Παγκόσμιο Θησαυροφυλάκιο Σπόρων: Σπάνιες «καταθέσεις» από πέντε χώρες

Παγκόσμιο Θησαυροφυλάκιο Σπόρων: Σπάνιες «καταθέσεις» από πέντε χώρες

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες «καταθέσεις» αναμένεται να πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα στο Παγκόσμιο Θησαυροφυλάκιο Σπόρων το Σουδάν, η Ουγκάντα, η Νέα Ζηλανδία, η Γερμανία και ο Λίβανος. Μεταξύ άλλων θα κατατεθούν σπόροι όπως το κεχρί, το σόργο και το σιτάρι.

Το Διεθνές Κέντρο Αγροτικής Έρευνας για τις Ξηρές Περιοχές (ICARDA), το οποίο μετέφερε την έδρα του από το Χαλέπι στη Βηρυτό το 2012 λόγω του πολέμου στη Συρία, θα καταθέσει περίπου 8.000 δείγματα.

Ο οργανισμός πραγματοποίησε την πρώτη «εκταμίευση» σπόρων το 2015 προκειμένου να αντικαταστήσει μια συλλογή που είχε καταστραφεί στον πόλεμο, ενώ δείγματα δανείστηκε το 2017 και το 2019.

Παγκόσμιο Θησαυροφυλάκιο Σπόρων: Σπάνιες «καταθέσεις» από πέντε χώρες-1
AP / David Keyton

H Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων έχει κτιστεί στη νορβηγική αρκτική νήσο Σβάλμπαρντ με στόχο τη διαφύλαξη δειγμάτων σπόρων από τα κυριότερα καλλιεργούμενα είδη ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξαφάνισής τους λόγω φυσικών καταστροφών, πολέμων, κλιματικών αλλαγών, ασθενειών, ατυχημάτων ή κακών χειρισμών στις άλλες τράπεζες σπόρων.

Ανοίγει μόλις μερικές φορές το χρόνο προκειμένου να περιοριστεί η έκθεση των δειγμάτων στις εξωτερικές κλιματικές συνθήκες.

Στο θησαυροφυλάκιο φυλάσσονται πάνω από 1,1 εκατομμύρια δείγματα σπόρων από σχεδόν 6.000 είδη φυτών, τα οποία έχουν προέλθει από 89 τράπεζες σπόρων παγκοσμίως.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT