Στόλτενμπεργκ για Ουκρανικό: Καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης από τη Ρωσία

Στόλτενμπεργκ για Ουκρανικό: Καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης από τη Ρωσία

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Δεν υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Μόσχας στα ουκρανικά σύνορα, δήλωσε προ ολίγου o γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Προσερχόμενος στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ, ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι η συγκέντρωση των ρωσικών δυνάμεων συνεχίζεται.

Τα μηνύματα από τη Μόσχα περί βούλησης παράτασης των διπλωματικών διαβουλεύσεων «αποτελούν πηγή επιφυλακτικής αισιοδοξίας», είπε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, αλλά σημείωσε ότι η Ρωσία μετακινεί συνεχώς στρατεύματα από και προς τα σύνορα με την Ουκρανία.

Η τάση των τελευταίων μηνών, ωστόσο, όπως είπε, είναι προς τη διαρκή ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ρωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. «Παρακολουθούμε στενά» τις κινήσεις των Ρώσων, ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι η πραγματική ένδειξη αποκλιμάκωσης θα είναι η απόσυρση βαρέος εξοπλισμού μαζί με τα στρατεύματα από τα σύνορα.

Πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμα λάβει απάντηση στις γραπτές προτάσεις που απέστειλε στη Μόσχα στις 26 Ιανουαρίου για τα πεδία πιθανών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών. «Είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι με τη Ρωσία, αλλά είμαστε επίσης προετοιμασμένοι για τα χειρότερα», είπε.

Τέλος, επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν έχει λόγο σχετικά με το ποιες χώρες θα είναι υποψήφιες για ένταξη στο ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας «ιδρυτική αρχή» της Συμμαχίας το σεβασμό στην ελευθερία επιλογής κάθε ευρωπαϊκής χώρας σχετικά με τον αμυντικό της προσανατολισμό.

Η Φινλανδία και η Σουηδία, σημείωσε, που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, τάσσονται κατά της ανάληψης νομικών δεσμεύσεων περί μη διεύρυνσης απέναντι στη Ρωσία.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT