Ουκρανικό: Σε τρεις άξονες η στρατηγική του Μπάιντεν

Ουκρανικό: Σε τρεις άξονες η στρατηγική του Μπάιντεν

Η αντιμετώπιση της ρωσικής προκλητικότητας στην Ουκρανία

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σειρά απόρρητων συσκέψεων τον Οκτώβριο, η ομάδα εθνικής ασφαλείας παρουσίασε στον πρόεδρο Μπάιντεν δυσοίωνα στοιχεία, που έπεισαν τον Λευκό Οίκο ότι ήταν επιτακτικό να αποφευχθεί το ξέσπασμα πολέμου στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Η ανάσχεση της ρωσικής απειλής δεν επρόκειτο να είναι εύκολη υπόθεση. Πολλοί σύμμαχοι των ΗΠΑ εκτιμούσαν ότι ο μαέστρος της παραπληροφόρησης Πούτιν δεν θα επέλεγε τελικά την εισβολή. Η χρήση αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος κατά της Ρωσίας αποκλείστηκε αμέσως από τους συμμετέχοντες στις συσκέψεις. Μόνη λύση η επιβολή κυρώσεων, οι οποίες θα έπλητταν ωστόσο και τα δυτικά οικονομικά συμφέροντα.

Κρίσιμες αποφάσεις

Ο Λευκός Οίκος είχε προειδοποιήσει από την αρχή ότι η εκστρατεία του με στόχο την αποφυγή ρωσικής εισβολής ίσως να αποδεικνυόταν αναποτελεσματική. Για τους επόμενους τρεις και πλέον μήνες, ο Μπάιντεν έλαβε τρεις κρίσιμες αποφάσεις για την αντιμετώπιση των ρωσικών προκλήσεων. Ο πρόεδρος ενέκρινε έτσι την ευρύτερη διοχέτευση πληροφοριών σε συμμάχους, προκειμένου να προληφθούν αντιρρήσεις για την επιβολή κυρώσεων, συσπείρωσε τους συμμάχους αυτούς και ενίσχυσε την παρουσία αμερικανικού στρατού στην περιοχή. Η αμερικανική προεδρία εκτίμησε ότι εάν οι σύμμαχοι ήταν πλήρως ενημερωμένοι για τις κινήσεις του ρωσικού στρατού, η σύμπλευσή τους θα ήταν πιο εύκολη. Ο Μπάιντεν ενέκρινε επίσης πρωτοφανή εκστρατεία ενημέρωσης των συμμάχων για τα σχέδια του Πούτιν. Με στοιχεία από τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, εγκαινίασε εκστρατεία πληροφόρησης για τις ενέργειες της Ρωσίας, στερώντας από τον Πούτιν τις συνηθισμένες μεθόδους παραπληροφόρησης που χρησιμοποιεί για να διχάσει τη Δύση.

Συσπείρωση συμμάχων, ανταλλαγή πληροφοριών και ενίσχυση αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην ανατολική Ευρώπη.

Οταν κατέστη σαφές –στις αρχές του χρόνου– ότι ο Πούτιν συνέχιζε την ανάπτυξη στρατού στα σύνορα με την Ουκρανία, ο Μπάιντεν ενέκρινε την αποστολή περισσότερων όπλων στο Κίεβο, που περιελάμβαναν αντιαρματικούς πυραύλους Τζάβελιν, αλλά και την αποστολή στρατιωτικών ενισχύσεων στην ανατολική Ευρώπη, ως ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία, αλλά και για να καθησυχάσει τους νευρικούς συμμάχους στα ανατολικά νώτα του ΝΑΤΟ.

Επαφές των πέντε

Οι επαφές με τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ άρχισαν λίγες ημέρες μετά τη μυστική σύσκεψη του Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της συνόδου του G20 στη Ρώμη. Εκεί, ο Μπάιντεν συγκάλεσε άτυπη σύνοδο των σημαντικότερων μελών του ΝΑΤΟ, γνωστών ως «η πεντάδα» (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία). Στη σύνοδο αυτή, ο Μπάιντεν σκιαγράφησε την αμερικανική απάντηση σε ενδεχόμενη ρωσική εισβολή και δεσμεύθηκε να μοιράζεται κάθε πληροφορία με τους νατοϊκούς συνομιλητές του. Σε σειρά βιντεοσυσκέψεων τις επόμενες εβδομάδες, ο Μπάιντεν έπεισε τα μέλη της «πεντάδας» να αποδεχθούν διεύρυνση του κύκλου των απόρρητων ενημερώσεων, συμπεριλαμβάνοντας την Πολωνία, τη Ρουμανία, τους προέδρους της Ε.Ε. και τον πρωθυπουργό του Καναδά.

Ανήμερα τα Χριστούγεννα ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε την απόσυρση 10.000 στρατιωτών από τη συνοριακή ζώνη με την Ουκρανία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν και η ομάδα ασφαλείας, όμως, δεν πίστεψαν τα καθησυχαστικά λόγια του Πούτιν. Στις αρχές Φεβρουαρίου ο Μπάιντεν, απογοητευμένος από την έλλειψη προόδου των διπλωματικών πρωτοβουλιών, αποφάσισε την αποστολή 5.000 Αμερικανών αλεξιπτωτιστών στην Πολωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT