Ουκρανικό: Η Ρωσία ετοιμάζεται να δεχθεί πρόσφυγες από το Ντονμπάς

Ουκρανικό: Η Ρωσία ετοιμάζεται να δεχθεί πρόσφυγες από το Ντονμπάς

Εντολή προς τον αρμόδιο υπουργό εκτάκτων αναγκών να προετοιμάσει την υποδοχή ρωσόφωνων αμάχων από τις αυτονομιστικές περιοχές του Ντονμπάς έδωσε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Εντολή προς τον αρμόδιο υπουργό εκτάκτων αναγκών να προετοιμάσει την υποδοχή ρωσόφωνων αμάχων από τις αυτονομιστικές περιοχές του Ντονμπάς έδωσε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς οι ηγέτες των δύο αυτόκλητων δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ δήλωσαν ότι οι κάτοικοι εγκαταλείπουν μαζικά την εύφλεκτη ζώνη με προορισμό γειτονικές ρωσικές πόλεις και χωριά. Το επιχείρημα για τη φυγή είναι πως επίκειται ουκρανική επίθεση και αργά χθες το βράδυ μεταδόθηκε η είδηση περί ισχυρής έκρηξης έξω από κυβερνητικό κτίριο στο Ντονέτσκ. Το Κίεβο από την πλευρά του κάνει λόγο για προβοκάτσια που θα αποτελέσει την αφορμή για μια ρωσική εισβολή. Η περιοχή του Ροστόφ διαθέτει επαρκή εμπειρία για να δεχθεί πρόσφυγες από τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες και να τους εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα, δήλωσε χθες στο πρακτορείο TASS ο πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της Κρατικής Δούμας (κάτω Βουλή) για υποθέσεις της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, ευρασιατικής ολοκλήρωση και σχέσεων με τους ομογενείς Βίκτορ Βοντολάτσκι. Ο ίδιος είπε ότι η περιοχή του Ροστόφ είχε ήδη αντιμετωπίσει παρόμοιο ζήτημα το 2014 όταν είχε δεχθεί έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων από τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντονμπάς.  

Ασκήσεις με Λευκορωσία

Παρά την πολεμική ατμόσφαιρα, δεν έχει κλείσει ο διπλωματικός δίαυλος επίλυσης της κρίσης.

Σήμερα ο Πούτιν και ο Λευκορώσος ομόλογός του, Αλεξάντερ Λουκασένκο, αναμένεται να παρακολουθήσουν τις κοινές ασκήσεις, που θα περιλαμβάνουν «στρατηγικές δυνάμεις». Τα γυμνάσια προβλέπουν μεταξύ άλλων εκτόξευση διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και Κρουζ, ενώ η αεροπορία καθώς και ο στόλος της Βόρειας και της Μαύρης Θάλασσας θα πάρουν μέρος στις γιγάντιες πυρηνικές ασκήσεις.

Παρά την πολεμική ατμόσφαιρα, ο διπλωματικός δίαυλος μεταξύ των δύο πλευρών δεν έχει κλείσει και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι θα συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, σε μια στιγμή κατά την οποία η κρίση στην Ουκρανία «αποτελεί απειλή για τις ζωές και την ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων». Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνισε πάντως ότι ο Μπλίνκεν αποδέχεται την πρόσκληση Λαβρόφ υπό τον όρο ότι δεν θα υπάρξει εισβολή στην Ουκρανία. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανέφερε ότι η πιθανότητα αυτή παραμένει εξαιρετικά υψηλή και επρόκειτο αργά χθες το βράδυ να κάνει νέες δηλώσεις για την κρίση, προκειμένου να ενημερώσει την κοινή γνώμη για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες αναζήτησης μιας μέσης οδού μεταξύ αναχαίτισης και διπλωματίας, αλλά και για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία. Είχαν προηγηθεί συνομιλίες με τους συμμάχους της Ουάσιγκτον, τους ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Βρετανίας, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, την ανησυχία της εξέφρασε η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, η οποία είχε χθες συνάντηση με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ στη σύνοδο ασφαλείας του Μονάχου. «Φυσικά εξακολουθούμε να στηρίζουμε τη διπλωματία… αλλά είμαστε επίσης αφοσιωμένοι στη λήψη διορθωτικών μέτρων», είπε χαρακτηριστικά η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT