Διπλωματικός μαραθώνιος για να αποφευχθεί η κλιμάκωση: Επικοινωνία Πούτιν – Μπάιντεν το Σάββατο

Διπλωματικός μαραθώνιος για να αποφευχθεί η κλιμάκωση: Επικοινωνία Πούτιν – Μπάιντεν το Σάββατο

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν, θα συνομιλήσουν τηλεφωνικά το Σάββατο

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν, θα συνομιλήσουν τηλεφωνικά το Σάββατο, μετέδωσε το πρακτορείο RIA, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε αφού η Ουάσινγκτον κατηγόρησε την Ρωσία ότι έχει συγκεντρώσει αρκετές στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στην Ουκρανία για να εξαπολύσει μια μεγάλη εισβολή, η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει με μια αεροπορική επίθεση. Ο κ. Πεσκόφ είπε ότι το τηλεφώνημα γίνεται με πρωτοβουλία των ΗΠΑ.

Ο κ. Πούτιν θα μιλήσει επίσης αύριο Σάββατο με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass.

Μπαράζ δραματικών προειδοποιήσεων υπό τον φόβο ρωσικής εισβολής

«Ανά πάσα στιγμή», ακόμη και πριν από τη λήξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, που είναι προγραμματισμένη για τις 20 Φεβρουαρίου, θα μπορούσε να γίνει μια εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν.

«Εξακολουθούμε να βλέπουμε ενδείξεις κλιμάκωσης από τη ρωσική πλευρά, συμπεριλαμβανομένης και της άφιξης νέων δυνάμεων στο ουκρανικό μέτωπο», είπε. Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, μια ρωσική επίθεση θα μπορούσε να ξεκινήσει με αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Ζήτησε από τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται ακόμη στην Ουκρανία να φύγουν από τη χώρα αυτή μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες, λέγοντας ότι μια ρωσική αεροπορική επίθεση θα καθιστούσε δυσκολότερη την αναχώρησή τους. «Δεν λέμε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει λάβει την τελική του απόφαση», υπογράμμισε ωστόσο ο Σάλιβαν.

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι οι Δυτικοί σύμμαχοι επιδεικνύουν «αξιοσημείωτη ενότητα» απέναντι στη Ρωσία, σχολιάζοντας ότι αν η Μόσχα αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία η επιρροή της δεν θα αυξηθεί, αντιθέτως θα μειωθεί. «Ό,τι κι αν συμβεί, η Δύση είναι πιο ενωμένη απ’ ό,τι ήταν εδώ και χρόνια, το ΝΑΤΟ ενισχύθηκε», διαβεβαίωσε.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η Ρωσία αναζητεί ένα πρόσχημα για να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία».

ΗΠΑ: 3.000 επιπλέον στρατιώτες στην Πολωνία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν άλλους 3.000 στρατιώτες στην Πολωνία εντός των επόμενων ημερών, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, ανέφεραν τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Reuters, την ώρα που η Ρωσία πραγματοποιεί ασκήσεις στη Λευκορωσία και τη Μαύρη Θάλασσα, αφού συγκέντρωσε ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία.

Οι αξιωματούχοι, που ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους, είπαν ότι οι ενισχύσεις αυτές θα προέλθουν από την 82η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία και όχι από τις αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στην Ευρώπη. Η μία από τις πηγές του Reuters είπε ότι πρόκειται για μια «σημαντική ανάπτυξη δυνάμεων».

Οι ενισχύσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στους 8.500 στρατιώτες που είναι ήδη σε επιφυλακή, ώστε να αναπτυχθούν στην Ευρώπη εάν χρειαστεί και στους 3.000 Αμερικανούς στρατιώτες που η Ουάσινγκτον έχει υποσχεθεί ότι θα στείλει στην Πολωνία και τη Ρουμανία.

Ειδήσεις σήμερα

Μπαράζ δραματικών προειδοποιήσεων υπό τον φόβο άμεσης ρωσικής εισβολής

Der Spiegel: Ρωσική επίθεση στις 16 Φεβρουαρίου «βλέπουν» οι ΗΠΑ

ΗΠΑ – Ουκρανική κρίση: Αποστολή επιπλέον 3.000 στρατιωτών στην Πολωνία

Ανακοίνωση ΥΠΕΞ για τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ή ταξιδεύουν στην Ουκρανία

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT