Μπάιντεν: «Ξεπαγώνει» κεφάλαια ύψους 7 δισ. δολ. για το Αφγανιστάν

Μπάιντεν: «Ξεπαγώνει» κεφάλαια ύψους 7 δισ. δολ. για το Αφγανιστάν

Να απελευθερώσει αφγανικά κεφάλαια ύψους 7 δισ. δολ., που είχαν «παγώσει» έπειτα από την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία, ετοιμάζεται ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, με την προοπτική κάποια από αυτά τα χρήματα να πάνε στο μέτωπο της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να απελευθερώσει αφγανικά κεφάλαια ύψους 7 δισ. δολ., που είχαν «παγώσει» έπειτα από την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία, ετοιμάζεται ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, με την προοπτική αυτά τα χρήματα να πάνε στο μέτωπο της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττει το Αφγανιστάν και την υποστήριξης των θυμάτων της τρομοκρατίας.

Όταν η εκλεγμένη αφγανική κυβέρνηση κατέρρευσε τον περασμένο Αύγουστο έπειτα από την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα, άφησε πίσω της πάνω από 7 δισ. δολ. στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) στη Νέα Υόρκη.

Στην πορεία ωστόσο, με την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία του Αφγανιστάν – τους οποίους οι Αμερικανοί δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει ως νόμιμη κυβέρνηση της χώρας – και τη φυγή των παλαιών αξιωματούχων, τα εν λόγω χρήματα «πάγωσαν».

Πλέον, η διοίκηση Μπάιντεν φέρεται να ετοιμάζεται να απελευθερώσει αυτά τα χρήματα (μέρος των οποίων διεκδικούν πάντως δικαστικά και συγγενείς των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου), με την προοπτική όμως εκείνα να χρησιμοποιηθούν – χωρίς την εμπλοκή των Ταλιμπάν – για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπο το Αφγανιστάν.

Με πληροφορίες από the Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT