Βρετανία: Στο έλεος των ανέμων της καταιγίδας «Γιούνις»

Βρετανία: Στο έλεος των ανέμων της καταιγίδας «Γιούνις»

Στο έλεος της καταιγίδας «Γιούνις» βρέθηκαν χθες η Αγγλία, η Ουαλλία και η Ιρλανδία, με τη βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία να μην προφταίνει να εκδίδει «κόκκινο συναγερμό».

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο έλεος της καταιγίδας «Γιούνις» βρέθηκαν χθες η Αγγλία, η Ουαλλία και η Ιρλανδία, με τη βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία να μην προφταίνει να εκδίδει «κόκκινο συναγερμό». Η θεομηνία κινείτο προς τη βόρεια Γαλλία και το Βέλγιο, ενώ τουλάχιστον δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους στην Ολλανδία από δέντρα που έπεσαν πάνω τους.

Θυελλώδεις άνεμοι έπλητταν τις περιοχές απ’ όπου περνούσε η «Γιούνις», με την ταχύτητα των ανέμων να αγγίζει τα 145 χλμ./ώρα. Ομως, ιστορικό ρεκόρ όσον αφορά την ισχύ του ανέμου καταγράφηκε στη νήσο Ουάιτ της Μάγχης, όπου η ταχύτητα της ριπής έφτασε τα 193,6 χλμ./ώρα, υψηλότερη από οτιδήποτε είχε καταμετρηθεί έως σήμερα.

Στην Ιρλανδία

Σημαντικές υλικές ζημιές, παράλυση των συγκοινωνιών και τουλάχιστον έναν νεκρό στην Ιρλανδία και πολλούς τραυματίες άφησε πίσω του το μετεωρολογικό φαινόμενο. Στην Ιρλανδία, στην κομητεία Ουέξφορντ ένας δημοτικός υπάλληλος σκοτώθηκε όταν καταπλακώθηκε από δένδρο. Τραυματισμοί σημειώθηκαν και στην Αγγλία. Στο Οξφορντσάιρ μια γυναίκα διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που υπέστη όταν χτυπήθηκε από κεραμίδια που είχαν παρασυρθεί από τους ανέμους. Σύμφωνα με το βρετανικό ΕΚΑΒ, τουλάχιστον δύο άτομα τραυματίστηκαν στο Λονδίνο από πτώσεις αντικειμένων και δένδρων και διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της περιοχής.  

Οι βρετανικές Αρχές επαναλάμβαναν όλη τη χθεσινή ημέρα εκκλήσεις προς τους πολίτες να παραμείνουν στις οικίες τους και να αποφύγουν τις μη αναγκαίες μετακινήσεις, λόγω της επικινδυνότητας των δρόμων, των ιπτάμενων συντριμμιών και άλλων κινδύνων.  Πολλοί δρόμοι στην Αγγλία έκλεισαν εξαιτίας της πτώσης δένδρων, ενώ εκτός κυκλοφορίας τέθηκαν και πολλές γέφυρες σε Κορνουόλη και Τάμεση εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων. Ο λιμένας του Ντόβερ έκλεισε και ακυρώθηκαν τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια προς το Καλέ.

Διέσχιζαν περιοχές της χώρας με ταχύτητα 145 χλμ./ώρα, αφήνοντας πίσω τουλάχι- στον ένα νεκρό και τραυματίες.

Μεγάλα προβλήματα κατέγραψαν οι σιδηροδρομικές και αεροπορικές συγκοινωνίες. Τα περισσότερα σιδηροδρομικά δρομολόγια από το Λονδίνο ματαιώθηκαν, ενώ ακυρώθηκαν τουλάχιστον 463 πτήσεις τόσο από και προς τη Βρετανία, όσο και εσωτερικές. Μόνο στον αερολιμένα Χίθροου του Λονδίνου ακυρώθηκε το 20% των πτήσεων.

Ζημιές στον Ο2 Arena

Βρετανία: Στο έλεος των ανέμων της καταιγίδας «Γιούνις»-1
Φωτ. REUTERS / MAY JAMES 

Σημαντικές οι ζημιές που προκάλεσε η μετεωρολογική θεομηνία στο Λονδίνο. Μεγάλα τμήματα της στέγης του «Θόλου της Χιλιετίας», γνωστού και ως Ο2 Arena, αποκολλήθηκαν και ο χώρος παρέμεινε κλειστός χθες. Τουλάχιστον 1.000 άτομα χρειάστηκε να απομακρυνθούν από την Arena, ενώ η ευρύτερη περιοχή αποκλείστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ο Κρις Καμάρα, επικεφαλής των πυροσβεστών, πάντως, τόνισε ότι η στέγη δεν κατέρρευσε και το κτίριο δεν υπέστη δομική ζημιά, αλλά ο καμβάς με τον οποίο είχε καλυφθεί παρασύρθηκε.

Σαράντα χιλιάδες κάτοικοι στη νοτιοδυτική Αγγλία και την Ουαλλία παρέμειναν επί ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ανέφερε ο διαχειριστής του δικτύου ηλεκτροδότησης Western Power Distribution, με τα κύρια προβλήματα να είναι η πτώση δένδρων που κατέστρεψε τις υπέργειες καλωδιώσεις. Στην Ιρλανδία περισσότερα από 73.000 σπιτικά, αγροικίες και γραφεία παρέμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Παρά την ένταση των ανέμων και τα επικίνδυνα φαινόμενα που προκάλεσαν, δεν ήταν λίγοι οι Βρετανοί που επέλεξαν τη χθεσινή ημέρα για να κολυμπήσουν δαμάζοντας τα κύματα στις ακτές της Κορνουάλης, γεγονός που προκάλεσε πονοκέφαλο στην Ακτοφυλακή, η οποία με επανειλημμένες εκκλήσεις της τους καλούσε να επιστρέψουν σπίτι τους γιατί κινδύνευε η ζωή τους. Χθες συγκλήθηκε εκτάκτως η επιτροπή διαχείρισης κρίσεων της βρετανικής κυβέρνησης (Cobra) προκειμένου να βρεθούν λύσεις για την επόμενη ημέρα της καταιγίδας και την αποκατάσταση των ζημιών. Οπως ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη, οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονταν σε επιφυλακή για να προσφέρουν βοήθεια όπου χρειαζόταν.

Μετά τη Βρετανία, η καταιγίδα «Γιούνις» αναμένεται να κατευθυνθεί προς τη Δανία, όπου τα τρένα θα κινούνται με χαμηλές ταχύτητες και η γέφυρα Storebaelt, μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, θα χρειαστεί να κλείσει κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως προειδοποίησε η διαχειρίστρια εταιρεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT