Αντιπαράθεση επιπλοποιών για το τραπέζι του Πούτιν: Ιταλία και Ισπανία δίνουν «μάχη» για την πατρότητα

Αντιπαράθεση επιπλοποιών για το τραπέζι του Πούτιν: Ιταλία και Ισπανία δίνουν «μάχη» για την πατρότητα

Δύο επιπλοποιοί σε Ισπανία και Ιταλία διεκδικούν την πατρότητα της χρυσοποίκιλτης κατασκευής

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά το «θόρυβο» που προκάλεσε η επιλογή του τραπεζιού για τις διαπραγματεύσεις στο Κρεμλίνο, το… διεθνές ενδιαφέρον στρέφεται σε ένα ιδιότυπο γεωπολιτικό μπρα ντε φερ που φέρνει αντιμέτωπες την Ισπανία και την Ιταλία. Ποιος έφτιαξε τελικά το τραπέζι του Πούτιν;

Όταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε τη Μόσχα για να συναντήσει από κοντά τον Ρώσο ομόλογό του, πολλοί ήταν εκείνοι που εντυπωσιάστηκαν από τις φωτογραφίες της σχετικής συνάντησης. Οι Πούτιν και Μακρόν απαθανατίστηκαν από τον φωτογραφικό φακό να κάθονται απέναντι ο ένας από τον άλλον, σε ένα εντυπωσιακά μακρύ τραπέζι, με την σχετική εικόνα να γίνεταi viral. Στη συνέχεια, στο ίδιο τραπέζι κάθισαν και άλλοι πολιτικοί, ακολουθώντας πάντα τις ίδιες αποστάσεις.

Πλέον, εν μέσω της διαρκούς έντασης στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, έρχεται στο προσκήνιο μία νέα διαμάχη, ευτυχώς πιο «ανάλαφρη», καθώς επιπλοποιοί σε Ισπανία και Ιταλία διεκδικούν την πατρότητα της χρυσοποίκιλτης κατασκευής.

Στην Ισπανία, ο γνωστός κατασκευαστής επίπλων από τη Βαλένθια Βιθέντε Ζαραγόζα, ανέφερε ότι δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία πως το τραπέζι είναι δικό του έργο, προσθέτοντας ότι το τραπέζι κατασκευάστηκε από λευκή αλπική οξιά με μαρκετερί από φύλλα χρυσού.

Ωστόσο, ο Ιταλός Ρενάτο Πολόνια επικεφαλής της επιπλοποιίας, δήλωσε στην εφημερίδα Corriere ενθουσιασμένος με τις αντιδράσεις που προκάλεσε η χρήση του έργου του από τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου και παράλληλα άναυδος από τις δηλώσεις του Ισπανού ανταγωνιστή. «Το αναγνώρισα μόλις το είδα. Είμαι περήφανος γι’ αυτό και πάντα ενθουσιάζομαι όταν βλέπω ότι το έργο μου αποτελεί το φόντο για κάτι τόσο σημαντικό. Ελπίζω να φέρει καλή τύχη κατά του πολέμου», τόνισε.

Μιλώντας για τον Ζαραγόζα επεσήμανε: «Έφτιαξα αυτό το έργο το 1995-96 και μάλιστα δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες του τραπεζιού σε βιβλία, κυρίως ρωσικά, το 2000. Αυτός ο άνθρωπος, που δεν τον γνωρίζω, λέει ότι έφτιαξε το τραπέζι αυτό το 2005, άρα κάτι δεν κολλάει. Εμείς έχουμε αποδείξεις όλα τα πιστοποιητικά κατασκευής κι ακόμη και την αναγνώριση της δουλειάς μας από τον Ρώσο πρόεδρο, που τότε ήταν ο Μπόρις Γέλτσιν».

Ο Πολόνια διευκρίνισε ότι το τραπέζι έχει μήκος έξι μέτρα και πλάτος δυόμισι. Είναι ως επί το πλείστον δρύινο, μοναδικό, και η κατασκευή του ήταν δύσκολη, εξήγησε, καθώς η διακόσμηση ήταν χειροποίητη και χρησιμοποιήθηκαν φύλλα χρυσού για μαρκετερί. 

Από την πλευρά του ο κατασκευαστής επίπλων από τη Βαλένθια επέμεινε, σημειώνοντας πως ένιωσε υπερήφανος ως Ισπανός για την κατασκευή του Βαλένθια».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT