Αυστραλία: Στο πρώτο υποβρύχιο ξενοδοχείο οι επισκέπτες κοιμούνται δίπλα στα ψάρια

Αυστραλία: Στο πρώτο υποβρύχιο ξενοδοχείο οι επισκέπτες κοιμούνται δίπλα στα ψάρια

Το Reefsuites είναι το πρώτο υποβρύχιο ξενοδοχείο της Αυστραλίας. Άνοιξε το 2019 λίγο έξω από τον ύφαλο Χάρντι, αποτελείται από δύο σουίτες που κρέμονται κάτω από μια πλωτή γέφυρα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 15 μέτρα βάθος θάλασσας στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας, η θέα από το δωμάτιο είναι ψάρια κάθε μεγέθους, σχήματος και χρώματος να κολυμπούν. Ξαφνικά, τη θέση των ψαριών παίρνουν υδρόβια πλάσματα που μοιάζουν με καρχαρίες ανοίγοντας τα σαγόνια και αποκαλύπτωντας τα κοφτερά δόντια τους. Όμως δεν μπορούν παρά μόνο να πλησιάσουν το τζάμι κι έτσι δεν απειλούνται οι ζωές εκείνων που τα παρακολουθούν. Αυτή είναι η θέα στη σουίτα του γυάλινου υποβρύχιου ξενοδοχείο κάτω από τη Θάλασσα των Κοραλλίων. 

Το Reefsuites είναι το πρώτο υποβρύχιο ξενοδοχείο της Αυστραλίας. Άνοιξε το 2019 λίγο έξω από τον ύφαλο Χάρντι, αποτελείται από δύο σουίτες που κρέμονται κάτω από μια πλωτή γέφυρα. Για να φτάσει κάποιος εκεί, χρειάζεται να κάνει οδοιπορικό – από την πόλη Μπρισμπέιν, η πτήση μέχρι την παραλία Έρλι διαρκεί τρεισήμισι ώρες, μετά χρειάζεται τρίωρο ταξίδι με βάρκα για τον ύφαλο. 

Σε αυτό το υποθαλάσσιο καταφύγιο, μπορεί κανείς να παρατηρήσει από τζαμαρίες 1.500 είδη ψαριών, καθώς και χελώνες και θαλάσσια «τέρατα». Και όλα αυτά χωρίς να βρέξει ούτε ένα δάχτυλο του ποδιού του. «Είναι άγρια εκεί έξω. Δεν πρόκειται για ενυδρίο. Είναι ωκεανός, είναι ύφαλος», λέει η Γκαμπριέλα, υπάλληλος στο Reefsuites. 

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος έχει υποστεί σημαντική ζημιά, με μερικούς υφάλους να έχουν μείωση της τάξης του 95% στο κοράλλι – ακόμα ένα πλήγμα σε ένα οικοσύστημα που ήδη απειλήθηκε από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και φυσικούς θηρευτές όπως οι αστερίες που «σκοτώνουν τα κοράλλια». 

Αυστραλία: Στο πρώτο υποβρύχιο ξενοδοχείο οι επισκέπτες κοιμούνται δίπλα στα ψάρια-1
Μεγάλος Κορελλιογενής Ύφαλος. Φωτ. Shutterstock

Σε μια περιοχή που ακόμα επανέρχεται, μήπως κάνουν οι τουριστικές ατραξιόν όπως το Reefsuites περισσότερη ζημιά;

Μόνο τον προηγούμενο χρόνο, η περιοχή είδε έναν πρωτοφανή αριθμό νέων τουριστικών αναπτύξεων. Η κυβέρνηση του Κουίνσλαντ – σε μια προσπάθεια να δώσει νέα πνοή στην περιοχή μετά τον τυφώνα Ντέμπι το 2018 – διοχέτευσε περίπου 18.5 εκατομμύρια δολάρια για νέα αξιοθέατα, συμπεριλαμβανομένων πολυτελών ξενοδοχείων. 

Τα εγκαίνια της διώροφης πλωτής γέφυρας του Cruise Whitsundays που ονομάζεται Reefworld, έχει προσελκύσει ακόμα 300 επισκέπτες στον ύφαλο για ημερήσιες εκδρομές και καταδύσεις.

«Δίνει σε περισσότερο κόσμο την ευκαιρία να δει τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο. Χάρη στο νέο αξιοθέατο, περιμένουμε επιπλέον 60.000 επισκέπτες τον χρόνο στην περιοχή Whitsundays», δήλωσε η Υπουργός Ανάπτυξης της Τουριστικής Βιομηχανίας του Κουίνσλαντ, Κέιτ Τζόουνς. 

Επηρεάζει το Reefsuites τον ύφαλο; «Οι βυθισμένες σουίτες δεν επηρεάζουν τον ύφαλο. Ο φυσικός αντίκτυπος της προσθήκης υποβρύχιων σουιτών σε έναν τυπικό πλωτήρα είναι αμελητέος. Είχαμε σημαντική συμβολή για να διασφαλίσουμε την προστασία του υφάλου σε κάθε στάδιο ανάπτυξης», είπε ο Λουκ Γουόλκερ, γενικός διευθυντής επιχειρήσεων της μητρικής εταιρείας της Cruise Whitsundays’, Journey Beyond. 

Με πληροφορίες από το Conde Nast Traveler

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT