Ουκρανικό: ΗΠΑ και Βρετανία συμφωνούν ότι υπάρχει ακόμη παράθυρο για τη διπλωματία

Ουκρανικό: ΗΠΑ και Βρετανία συμφωνούν ότι υπάρχει ακόμη παράθυρο για τη διπλωματία

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών προειδοποιεί ότι οι Ρώσοι μπορούν να φτάσουν γρήγορα στο Κίεβο

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει ακόμη παράθυρο ελπίδας για την αποτροπή μιας ένοπλης σύγκρουσης στην Ουκρανία, συμφωνούν Ουάσιγκτον και Λονδίνο, αλλά η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών τονίζει την Τρίτη ότι η Ρωσία είναι σε απόλυτη ετοιμότητα να εισβάλει στο ουκρανικό έδαφος ανά πάσα στιγμή.

Σε τηλεφωνική τους συνδιάλεξη τη Δευτέρα το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συμφώνησαν ότι υπάρχει ακόμη χώρος για τη Μόσχα να αποφύγει μια δραματική κλιμάκωση στην Ουκρανία, καθώς βλέπουν ανοικτό «ένα κρίσιμο παράθυρο για τη διπλωματία και για τη Ρωσία να κάνει πίσω από τις απειλές της κατά της Ουκρανίας», σύμφωνα με τον Τύπο στη Βρετανία.

Επικαλούμενη πηγές από τη βρετανική κυβέρνηση, η εφημερίδα Guardian  του Λονδίνου ανέφερε ότι αν και ούτε το Ηνωμένο Βασίλειο ούτε οι ΗΠΑ σκοπεύουν να στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις για να υπερασπιστούν την Ουκρανία, επιμένουν ότι οποιαδήποτε ρωσική εισβολή «θα έχει ως αποτέλεσμα μια μακρά κρίση για τη Ρωσία με μακροπρόθεσμες συνέπειες τόσο για τη Ρωσία όσο και όλο τον κόσμο», αναφερόμενοι προφανώς σε οικονομικές συνέπειες και στις τιμές της ενέργειας διεθνώς.

Η εκτίμηση αυτή έρχεται μερικές ώρες πριν την έναρξη επειγουσών διαβουλεύσεων του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στη Μόσχα με τον Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια προσπάθεια όχι μόνο αποτροπής μιας ανάφλεξης στα ουκρανικά σύνορα αλλά και εξασφάλισης της παροχής ενέργειας από τη Ρωσία στη Δυτική Ευρώπη.

Υπάρχει η ελπίδα ότι αν η Ρωσία πειστεί ότι είναι προς το οικονομικό και γεωπολιτικό συμφέρον της να διατηρήσει εξαρτημένη τη Δυτική Ευρώπη από το αέριό της, με τη δημιουργία και του νέου αγωγού Nordstream 2, θα εξασθενίσει η πολεμική της διάθεση έναντι της Ουκρανίας ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Υπολογίζεται πλέον ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν περικυκλώσει την Ουκρανία, μαζί με εκείνες που σταθμεύουν στην Κριμαία, αριθμούν περί τους 145.000 στρατιώτες.

Για τη ρωσική ετοιμότητα για μια εισβολή-αστραπή στην Ουκρανία δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λις Τρας. Σε δηλώσεις της την Τρίτη το πρωί στο ειδησεογραφικό δίκτυο Sky News η κα Τρας είπε ότι αν περάσουν τα σύνορα οι ρωσικές δυνάμεις, θα φτάσουν αμέσως στο Κίεβο.

Ουκρανικό: ΗΠΑ και Βρετανία συμφωνούν ότι υπάρχει ακόμη παράθυρο για τη διπλωματία-1

«Σχετικά με τον χρόνο μιας επίθεσης, αυτή μπορεί να έρχεται», είπε, εκτιμώντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις μπορούν να βρεθούν στο Κίεβο «πολύ, πολύ γρήγορα». Τόνισε ότι η ουκρανική πρωτεύουσα αποτελεί «απολύτως» τον στόχο των ρωσικών δυνάμεων.

Βρετανοί αξιωματούχοι εκτιμούν, σύμφωνα με τον Τύπο στη χώρα, πως άλλες 14 ρωσικές μεραρχίες κατευθύνονται πλέον προς τα ουκρανικά σύνορα για να συναντήσουν τις περίπου 100 μεραρχίες που έχουν αναπτυχθεί εκεί και αναμένουν εντολές. Καθεμιά μεραρχία υπολογίζεται ότι διαθέτει περί τους 800 στρατιώτες.

Πηγή: The Guardian, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT