Γαλλία: Πρώτη προεκλογική φιέστα για την Πεκρές – Απώλειες στελεχών για την Λεπέν

Γαλλία: Πρώτη προεκλογική φιέστα για την Πεκρές – Απώλειες στελεχών για την Λεπέν

Την πρώτη μεγάλη προεκλογική της συγκέντρωση ενόψει της αναμέτρησης του Απριλίου είχε η υποψήφια της γαλλικής δεξιάς για την προεδρία Βαλερί Πεκρές την Κυριακή στο Παρίσι, ενώ παράλληλα κλιμακώνεται ο «εμφύλιος» της γαλλικής ακροδεξιάς ανάμεσα στη Μαρίν Λεπέν και τον Ερίκ Ζεμούρ.

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την 54χρονη Βαλερί Πεκρές, την υποψήφια του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία της Γαλλίας, η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή 13 Φεβρουαρίου, στο Παρίσι ήταν η πρώτη μεγάλη προεκλογική φιέστα στον δρόμο προς τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Απριλίου.

Περίπου ενάμιση μήνα πριν από τις κάλπες, η 54χρονη Πεκρές – που ξεχωρίζει παράλληλα και ως η πρώτη στα χρονικά γυναίκα που διεκδικεί την προεδρία με το κόμμα της γαλλικής Δεξιάς των Σιράκ και Σαρκοζί – προσπαθεί να ανέβει στις δημοσκοπήσεις περιορίζοντας παράλληλα τις διαρροές ψηφοφόρων και στελεχών προς την ακροδεξιά αλλά και προς την πλευρά του Εμανουέλ Μακρόν.

Από το βήμα της προεκλογικής της συγκέντρωσης την Κυριακή στη γαλλική πρωτεύουσα, η ίδια παρουσιάστηκε να παίρνει θέση υπέρ των σκληρών συνόρων στην ΕΕ αλλά και υπέρ της αυστηροποίησης των μέτρων ελέγχου και περιορισμού της μετανάστευσης. Από το ίδιο βήμα, η 54χρονη μίλησε για μια «νέα Γαλλία» νόμου και τάξης, ενώ παράλληλα υποστήριξε πως οι ηρωίδες της είναι η Μάργκαρετ Θάτσερ και η Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις (Cevifop/LeMonde), η Βαλερί Πεκρές, η Μαρίν Λεπέν και ο Ερίκ Ζεμούρ παρουσιάζονται όλοι να κοντράρονται για τη δεύτερη θέση ενόψει πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, συγκεντρώνοντας ο καθένας και η καθεμιά εξ αυτών κοντά στο 15%.

Εν τω μεταξύ ωστόσο, ο «εμφύλιος» στην ακροδεξιά μαίνεται καθώς πληθαίνουν τα στελέχη που αποχωρούν από το στρατόπεδο της Λεπέν και παίρνουν θέση στο πλευρό του ανερχόμενου Ζεμούρ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν πάντως από την πλευρά του συνεχίζει να προηγείται στις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνοντας κοντά στο 24%.  

Με πληροφορίες από the Guardian, France24

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT