Πίτερ Τιλ, ο συνωμοσιολόγος δισεκατομμυριούχος επενδυτής

Πίτερ Τιλ, ο συνωμοσιολόγος δισεκατομμυριούχος επενδυτής

Ο Πίτερ Τιλ, δισεκατομμυριούχος επενδυτής του τομέα υψηλής τεχνολογίας και ένας από τους δημιουργούς της εφαρμογής μεταφοράς κεφαλαίων PayPal, έγινε γνωστός το 2016 ως ένας από τους μεγαλύτερους δωρητές των προεκλογικών εκστρατειών του Ντόναλντ Τραμπ.

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πίτερ Τιλ, δισεκατομμυριούχος επενδυτής του τομέα υψηλής τεχνολογίας και ένας από τους δημιουργούς της εφαρμογής μεταφοράς κεφαλαίων PayPal, έγινε γνωστός το 2016 ως ένας από τους μεγαλύτερους δωρητές των προεκλογικών εκστρατειών του Ντόναλντ Τραμπ. Εν έτει 2022 είναι ο βασικός χρηματοδότης του κινήματος «Ας κάνουμε την Αμερική μεγάλη ξανά» για την επανεκλογή του Τραμπ.

Ο Τιλ υποστηρίζει 16 υποψηφίους σε Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων, πολλοί εκ των οποίων ασπάζονται την άποψη πως ο Τραμπ ήταν αυτός που κέρδισε τις εκλογές του 2020. Για να βοηθήσει τους ανωτέρω υποψηφίους να εκλεγούν, ο Τιλ έχει προσφέρει περισσότερα από 20,4 εκατ. δολάρια από την προσωπική του περιουσία.

Ασπάζονται θεωρίες συνωμοσίας

Αυτό που κάνει τον Τιλ να ξεχωρίζει από άλλους χρηματοδότες των Ρεπουμπλικανών είναι ότι η στήριξή του αφορά κυρίως ακροδεξιούς υποψηφίους που ασπάζονται θεωρίες συνωμοσίας και φιλοδοξούν να ανατρέψουν την ισορροπία δυνάμεων στο εσωτερικό του κόμματος. «Ενας χρηματοδότης που προωθεί συνειδητά υποψηφίους-αμφισβητίες της νομιμότητας εκλογικών αναμετρήσεων, επιτίθεται στα ίδια τα θεμέλια της δημοκρατίας», λέει ο Λι Ντράτμαν, στέλεχος του προοδευτικού ινστιτούτου New America.

Ο Πίτερ Τιλ, ιδρυτής του PayPal, χρηματοδοτεί ακροδεξιούς υποψηφίους για τις εκλογές του 2022 για το Κογκρέσο.

Ο Τιλ πιστεύει ότι η παγκοσμιοποίηση απέτυχε, ότι η μεταναστευτική πολιτική ληστεύει τη μεσαία τάξη και ότι η χώρα πρέπει να καταργήσει τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Τις ακραία νεοφιλελεύθερες αυτές θέσεις έχει παρουσιάσει ο Τιλ σε έξι διαφορετικές δημόσιες εμφανίσεις του, κατακεραυνώνοντας το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και τις μεγάλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και αμφισβητώντας τις εκτιμήσεις των επιστημόνων για την κλιματική αλλαγή. Ο Τιλ έχει καταδικάσει δημόσια αυτό που αποκαλεί «ακραίο δογματισμό» των κρατικών θεσμικών οργάνων, κύρια αιτία της υποχώρησης της αμερικανικής αίγλης, σύμφωνα με τα λεγόμενά του.

Ο 54χρονος επενδυτής δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια για τις εκλογές του 2020 και για την ήττα του Τραμπ. Στον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ, όμως, ο Τιλ βλέπει ένα όχημα προώθησης των ιδεολογικών του στόχων. Σε αντίθεση με παραδοσιακούς χρηματοδότες των Ρεπουμπλικανών, ο Τιλ επιθυμεί να συνδιαμορφώσει την ατζέντα του κόμματος, προκειμένου να αντικατοπτρίζει τις εμμονές του. «Δεν τον ενδιαφέρει μόνο η πλειοψηφία στη Γερουσία. Πιστεύω ότι ο Πίτερ θέλει να αλλάξει την πορεία της χώρας», λέει ο πρώην επικεφαλής πολιτικής στρατηγικής του Τραμπ, Στιβ Μπάνον.

Ποιος είναι ο Πίτερ Τιλ

Ο Τιλ γεννήθηκε στη Γερμανία και μεγάλωσε στη Νότια Αφρική. Στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, τη δεκαετία του 1980, ο Τιλ διατύπωσε την προκλητική άποψη πως το καθεστώς απαρτχάιντ είναι ιδανικό οικονομικό σύστημα. Ιδρυσε, μάλιστα, συντηρητική εφημερίδα στο πανεπιστήμιο για να προσφέρει εναλλακτική ενημέρωση απέναντι στην επικρατούσα «αριστερή ορθοδοξία».

Το 2009 εξέφρασε την άποψη πως «ελευθερία και δημοκρατία είναι ασύμβατες έννοιες», για να υποστηρίξει ότι η αμερικανική πολιτική σκηνή θα είναι πάντα εχθρική προς τα ιδεώδη της ελεύθερης αγοράς. Εκτοτε έχει συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις εθνικιστικών και ακροδεξιών οργανώσεων. Τον περασμένο Αύγουστο, ο Τιλ αγόρασε έπαυλη στην Ουάσιγκτον και επανασυνδέθηκε με τον Τραμπ, προωθώντας «τραμπικούς» υποψηφίους ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του 2022 στο Κογκρέσο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT