Ουκρανικό: Το πρώτο πακέτο κυρώσεων ενεργοποίησε η Ε.Ε.

Ουκρανικό: Το πρώτο πακέτο κυρώσεων ενεργοποίησε η Ε.Ε.

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την επιβολή κυρώσεων στα 351 μέλη της ρωσικής Δούμας που στήριξαν το ψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ αποφάσισε χθες η Ε.Ε. Οι «27» αποφάσισαν επίσης τον δραστικό περιορισμό της πρόσβασης της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, αλλά και την επιβολή κυρώσεων σε 27 αξιωματούχους και οντότητες (συμπεριλαμβανομένων τριών τραπεζών που χρηματοδοτούν την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας) που εμπλέκονται στην απόσχιση των δύο περιοχών και στην υπονόμευση της εδαφικής κυριαρχίας της Ουκρανίας γενικότερα. Τέλος, η Ε.Ε. θα διακόψει κάθε εμπορική σχέση με τις δύο αποσχισθείσες περιοχές.

«Δεν έχει τελειώσει»

Ανακοινώνοντας τα μέτρα, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ είπε ότι «φοβόμαστε ότι η ιστορία αυτή δεν έχει τελειώσει». Οπως και ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ιβ Λε Ντριάν, που βρισκόταν στο πλευρό του, ο κ. Μπορέλ τόνισε ότι υπάρχει στο τραπέζι ένα ακόμα βαρύτερο πακέτο κυρώσεων, που θα ενεργοποιηθεί αν η Ρωσία διευρύνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της εντός της Ουκρανίας. Πρόσθεσε επίσης ότι θα θέσει ενώπιον του Συμβουλίου πιθανή διεύρυνση των κριτηρίων για κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, ώστε να συμπεριληφθούν άτομα και οντότητες που συνδράμουν τη Μόσχα στα σχέδιά της κατά του Κιέβου.

Το αρχικό πακέτο συζητήθηκε χθες το πρωί από τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών (επιτροπή Coreper) και ξανά το απόγευμα, μετά την παρουσίαση των νομικών εγγράφων από την Κομισιόν, τόσο από το Coreper όσο και από τους ΥΠΕΞ στο Παρίσι, στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που ανακοινώθηκε χθες το πρωί.

Τι περιλαμβάνουν οι κυρώσεις που αποφάσισαν οι «27» έναντι της Ρωσίας.

Η μόνη χώρα που εμφανιζόταν διστακτική κατά την πρωινή συζήτηση στο Coreper ήταν η Ουγγαρία, αλλά τελικά δεν μπλόκαρε την απόφαση.

Ο κ. Μπορέλ πάντως, σε δηλώσεις του χθες το πρωί αλλά και μετά το άτυπο ΣΕΥ, απέφυγε να χαρακτηρίσει ευθέως «εισβολή» την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς. «Δεν θα έλεγα ότι είναι μια πλήρως ανεπτυγμένη εισβολή, αλλά ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται στο έδαφος της Ουκρανίας», είπε.

«Σχεδιάζει επίθεση»

Μιλώντας χθες το απόγευμα μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ – Ουκρανίας, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι «όλες οι ενδείξεις υποδεικνύουν ότι η Ρωσία συνεχίζει να σχεδιάζει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά της Ουκρανίας». Η Ρωσία, τόνισε, έχει συγκεντρώσει «σημαντικά περισσότερους από 150.000 στρατιώτες» κοντά στο ουκρανικά σύνορα. Πρόκειται για μια «ισχυρή, καλά εξοπλισμένη δύναμη» και «ολοένα και περισσότερα στρατεύματα έχουν φύγει από τα σημεία στρατοπέδευσής τους και μπορούν να επιτεθούν ανά πάσα στιγμή». Ο κ. Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ παρέχει «απόλυτες εγγυήσεις ασφαλείας» σε όλους τους συμμάχους και δήλωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την παρουσία μας» στην ανατολική πτέρυγα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT