιαίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT