Η υπερθέρμανση αυξάνει τη φτώχεια

Δυσοίωνη η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΕΥΗ. Επισήμως, η έκθεση του ΟΗΕ για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης θα δημοσιευθεί στις 28 Φεβρουαρίου, αλλά οι δηλώσεις του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, Πέτερι Τάλας, προϊδεάζουν ήδη για το περιεχόμενό της. Οπως δήλωσε ο Τάλας, η τάση για όλο και περισσότερες και όλο και σφοδρότερες φυσικές καταστροφές δεν πρόκειται να ανακοπεί πριν από τη δεκαετία του 2060, στο καλύτερο σενάριο. Η δε άνοδος της στάθμης των θαλασσών θα συνεχιστεί για πολλές δεκαετίες μετά από αυτό, ακόμη και στο καλύτερο σενάριο.

Κοινωνικοί παράγοντες

Τέτοιου είδους προβλέψεις, γενικές αλλά και πολύ συγκεκριμένες για συγκεκριμένες πόλεις και περιοχές του κόσμου, θα περιλαμβάνονται στην έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC – Working group 2), που βασίζεται σε 34.000 επιστημονικές δημοσιεύσεις. Η έκθεση για πρώτη φορά θα παρουσιάσει μια ευρύτερη εικόνα των επιπτώσεων, ενσωματώνοντας και κοινωνικούς παράγοντες, όπως η φτώχεια που πρόκειται να προκύψει εξαιτίας της μείωσης της αγροτικής παραγωγής στις περιοχές που αναμένεται να πληγούν πιο σφοδρά από την ξηρασία και την άνοδο των θερμοκρασιών.

Μείωση θερμοκρασίας

Η έκθεση εξετάζει τα όρια των οικοσυστημάτων, δηλαδή την άνοδο της θερμοκρασίας στην οποία θεωρείται ότι μπορούν να προσαρμοστούν πριν καταρρεύσουν. Για κάθε οικοσύστημα και για κάθε σημείο του πλανήτη οι απαντήσεις διαφέρουν, αλλά η κοινή συνισταμένη είναι πως η άνοδος της θερμοκρασίας πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο. «Τα πράγματα θα άλλαζαν αν μπορούσαμε να αφαιρέσουμε άνθρακα από την ατμόσφαιρα, αλλά μέχρι στιγμής αυτό δεν είναι εφικτό», τόνισε ο Τάλας. Η μόνη λύση, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι η δραστική μείωση της καύσης ορυκτών καυσίμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT