Ουκρανική κρίση: Διπλωματικός πυρετός – Ο Μπάιντεν καλεί τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν τη χώρα

Ουκρανική κρίση: Διπλωματικός πυρετός – Ο Μπάιντεν καλεί τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν τη χώρα

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί οι δυτικοί ηγέτες προκειμένου να αποτρέψουν τη Ρωσία από το να εισβάλλει στην Ουκρανία. Τζο Μπάιντεν, Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς, καθώς επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Πολωνός ηγέτης Αντρέι Ντούντα, έλαβαν μέρος σε τηλεφωνική επικοινωνία για την ουκρανική κρίση, ενώ οι εντάσεις με τη Ρωσία βρίσκονται στα ύψη, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός του Ρωσικού Στρατού, Βαλερί Γερασίμοφ, και ο Αμερικανός Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Μαρκ Μίλεϊ είχαν επίσης τηλεφωνική επικοινωνία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν ζητήματα διεθνούς ασφάλειας.

Λίγο νωρίτερα, και απηχώντας τις έντονες συστάσεις του Αμερικανού προέδρου και το Στέητ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τους Αμερικανούς που βρίσκονται στην Ουκρανία να την εγκαταλείψουν άμεσα «λόγω των αυξανόμενων απειλών για Ρωσική στρατιωτική δράση».

«Αποφύγετε να ταξιδεύετε στην Ουκρανία λόγω των αυξανόμενων απειλών Ρωσικής στρατιωτικής δράσης και της COVID-19. Όσοι βρίσκονται στην Ουκρανία, πρέπει να αναχωρήσουν άμεσα είτε με εμπορικά είτε με ιδιωτικά μέσα». 

Διαβάστε: Τα πέντε σενάρια εξόδου από την κρίση

Μπάιντεν: Φύγετε από την Ουκρανία άμεσα

«Τα πράγματα ενδέχεται να ξεφύγουν στην περιοχή», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος κάλεσε εκ νέου τους Αμερικανούς που παραμένουν στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα.

Με δεδομένες τις αυξανόμενες απειλές για στρατιωτική δράση από την πλευρά της Ρωσίας, ο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι δεν σκοπεύει να στείλει αμερικανικό στρατό για να διασώσει τυχόν εγκλωβισμένους Αμερικανούς. «Οι Αμερικανοί πρέπει να φύγουν τώρα», δήλωσε εμφατικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μιλώντας στο NBC News.

«Έχουμε να κάνουμε με έναν από τους ισχυρότερους στρατούς του κόσμου. Είναι δύσκολη η κατάσταση και τα πάντα μπορεί να ξεφύγουν πολύ γρήγορα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει επεξεργασία σεναρίου διάσωσης Αμερικανών που θα χρειαστεί να αποχωρήσουν εσπευσμένα σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Μπάιντεν είπε: «Δεν υπάρχει. Θα πρόκειται για Παγκόσμιο Πόλεμο εάν αρχίσουν οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι να βάλλουν ο ένας εναντίον του άλλου. Βρισκόμαστε σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο, από αυτόν που βρισκόμασταν».

Ισραήλ

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι συγγενικά πρόσωπα του προσωπικού της πρεσβείας του στο Κίεβο αποχωρούν από την Ουκρανία, με την ισραηλινή κυβέρνηση να επικαλείται «μια επιδείνωση της κατάστασης» σε μια προφανή αναφορά στην κρίση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Η ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών προέτρεψε περαιτέρω τους Ισραηλινούς να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Ουκρανία και όσους βρίσκονται εκεί να «αποφεύγουν περιοχές εντάσεων».

Νορνηγία – Λετονία

Η Νορβηγία και η Λετονία προστέθηκαν στις χώρες εκείνες που καλούν τους πολίτες τους να φύγουν από την Ουκρανία, επικαλούμενες την κατάσταση ασφαλείας και τη συγκέντρωση μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας ανέφερε ότι «λόγω της σοβαρής και απρόβλεπτης» κατάστασης στην Ουκρανία, συμβουλεύει τους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στη χώρα αυτή και προτρέπει όσους βρίσκονται εκεί να την εγκαταλείψουν. Συμβούλευσε επίσης τους Νορβηγούς να μην ταξιδεύουν σε περιοχές της Ρωσίας που απέχουν λιγότερα από 250 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία, καθώς και να αποφεύγουν τα ταξίδια σε όλη τη Λευκορωσία, εκτός της πρωτεύουσας Μινσκ.

Η Λετονία από την πλευρά της κάλεσε τους πολίτες της να φύγουν από την Ουκρανία λόγω της «σοβαρής απειλής για την ασφάλεια που θέτει η Ρωσία» και μιας «αξιόπιστης απειλής κλιμάκωσης», όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ειδήσεις σήμερα

Κρεμλίνο για Ουκρανικό: Η γκάφα της Βρετανίδας ΥΠΕΞ προδίδει την άγνοια της Δύσης

Μπλίνκεν: Μία ρωσική εισβολή θα μπορούσε να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή

Συνάντηση Τρας – Λαβρόφ: Παγερά βλέμματα και βιαστική αποχώρηση του Ρώσου ΥΠΕΞ

Ουκρανικό: Καμία πρόοδος στις συνομιλίες του σχήματος της Νορμανδίας

Μπάιντεν: Οι Αμερικανοί πρέπει να εγκαταλείψουν «τώρα» την Ουκρανία

Ουκρανικό: Διπλωματία κάτω από ομοβροντίες

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT