Ουκρανία: Έτοιμοι να πάρουν τα όπλα οι πολίτες εάν η Ρωσία προελάσει

Ουκρανία: Έτοιμοι να πάρουν τα όπλα οι πολίτες εάν η Ρωσία προελάσει

Οι Ουκρανοί παρουσιάζονται έτοιμοι να πάρουν τα όπλα και να αντισταθούν εάν οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρήσουν να περάσουν δυτικά της γραμμής επαφής, ενώ παράλληλα τα σενάρια δεν αποκλείουν ακόμη και μια ενδεχόμενη ρωσική επίθεση κατά του Κιέβου.

2' 35" χρόνος ανάγνωσης

Οι Ουκρανοί παρουσιάζονται έτοιμοι να πάρουν τα όπλα και να αντισταθούν, εάν οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρήσουν να περάσουν δυτικά της γραμμής επαφής, όπως εκείνη έχει διαμορφωθεί σήμερα στην ανατολική Ουκρανία εντός των περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ενώ όμως παράλληλα τα σενάρια δεν αποκλείουν ακόμη και μια ενδεχόμενη ρωσική επίθεση κατά του Κιέβου.

«Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό» ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «να προχωρήσει σε μια πλήρη εισβολή στην Ουκρανία» βάζοντας στο στόχαστρο ακόμη και το Κίεβο, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας, μιλώντας στο δίκτυο Sky News.

Την ίδια ώρα ωστόσο, πίσω στην Ουκρανία οι πολίτες παρουσιάζονται έτοιμοι να πάρουν τα όπλα, με τις ευλογίες και του ουκρανικού κοινοβουλίου το οποίο προωθεί προς ψήφιση νόμο που θα επιτρέπει στους πολίτες να φέρουν όπλα τα οποία θα χρησιμοποιούν ως μέσο αυτοάμυνας.

«Σχεδόν μια δεκαετία πολέμου άφησε την Ουκρανία με σχεδόν μισό εκατομμύριο εμπειροπόλεμους βετεράνους, πολλοί τώρα ετοιμάζονται να πολεμήσουν ξανά, επίσημα ή ανεπίσημα… Αυτό, σε συνδυασμό και με το τεράστιο μέγεθος της ουκρανικής επικράτειας, σημαίνει ότι ακόμα και αν η Ρωσία καταφέρει να νικήσει τις ουκρανικές δυνάμεις στο συμβατικό πεδίο των μαχών, η όποια στρατιωτική σύγκρουση θα μπορούσε να οδηγήσει εν συνεχεία σε ένα παρατεταμένο και αιματηρό αντάρτικο», σημειώνει στο πλαίσιο ανταπόκρισής του από το Κίεβο ο βρετανικός Guardian.

«Ο ρωσικός στρατός έχει καλύτερα όπλα και καλύτερο τεχνικό εξοπλισμό από εμάς, επομένως μπορεί να χάσουμε μάχες… αλλά δεν θα μπορέσουν ποτέ να νικήσουν ολόκληρη τη χώρα εάν ο ουκρανικός λαός παραμείνει δραστήριος», δηλώνει στον Guardian ο Serhiy Kryvonos, απόστρατος στρατηγός των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων και πρώην αναπληρωτής γραμματέας του ουκρανικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας και άμυνας, ο οποίος κάνει περιοδεία τις τελευταίες ημέρες σε ολόκληρη τη χώρα συνομιλώντας με βετεράνους και διοργανώνοντας ασκήσεις στρατιωτικής εκπαίδευσης για τους απλούς πολίτες.

Για τον Serhiy Kryvonos, η εμπειρία που είχαν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το εκεί αντάρτικο είναι ενδεικτικά της ήττας που μπορεί να υποστεί μια μεγάλη δύναμη σε ξένα εδάφη όταν έχει να αντιμετωπίσει αποφασισμένους αντάρτες. 

«Στο Κίεβο, οι πολιτικοί αστειεύονται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε περισσότερα για να δημιουργήσει τη σύγχρονη Ουκρανία παρά τα δικά τους κόμματα, δίνοντάς τους έναν κοινό εχθρό και αναγκάζοντάς τους να ενωθούν γύρω από μια ουκρανική ταυτότητα. Η πολυετής επιθετική πολιτική του Πούτιν απέναντι στην Ουκρανία βοήθησε επίσης να βελτιωθεί και ο (σ.σ. ουκρανικός) στρατός…», συνεχίζει η ανταποκρίτρια του Guardian από το Κίεβο, Έμα Γκρέιχαμ Χάρισον.

Ουκρανία: Έτοιμοι να πάρουν τα όπλα οι πολίτες εάν η Ρωσία προελάσει-1
(AP Photo/Efrem Lukatsky)

«Ο ουκρανικός στρατός το 2014 και ο ουκρανικός στρατός σήμερα είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα», δηλώνει από την πλευρά του ο Taras Chmut, βετεράνος και στρατιωτικός αναλυτής της μη-κυβερνητικής οργάνωσης Come Back Alive που στηρίζει όσους μάχονται στην πρώτη γραμμή.

Σήμερα, τα συστήματα εφοδιασμού (logistics) και η στρατιωτική εκπαίδευση έχουν βελτιωθεί, και ο συνολικός αριθμός των Ουκρανών στρατιωτών έχει αυξηθεί κατά περίπου 100.000, σε περίπου 260.000, όπως αναφέρεται, με τον Ουκρανό βετεράνο Taras Chmut να εκτιμά από τη μεριά του, μιλώντας στον Guardian, ότι στο πλαίσιο μιας συνολικής κινητοποίησης, εάν συμπεριληφθούν και οι βετεράνοι καθώς και τα λοιπά σώματα ασφαλείας, οι ένοπλοι – μαχόμενοι Ουκρανοί θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο.

Με πληροφορίες από the Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT