Ευρωπαϊκή απάντηση στην Κίνα

Πρώτη συνάντηση της Ε.Ε. με την Αφρικανική Ενωση έπειτα από πέντε χρόνια

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Υπό τη σκιά της ρωσοουκρανικής κρίσης άρχισε χθες η πρώτη συνάντηση της Ευρωπαϊκής με την Αφρικανική Ενωση έπειτα από πέντε χρόνια. Με την Κίνα να έχει επεκτείνει σημαντικά την επιρροή της στην αφρικανική ήπειρο, η Ε.Ε. φιλοδοξεί να χρησιμοποιήσει την οικονομική της ισχύ, μεταξύ άλλων μέσω της πρωτοβουλίας Global Gateway (η ευρωπαϊκή απάντηση στο κινεζικό επενδυτικό πρόγραμμα «Ζώνη και δρόμος»), για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα θα ανακοινωθεί επισήμως επενδυτικό πρόγραμμα 150 δισ. ευρώ σε βάθος επταετίας στην Αφρική. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει τα δάνεια και τα ιδιωτικά κεφάλαια που η Κομισιόν προσδοκά ότι θα κινητοποιηθούν από την κοινοτική αναπτυξιακή βοήθεια ύψους 37 δισ. ευρώ προς την Αφρική για την περίοδο 2021-7.

Η ατζέντα

Ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται επίσης η συνεργασία στον τομέα των εμβολίων, το μεταναστευτικό, η κλιματική αλλαγή, καθώς και ζητήματα διακυβέρνησης. Ευρωπαία αξιωματούχος εκτιμά ότι έως το τέλος του έτους θα είναι έτοιμα δύο εργοστάσια-κοντέινερ παραγωγής εμβολίων τεχνολογίας mRNA, που θα λειτουργήσουν στη Σενεγάλη και τη Ρουάντα. Οσον αφορά τη δωρεά εμβολίων, η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη έχουν δωρίσει 148 εκατομμύρια δόσεις και στοχεύουν ο αριθμός αυτός να φτάσει τα 450 εκατομμύρια μέχρι τα μέσα του 2022 (στόχος ιδιαίτερα φιλόδοξος, δεδομένων των δυσκολιών στην απορρόφηση των εμβολίων από πολλές αφρικανικές χώρες). Στη σύνοδο συμμετέχουν σαράντα ηγέτες αφρικανικών κρατών και κυβερνήσεων. Η απουσία των ηγετών τεσσάρων χωρών (Μάλι, Γουινέα, Σουδάν, Μπουρκίνα Φάσο) με στρατιωτικά καθεστώτα, των οποίων η συμμετοχή στην Αφρικανική Ενωση έχει εξ αυτού ανασταλεί, αναδεικνύει τις προκλήσεις διακυβέρνησης που εξακολουθούν να ταλανίζουν την αφρικανική ήπειρο.   

Στο περιθώριο της συνόδου, ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ρουάντα Πολ Καγκάμε και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Η ελληνική παρουσία

Στο περιθώριο της συνόδου χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ρουάντα Πολ Καγκάμε και τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Στη συνάντησή του με τον κ. Καγκάμε, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή η ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στην υποσαχάρια Αφρική μέσω της καλλιέργειας διμερών σχέσεων με χώρες όπου κυριαρχεί σταθερότητα, όπως η Ρουάντα. Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για την προώθηση συνεργειών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως οι ψηφιακές τεχνολογίες, η πράσινη ενέργεια και η μετανάστευση.

Ηλεκτρική διασύνδεση

Με τον κ. Σίσι, η συνάντηση επικεντρώθηκε στο εγχείρημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου. Οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν απόλυτη προτεραιότητα την υλοποίηση του εγχειρήματος, την παρακολούθηση του οποίου θα αναλάβουν προσωπικά τα επιτελεία τους. Συζητήθηκαν ακόμη οι εξελίξεις στη Λιβύη και οι σχέσεις Ε.Ε. – Αιγύπτου. Ο κ. Σίσι εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συνδρομή που παρέχουν η Ελλάδα και η Κύπρος σε αυτή την κατεύθυνση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT