Η 102χρονη που έκανε τις γυναίκες να αισθάνονται όμορφες

Η 102χρονη που έκανε τις γυναίκες να αισθάνονται όμορφες

Η Έθελ Κερ υπήρξε μια από τις πρώτες μαύρες γυναίκες στη Βρετανία με μεγάλη επιρροή όσον αφορά το στιλ. Είναι 102 ετών και κάποτε ήταν σχεδιάστρια μόδας με έδρα το Λονδίνο καθώς και δημοφιλής φιγούρα της μαύρης κοινότητας από το 1970 έως το 1990

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Έθελ Κερ υπήρξε μια από τις πρώτες μαύρες γυναίκες στη Βρετανία με μεγάλη επιρροή όσον αφορά το στιλ. Είναι 102 ετών και κάποτε ήταν σχεδιάστρια μόδας με έδρα το Λονδίνο καθώς και δημοφιλής φιγούρα της μαύρης κοινότητας από το 1970 έως το 1990. 

Σήμερα, ο δισεγγονός της και εργαζόμενος του BBC, Κάγκνεϊ Ρόμπερτς παρουσιάζει την ιστορία της προγιαγιάς του. Η Κερ ήταν γνωστή για τη διοργάνωση προοδευτικών επιδείξεων μόδας και διαγωνισμών ομορφιάς στο Λονδίνο και κατά μήκος της Ευρώπης σε μια χρονική περίοδο όπου δεν υπήρχαν πολλές εκδηλώσεις τέτοιου είδους. 

Γεννήθηκε σε μια μικρή πόλη στη Τζαμάϊκα με το όνομα Braeton από οικογένεια αγροτών. Γράφτηκε σε σχολή μόδας στο Κίνγκστον εξαιτίας της αγάπης της για δημιουργικότητα και της επιθυμίας της να συνεισφέρει στη ζωντανή μουσική και καλλιτεχνική σκηνή του Κίνγκστον το 1930. «Ήθελα να είμαι δημιουργική σε ό,τι κάνω. Και γράφτηκα σε σχολή μόδας και εκεί διδάχθηκα διαφορετικές τεχνικές όσον αφορά στο τι θα κάνω στα ντραπέ ρούχα. Να κεντάω κι άλλες δραστηριότητες. Η Τζαμάϊκα είναι μια μικρή χώρα αλλά δυνατή και μπορείς ξεκάθαρα να το δεις αυτό μέσα από τη μεγάλη επιρροή του νησιού στο Ηνωμένο Βασίλειο και όλο τον κόσμο στη μουσική, το φαγητό, το ποτό, το φιλμ, τα σπορτ και φυσικά – στη μόδα και την ομορφιά», δηλώνει η Κερ σε βίντεο του BBC.

Η Κερ έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του ’50. Η πλειοψηφία ανθρώπων που έφταναν τότε στη χώρα, αντιμετώπισαν δυσκολίες και ένιωθαν περιθωριοποιημένοι. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ήταν τόσο φιλόξενο όσο πολλοί νέοι από την Καραϊβική ήλπιζαν. Η Κερ, όμως, είχε καλή αντιμετώπιση από τις γυναίκες της εβραϊκής κοινότητας στο βόρειο Λονδίνο. Τη σύστησαν σε νέους φίλους, το πρώτο της σπίτι και την πρώτη της δουλειά. «Μου άρεσε η ραπτική τόσο πολύ που δοκίμασα να αγοράσω μηχανή κι αυτό έκανε ο σπιτονοικοκύρης. Η σύζυγός του είχε μια μεταχειρισμένη μηχανή και μου την έδωσε για όσο χρονικό διάστημα ήθελα. Εργαζόμουν τη μέρα και τα απογεύματα, έραβα ρούχα για τον εαυτό μου». 

Εξαιτίας αυτών των σχέσεων και της ευγένειας που της έδειξαν, κάτι ενέπνευσε την Κερ. Συνάντησε τη συνάδερφό της στο βόρειο Λονδίνο. Είδαν τη σημασία της κοινότητας μέσα στις μειονότητες και ήθελαν να γιορτάσουν τις διαφορετικές εθνικότητες ώστε να παρέχουν περισσότερους χώρους σε γυναίκες όπως αυτές τις δύο. «Σκεφτόμουν ότι η Βρετανία ήταν τόσο μεγάλη που κανείς δεν ήθελε να έρθει στην επίδειξη μόδας μου. Αλλά ήταν επιτυχής. Σκεφτήκαμε και αποφασίσαμε ότι για να απομακρύνουμε τα παιδιά από το δρόμο και να τους απασχολήσουμε στην εφηβεία τους, διοργανώναμε επιδείξεις για να διασκεδάζουμε τον κόσμο. 

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1970 και 1980, η ανάγκη για περισσότερους χώρους χωρίς αποκλεισμούς ήταν σημαντική για τις γυναίκες από όλα τα υπόβαθρα, να ακουστούν και να φανούν. Έγινε μια πράξη αντίστασης. Πολλά πράγματα θα μπορούσαν να συμβούν στις νεαρές μαύρες γυναίκες. Η Κερ τους έδωσε κάτι όμορφο, θετικό, κάτι για το οποίο ανυπομονούσαν. Τους έδωσε μια παρουσία, γιόρταζαν την ομορφιά. Οι γυναίκες εκφράζονταν μέσα από καλλιτεχνικούς τρόπους. Οι επιδείξεις μόδας έγιναν ένας σημαντικός χώρος για να ενωθεί η κοινότητα.

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κλέιτον Γκούνγουιν γνώρισε την Κερ σε εκδήλωση και εντυπωσιάστηκε πολύ με τη δουλειά της. Τη δεκαετία του 1980 συνεργάστηκαν για την παραγωγή επιδείξεων μόδας και άλλων εκδηλώσεων ομορφιάς κατά μήκος της Ευρώπης. Η Κερ βοήθησε να τεθούν τα θεμέλια για το κίνημα της θετικότητας του σώματος. Δημιούργησε μια πλατφόρμα για τις γυναίκες, κυρίως τις μαύρες για να εκφράζονται ελεύθερα. Ωστόσο, ο ρατσισμός και οι διακρίσεις με βάση το χρώμα εξακολουθούν να υπάρχουν και ο κόσμος αρχίζει και εξατάζει τον αντίκτυπο των ευρωκεντρικών προτύπων ομορφιάς και της πολιτισμικής οικειοποίησης στον κόσμο της ομορφιάς και της μόδας.  

Με πληροφορίες από το BBC

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT