Το Κίεβο απορρίπτει την ουδετερότητα

Το Κίεβο απορρίπτει την ουδετερότητα

Ευρωπαίοι ηγέτες βολιδοσκοπούν την ουκρανική κυβέρνηση σχετικά με την πιθανότητα να αποσύρει την υποψηφιότητά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Πολλές πρωτεύουσες χωρών-μελών του ΝΑΤΟ έχουν «σαγηνευθεί» από τη θεωρία ότι η υιοθέτηση μιας στάσης ουδετερότητας εκ μέρους της Ουκρανίας θα οδηγήσει σε επίλυση της τρέχουσας κρίσης, δήλωσε χθες η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ολγα Στεφανίσινα. Σε διαδικτυακή ενημέρωση, η κ. Στεφανίσινα τόνισε ότι το ζήτημα αυτό «δεν τίθεται προς συζήτηση» πλέον στην Ουκρανία, σε αντίθεση με το 2014, όπου υπήρχε μεγαλύτερη διχογνωμία στην κοινωνία σχετικά με τον αμυντικό προσανατολισμό της χώρας.

Σύμφωνα με ουκρανικές κυβερνητικές πηγές, μάλιστα, τόσο ο Μπόρις Τζόνσον όσο και οι Εμανουέλ Μακρόν και Ολαφ Σολτς, στις πρόσφατες επισκέψεις τους στο Κίεβο, επιχείρησαν να βολιδοσκοπήσουν την ουκρανική κυβέρνηση σχετικά με την πιθανότητα να αποσύρει την υποψηφιότητά της για ένταξη στη Συμμαχία. «Δεν ήταν ένα αίτημα που τέθηκε ευθέως», σημειώνουν οι ίδιες πηγές. «Απλώς ήθελαν να δουν τι αντίδραση θα υπάρχει». Στα μάτια του Κιέβου, η προσέγγιση αυτή συνιστά μια εύκολη διέξοδο για ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες, που θεωρούν ότι θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση από την πλευρά της Μόσχας χωρίς να τους εκθέσει στην κατηγορία ότι θυσιάζουν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας ανέφερε επίσης ότι το Κίεβο παρακολουθεί ακόμα πιο στενά την κατάσταση στο Λουγκάνσκ και στο Ντόνετσκ έπειτα από το ψήφισμα της ρωσικής Δούμας, με το οποίο καλεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών. Η Ουκρανία, είπε, υποστηρίζει ότι το ψήφισμα αυτό θα έπρεπε να πυροδοτήσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας από τη Δύση.     

Η κ. Στεφανίσινα πρόσθεσε ότι η προσδοκία της κυβέρνησής της είναι ότι η Ρωσία θα συνεχίσει για αρκετό καιρό να κλιμακώνει την ένταση στα σύνορα με την Ουκρανία. Η ουκρανική πλευρά αποκλείει το ενδεχόμενο μιας εισβολής μεγάλης κλίμακας, αλλά θεωρεί πολύ πιθανή την απόπειρα προσάρτησης του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, μετά την αναγνώρισή τους από τον Πούτιν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT