Αυξήθηκαν οι καταγγελίες παρενόχλησης στη δουλειά

Αυξήθηκαν οι καταγγελίες παρενόχλησης στη δουλειά

Μεγάλη είναι η επίδραση του κινήματος #MeToo αλλά και οι αλλαγές στη νομοθεσία που ακολούθησαν, όπως αποδεικνύεται, καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να «μιλήσουν».

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη είναι η επίδραση του κινήματος #MeToo αλλά και οι αλλαγές στη νομοθεσία που ακολούθησαν, όπως αποδεικνύεται, καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να «μιλήσουν». Οι αναφορές για σεξουαλική ή σεξιστική παρενόχληση στον χώρο εργασίας αυξήθηκαν πολύ σε σχέση με τις καταγγελίες που πραγματοποιούνταν στον Συνήγορο του Πολίτη.

Το 2021 έγιναν 41 καταγγελίες, «ενώ ο μέσος όρος των καταγγελιών ετησίως την τελευταία δεκαετία δεν ξεπερνούσε τις 15-20», όπως ανέφερε η κ. Καλλιόπη Λυκοβαρδή, Βοηθός Συνήγορος στον Τομέα Ισης Μεταχείρισης της Αρχής. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι από τις 200 καταγγελίες που έγιναν την εικοσαετία 2010-2020, τα 3/4, δηλαδή οι 150, αφορούσαν τον ιδιωτικό τομέα. Η κ. Λυκοβαρδή τόνισε ότι η νέα νομοθεσία (Ν. 4808/2021) προσφέρει πολύ μεγαλύτερη προστασία στις γυναίκες, ενώ καλύπτει και πεδία τα οποία δεν καλύπτονταν έως τώρα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο εργοδότης κάθε ιδιωτικής επιχείρησης ή το πρόσωπο που τον εκπροσωπεί –ανεξάρτητα από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολεί– οφείλουν «να παραλαμβάνουν, να διερευνούν και να διαχειρίζονται κάθε καταγγελία ή σχετική αναφορά επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή στη βία και παρενόχληση, με εμπιστευτικότητα και με τρόπο που σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Επίσης, επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 20 άτομα έχουν την υποχρέωση να υιοθετούν πολιτικές διαχείρισης εσωτερικών καταγγελιών για περιστατικά βίας και παρενόχλησης.

Ενδεικτικά, το αρμόδιο τμήμα του ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) Λάρισας δέχτηκε το 2021 συνολικά 95 καταγγελίες για εργατικές διαφορές. Οι 82 αφορούσαν λεκτική, σωματική ή ψυχολογική βία, ενώ οι 13 αφορούσαν σεξουαλική παρενόχληση. Το 65% των καταγγελιών προέρχονταν από γυναίκες, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Αναστασία Σπυρούλη, Επιθεωρήτρια στο Τμήμα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.

Από το 2011, οπότε και τέθηκε σε λειτουργία, η γραμμή SOS – 15900 της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) έχει δεχθεί περισσότερες από 65.000 κλήσεις και έχει απαντήσει σε πάνω από 3.000 μοναδικά emails. Η συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών που διαχειρίζεται η γραμμή αφορούν ενδοοικογενειακή βία (29.881), ενώ έχει κληθεί να διαχειριστεί 759 περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, 421 περαστικά που αφορούν βιασμό και 39 περιστατικά σχετικά με trafficking.

Τα σχετικά στοιχεία παρουσιάστηκαν σε ημερίδα του ΚΜΟΠ – Κέντρου Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας με θέμα «Σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας: από το συμβάν μέχρι την καταγγελία του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT