Ουκρανική κρίση: Σε λεπτό πάγο οι σχέσεις Δύσης – Ρωσίας, ύστατη προσπάθεια για διπλωματική λύση

Ουκρανική κρίση: Σε λεπτό πάγο οι σχέσεις Δύσης – Ρωσίας, ύστατη προσπάθεια για διπλωματική λύση

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις ισορροπίες ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία να παραμένουν εύθραυστες, οι προσπάθειες για διπλωματικές επαφές και εξεύρεση λύσης στο Ουκρανικό παραμένουν αδιάκοπες.

Το ίδιο βεβαίως και οι προειδοποιήσεις: Η αναπληρωτής εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιέρ επανέλαβε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να αρχίσει ανά πάσα στιγμή, ακόμα κι εντός αυτής της εβδομάδας.

Νωρίτερα πάντως, σε τηλεφωνική τους επαφή, διάρκειας 40 λεπτών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, συμφωνήσαν ότι δεν έχουν χαθεί όλες οι ελπίδες για διπλωματική επίλυση της κρίσης και πως υπάρχει «παράθυρο» ανοιχτό.

Η Ρωσία εξακολουθεί να αρνείται τις αιτιάσεις ότι σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία, μολονότι έχει συγκεντρώσει ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις (πάνω από 100.000 στρατιώτες) κατά μήκος των συνόρων με τον νοτιοδυτικό της γείτονα. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, διαμήνυσε ότι η διπλωματία είναι ακόμα ζωντανή και «απέχουμε πολύ από το σημείο εξάντλησης».

Ο ίδιος κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν να συνεχίσει τον διάλογο με τη Δύση, παρά το γεγονός πως οι απαντήσεις που έχει λάβει η Μόσχα μέχρι στιγμής από τους Δυτικούς στο θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας δεν θεωρούνται ικανοποιητικές για την ίδια.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολντίμιρ Ζελένσκι, κήρυξε την Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου «Μέρα ενότητας», τονίζοντας ότι «μας λένε πως εκείνη θα είναι η μέρα της ρωσικής επίθεσης».

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Κίεβο με τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς, ο οποίος την Τρίτη αναμένεται να έχει επαφές με τον Πούτιν στη Μόσχα. «Είμαστε έτοιμοι για έναν σοβαρό διάλογο με τη Ρωσία για θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας», είπε ο Όλαφ Σολτς.

Την ίδια ώρα, κυβερνήσεις ανά τον κόσμο απευθύνουν προειδοποιήσεις στους πολίτες είτε να αποχωρήσουν άμεσα από την Ουκρανία είτε να μην μεταβούν, εάν σκόπευαν να το κάνουν.

Εισβολή αν υπάρξει πρόκληση

Η Ρωσία «δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία εκτός κι αν προκληθούμε», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, μιλώντας στον Guardian. «Εάν οι Ουκρανοί εξαπολύσουν μια επίθεση εναντίον της Ρωσίας, δεν θα πρέπει να εκπλαγείτε εάν αντεπιτεθούμε. Ή εάν αρχίσουν να σκοτώνουν κατάφωρα Ρώσους πολίτες οπουδήποτε, στο Ντονμπάς ή αλλού», συμπλήρωσε.

Προειδοποίησε ότι μια ουκρανική «πρόκληση» θα μπορούσε να ωθήσει το Κρεμλίνο να αντιδράσει.

«Αυτό που εννοώ ως «πρόκληση» είναι ότι μπορούν να οργανώσουν ένα επεισόδιο εναντίον των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών του Ντονμπάς, να τις προκαλέσουν, κατόπιν να τις πλήξουν με όλες τις δυνάμεις τους, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο μια αντίδραση της Ρωσίας, ώστε να αποφύγουν μια ανθρωπιστική καταστροφή στα σύνορά τους», σημείωσε. 

Σε άλλη πόλη η πρεσβεία των ΗΠΑ

Η Ουάσινγκτον αποφάσισε να μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ουκρανία από το Κίεβο στο Λβιβ, στα δυτικά της χώρας, ενόψει της «δραματικής επιτάχυνσης» της ανάπτυξης ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. «Η πρεσβεία θα παραμείνει σε επαφή με την ουκρανική κυβέρνηση», αλλά «προτρέπουμε σθεναρά όλους τους Αμερικανούς υπηκόους που βρίσκονται ακόμη στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα αμέσως», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Πεντάγωνο: Ο Πούτιν δεν αποφάσισε ακόμα…

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν αναχωρεί για ταξίδι με σταθμούς το Βέλγιο, τη Λιθουανία και την Πολωνία, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Ο εκπρόσωπος του Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι θα συναντήσει ηγέτες σε κάθε μία από αυτές τις χώρες, ενώ θα επισκεφθεί επίσης Αμερικανούς στρατιώτες στην Πολωνία. Στις Βρυξέλλες ο Λόιντ Όστιν θα έχει επαφές με συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Ο Κίρμπι συμπλήρωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιστεύουν ότι ο Πούτιν έχει πάρει την τελική του απόφαση για να εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά ότι θα μπορούσε να κινηθεί ακόμη και χωρίς προειδοποίηση, ενώ συνεχίζει να ενισχύει τις στρατιωτικές δυνατότητές του κατά μήκος των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

Έκκληση Γκουτέρες

Ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι ανησυχεί βαθιά για την κλιμακούμενη ένταση. «Ήρθε η ώρα να εκτονωθούν οι εντάσεις και να αποκλιμακωθούν οι ενέργειες στο έδαφος. Δεν υπάρχει χώρος για εμπρηστική ρητορική. Οι δημόσιες δηλώσεις πρέπει να στοχεύουν στη μείωση των εντάσεων, όχι να τις φουντώνουν», είπε.

Διαβάστε: Οι διπλωματικές πιέσεις της Δύσης και η στρατηγική του Πούτιν

Δυσοίωνες προβλέψεις Λεντριάν 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν εξέφρασε την εκτίμηση ότι «όλα τα στοιχεία» συντρέχουν για μια «σφοδρή» στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει ενδείξεις για επικείμενη επέμβαση της Ρωσίας. «Άραγε, ο πρόεδρος Πούτιν πήρε τις αποφάσεις του σχετικά με μια επιχείρηση ή όχι; Κατά τη γνώμη μου, τίποτα δεν το υποδεικνύει αυτό σήμερα», σημείωσε.

Η Γαλλία δεν έχει προς το παρόν καλέσει τους χίλιους υπηκόους της που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα. Όμως, οι οικογένειες του προσωπικού της πρεσβείας που θέλουν να «επιστρέψουν» μπορούν να το κάνουν, είπε ο Ζαν Ιβ Λεντριάν. «Με τον παραμικρό κίνδυνο θα λάβουμε άμεσες αποφάσεις», πρόσθεσε. Το Παρίσι συστήνει στους Γάλλους να μην επισκέπτονται την Ουκρανία.

Ένα δισεκ. εγγυήσεις κρατικών δανείων

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να προσφέρουν εγγυήσεις κρατικών δανείων στην Ουκρανία ύψους έως και 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, ανέφερε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν στα μέλη του Κογκρέσου.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT