Το γαλλικό φλερτ με την Ακροδεξιά

Διευκρινίσεις της Βαλερί Πεκρές γύρω από τη «μεγάλη αντικατάσταση», στην οποία αναφέρθηκε.

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. «Δεν είναι αυτό που νομίζετε». Η τακτική του φλερτ με ακροδεξιές θεωρίες, ακολουθούμενη από δηλώσεις που ανασκευάζουν, χρησιμοποιήθηκε την Κυριακή από την υποψήφια της γαλλικής συντηρητικής παράταξης για την προεδρία της Γαλλίας, Βαλερί Πεκρές. Μιλώντας σε κοινό 7.000 ατόμων στο Παρίσι, η Πεκρές είπε ότι δεν αντιμετωπίζει με μοιρολατρία «ούτε τη μεγάλη υποβάθμιση των συνθηκών ζωής, ούτε τη μεγάλη αντικατάσταση» (ni le grand déclassement, ni le grand remplacement).

H «μεγάλη αντικατάσταση» είναι η θεωρία συνωμοσίας, σύμφωνα με την οποία υπάρχει κάποιο νεφελώδες σχέδιο για αντικατάσταση των «βέρων» Γάλλων με πληθυσμούς που ανήκουν σε άλλες εθνότητες. Την επόμενη ημέρα, η Πεκρές διευκρίνισε ότι αναφέρθηκε στη θεωρία αυτή για να την απαξιώσει και ότι τα λεγόμενά της παρεξηγήθηκαν. Στην ομιλία της, η συντηρητική υποψήφια έβαλε στο στόχαστρο κυρίως τον Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίον ευελπιστεί να αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ο Μακρόν δεν έχει ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές της 10ης Απριλίου, αλλά σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έχει σαφές προβάδισμα έναντι των τριών αντιπάλων του, της Πεκρές και των δύο ακροδεξιών, Μαρίν Λεπέν και Ερίκ Ζεμούρ. Στην ομιλία της στο Παρίσι η Πεκρές υποστήριξε ότι οι δύο υποψήφιοι, τους οποίους δεν κατονόμασε, είναι «οι υποψήφιοι του διχασμού και της εξαπάτησης». Παράλληλα ζήτησε από τους υποστηρικτές της να παλέψουν μαζί της «ενάντια στη μετανάστευση που μετατρέπει περιοχές σε μη γαλλικές». «Αν πρέπει να χτιστούν τείχη, θα τα υποστηρίξω», είπε, ενώ ταυτόχρονα υποσχέθηκε αυξήσεις 10% στον κατώτατο μισθό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT