Ουκρανικό: Επιμένει ο Μπάιντεν ότι θα γίνει επίθεση τις προσεχείς ημέρες

Ουκρανικό: Επιμένει ο Μπάιντεν ότι θα γίνει επίθεση τις προσεχείς ημέρες

Πόλεμος αλληλοκατηγοριών ξέσπασε χθες στην ανατολική Ουκρανία, μετά μία ημέρα ιδιαίτερης έντασης μεταξύ ρωσόφωνων αυτονομιστών και κυβερνητικών δυνάμεων.

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

KIEBO. Πόλεμος αλληλοκατηγοριών ξέσπασε χθες στην ανατολική Ουκρανία, μετά μία ημέρα ιδιαίτερης έντασης μεταξύ ρωσόφωνων αυτονομιστών και κυβερνητικών δυνάμεων. Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι ρωσικό βλήμα μεγάλου διαμετρήματος, απαγορευμένο με βάση τους όρους της εκεχειρίας, έπεσε σε γυμναστήριο παιδικού σταθμού την ώρα που ευτυχώς ο χώρος ήταν άδειος και προσθέτουν ότι οι δυνάμεις τους αποφεύγουν να απαντήσουν για να μη δώσουν πρόσχημα στη Ρωσία να επέμβει.

Η Μόσχα επέμεινε και χθες ότι δεν σκοπεύει να επιτεθεί στην Ουκρανία, ισχυρισμός που αμφισβητήθηκε εκ νέου από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με τον Μπάιντεν, ο κίνδυνος εισβολής «παραμένει πολύ υψηλός». «Ολες οι ενδείξεις που έχουμε λένε ότι ετοιμάζονται να επιτεθούν στην Ουκρανία. Η αίσθησή μου είναι ότι θα συμβεί εντός των προσεχών ημερών», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος χθες το πρωί, ενώ αργότερα επέσπευσε την επιστροφή του στην Ουάσιγκτον από το Οχάιο τονίζοντας ότι «έχουμε μια υπόθεση σε εξέλιξη στην Ευρώπη». Η απαισιοδοξία για τις εξελίξεις στην Ουκρανία είχε αντίκτυπο και στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με τον δείκτη Dow Jones να χάνει 500 μονάδες λίγες ώρες πριν από το κλείσιμο.

Οι διαφορές των ΗΠΑ και της Ρωσίας στα θεμελιώδη γεωπολιτικά ζητήματα παρέμειναν αγεφύρωτες, όπως φάνηκε από την επιστολή με την οποία η Μόσχα εξέφρασε χθες την απογοήτευσή της για την άρνηση των ΗΠΑ να προσφέρουν εγγυήσεις ασφαλείας. «Στην απροθυμία των ΗΠΑ να προσφέρουν ισχυρές, νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για την ασφάλειά μας, η Ρωσία θα υποχρεωθεί να απαντήσει με μέτρα στρατιωτικής – τεχνικής φύσης», ανέφερε η ρωσική επιστολή. Eνα από τα αιτήματα της Ρωσίας είναι η απόσυρση του ΝΑΤΟ από την Ανατολική Ευρώπη, αλλά η απειλή πολέμου φαίνεται να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να ενισχύσει τις δυνάμεις του.

Αγεφύρωτες οι διαφορές ΗΠΑ και Ρωσίας – Πόλεμος αλληλοκατηγοριών στην Ανατολική Ουκρανία.

Στην ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Oυκρανικό, χθες στη Νέα Υόρκη η Μόσχα διακίνησε υλικό με βάση το οποίο υποστηρίζει ότι στην ανατολική Ουκρανία διενεργείται «γενοκτονία» ρωσόφωνων πολιτών από τα πυρά του ουκρανικού στρατού. Σύμφωνα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους επιχειρήματα για να δικαιολογήσει μια εισβολή. H Μόσχα ανακοίνωσε χθες ότι απέλασε τον δεύτερο τη τάξει στην πρεσβεία των ΗΠΑ, κίνηση την οποία οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν απρόκλητη, ενώ η Ρωσία υποστήριξε πως αποτέλεσε απάντηση στην εκδίωξη Ρώσου διπλωμάτη από την Ουάσιγκτον.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς για το αν τελικά οι ρωσικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν ή όχι από τις θέσεις τους πέριξ της Ουκρανίας, απάντησε ότι η διαδικασία συνεχίζεται, αλλά «απαιτεί χρόνο».

Εν τω μεταξύ, η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας μετέβη χθες στο Κίεβο, όπου ανακοίνωσε νέο πακέτο στήριξης των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας με 100 εκατομμύρια στερλίνες. Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Νμίτρο Κουλέμπα, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταγγείλει την παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ από τη Ρωσία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT