Η ιταλική πόλη-φάντασμα που θα αναπτυχθεί οικονομικά με 23 εκατ. δολάρια

Η ιταλική πόλη-φάντασμα που θα αναπτυχθεί οικονομικά με 23 εκατ. δολάρια

Ο ιστορικός μικροσκοπικός οικισμός Τρεβινιάνο στην περιοχή Λάτσιο στο κέντρο της Ιταλίας, έχει μόλις 142 κατοίκους. Τώρα, η μικρή πόλη πρόκειται να έχει οικονομική ανάπτυξη 23 εκατομμυρίων δολαρίων

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ιστορικός μικροσκοπικός οικισμός Τρεβινιάνο που βρίσκεται σε κορυφή λόφου στην περιοχή Λάτσιο στο κέντρο της Ιταλίας, έχει μόλις 142 κατοίκους. Υπάρχει ένα μικρό ταχυδρομείο και μερικά εστιατόρια, αλλά για άλλες υπηρεσίες, οι κάτοικοι η πλειοψηφία των οποίων είναι μεγάλης ηλικίας, πρέπει να μετακινούνται στην πόλη Ακουαπεντέντε που βρίσκεται 15 χιλιόμετρα μακριά. 

Όμως, η ζωή στο Τρεβινιάνο πρόκειται να υποστεί μια μεταμόρφωση 20 εκατομμυρίων ευρώ. Ο οικισμός κέρδισε κυβερνητικά κεφάλαια ως μέρος της προσπάθειας της Ιταλίας να επαναφέρει τους αγροτικούς οικισμούς των οποίων η οικονομία είναι στάσιμη και ο πληθυσμός συρρικνώνεται. 

Πριν από 15 χρόνια η Σιμόνα ντε Βέκις και ο Τζουλιάνο Σαλέσι μετακόμισαν από τη Ρώμη στην εξοχή, λίγο κάτω από το Τρεβινιάνο. Αγόρασαν ένα μικρό ακίνητο και έναν αμπελώνα, άρχισαν να φτιάχνουν κρασί και άνοιξαν έναν ξενώνα. Ονόμασαν το κτήμα τους, Podere Orto. «Όταν φτάσαμε, το Τρεβινιάνο ήταν τόσο άδειο όσο είναι σήμερα. Αυξήσαμε τον πληθυσμό κατά ένα σημαντικό ποσοστό», είπε η ντε Βέκις. Ο πληθυσμός του Τρεβινιάνο συρρικνώνεται εδώ και δεκαετίες. Σε μια ιστορία που επαναλαμβάνεται σε μικρές πόλεις της Ιταλίας, οι κάτοικοι έφευγαν για τις πόλεις τις δεκαετίες του 1960 και 1970, καθώς η οικονομία της χώρας εγκατέλειψε τη γεωργία και «κοιτούσε» τις προοπτικές των βιομηχανιών της. 

Η Ιταλία έχει περί τα 2.000 χωριά όπως το Τρεβινιάνο τα οποία είναι ημι-εγκαταλελειμμένα ή πλήρως εγκαταλελειμμένα. Τώρα, η ιταλική κυβέρνηση έχει διαθέσει 1 δισεκ. ευρώ σε κονδύλια ανανέωσης για 200 από τους οικισμούς, ως μέρος των 191 δισετ. ευρώ επιχορηγήσεων και δανείων μετά την Covid-19 που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα χωριό σε καθεμία από τις 20 περιοχές της Ιταλίας θα επιλεχθεί για δωρεά 20 εκατομμυρίων ευρώ. Το Τρεβινιάνο είναι ο πρώτος οικισμός που ξεχωρίζει, εκπροσωπώντας την περιοχή του Λάτσιο. Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη ενός κόμβου για φοιτητές πανεπιστημίου, τη βελτίωση των συνδέσεων στο Διαδίκτυο, την παροχή κινήτρων για νεοφυείς επιχειρήσεις και την αποκατάσταση κτηρίων. 

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας σημειώθηκε αναβίωση αγροτικών οικισμών, καθώς οι κάτοικοι εγκατέλειπαν τις πόλεις και επέλεξαν την τηλεργασία από μικρά χωριά της εξοχής. Όμως το Τρεβινιάνο δεν προσέλκυε νέους κατοίκους, παρά την κοντινή απόσταση με τη Ρώμη. Η ντε Βέκις ανέφερε ότι αυτό είναι επειδή «δεν έχει γίνει επένδυση στο Τρεβινιάνο, υπάρχει αδράνεια». Και συμπλήρωσε: «Οι άνθρωποι από τις πόλεις είναι συνηθισμένοι σε γρήγορες ταχύτητες Ίντερνετ και υπηρεσίες που τους εξυπηρετούν. Αυτό τους δίνει ένα επίπεδο παρηγοριάς. Αυτό δεν μπορεί να το προσφέρει ακόμα το Τρεβινιάνο. Επιπλέον, πολλοί κάτοικοι μετακόμισαν με σκοπό να περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικό χώρο και να είναι περικυκλωμένοι από τη φύση. Ήθελαν κήπους και πράσινο χώρο, τα οποία μπορούν να βρουν αν μετακομίσουν στην εξοχή όπως κάναμε εμείς αλλά όχι στο κέντρο του Τρεβινιάνο όπου υπάρχουν παρά μόνο μικρά διαμερίσματα».

Με πληροφορίες από το Forbes

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT