Αναπληρώτρια πρωθυπουργός Ουκρανίας: Πιθανή η απόπειρα προσάρτησης Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

Αναπληρώτρια πρωθυπουργός Ουκρανίας: Πιθανή η απόπειρα προσάρτησης Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Πολλές πρωτεύουσες χωρών-μελών ΝΑΤΟ έχουν «σαγηνευθεί» από τη θεωρία ότι η υιοθέτηση μίας στάσης ουδετερότητας εκ μέρους της Ουκρανίας θα οδηγήσει σε επίλυση της τρέχουσας κρίσης, δήλωσε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Όλγα Στεφανίσινα.

Σε διαδικτυακή ενημέρωση στην οποία συμμετείχε η «Κ», η 36χρονη κ. Στεφανίσινα, το χαρτοφυλάκιο της οποίας είναι οι ευρωπαϊκές και οι ευρω-ατλαντικές σχέσεις, τόνισε ότι το ζήτημα της μη ένταξης στο ΝΑΤΟ «δεν τίθεται προς συζήτηση» πλέον στην Ουκρανία, «σε αντίθεση με το 2014», όπου υπήρχε μεγαλύτερη διχογνωμία στην κοινωνία σχετικά με τον αμυντικό προσανατολισμό της χώρας.

Σύμφωνα με ουκρανικές κυβερνητικές πηγές, τόσο ο Μπόρις Τζόνσον όσο και ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Όλαφ Σόλτς, στις πρόσφατες επισκέψεις τους στο Κίεβο, επιχείρησαν να βολιδοσκοπήσουν την ουκρανική κυβέρνηση σχετικά με την πιθανότητα να αποσύρει την υποψηφιότητά της για ένταξη στη Συμμαχία. «Δεν ήταν ένα αίτημα που τέθηκε ευθέως», σημειώνουν οι ίδιες πηγές. «Απλά ήθελαν να δουν τι αντίδραση θα υπάρχει».

Στα μάτια του Κιέβου, η προσέγγιση αυτή συνιστά μία εύκολο διέξοδο για ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες, που θεωρούν ότι θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση από την πλευρά της Μόσχα χωρίς να τους εκθέσει στην κατηγορία ότι θυσιάζουν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας τόνισε ότι η Ρωσία επιχειρεί να ασκήσει πίεση στη Γαλλία και τη Γερμανία ώστε να πείσουν τη χώρα της να δεχθεί την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ όπως την ερμηνεύει η Μόσχα: με το πολιτικό σκέλος να προηγείται των εγγυήσεων ασφαλείας που ζητά η Ουκρανία.

Η ουκρανική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να το αποδεχθεί αυτό, καθώς αυτό θα αποσταθεροποιούσε εντελώς τη χώρα.  

Η κ. Στεφανίσινα ανέφερε επίσης ότι το Κίεβο παρακολουθεί ακόμα πιο στενά την κατάσταση στο Λουγκάνσκ και στο Ντονέτσκ μετά το ψήφισμα της ρωσικής Δούμας με το οποίο καλεί τον Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών αυτών, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών. Η Ουκρανία, είπε, υποστηρίζει ότι το ψήφισμα αυτό θα έπρεπε να πυροδοτήσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας από τη Δύση.     

Η κ. Στεφανίσινα πρόσθεσε ότι η προσδοκία της κυβέρνησής της είναι ότι η Ρωσία θα συνεχίσει για αρκετό καιρό να κλιμακώνει την ένταση στα σύνορα με την Ουκρανία. Η ουκρανική πλευρά αποκλείει το ενδεχόμενο μίας μεγάλης κλίμακας εισβολής, αλλά θεωρεί πολύ πιθανή την απόπειρα προσάρτησης του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, μετά την αναγνώρισή τους από τον Πούτιν.  

Τέλος, η αναπληρώτρια πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις σφοδρές συνέπειες της παρατεταμένης έντασης για την ουκρανική οικονομία. Είναι «ζωτικής σημασίας» να υπάρξει περισσότερη χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ουκρανία, τόνισε.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT