Μαύρα σύννεφα πάνω από την Ουκρανία

Ο δρόμος για τη διπλωματική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία στενεύει επικίνδυνα.

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δρόμος για τη διπλωματική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία στενεύει επικίνδυνα, ενώ οι ζοφεροί οιωνοί πάνω από τη χώρα σωρεύονται από μέρα σε μέρα. Στο συμπέρασμα αυτό κατατείνουν η ακύρωση των ανωτάτου επιπέδου αμερικανορωσικών συναντήσεων που είχαν συμφωνηθεί τις προηγούμενες ημέρες και οι επιταχυνόμενες προετοιμασίες Κιέβου και Μόσχας για το ενδεχόμενο γενικευμένης σύρραξης.

Μια συνάντηση κορυφής του Τζο Μπάιντεν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν «ασφαλώς δεν βρίσκεται στον σχεδιασμό μας», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι. Οι δύο πλευρές είχαν απαντήσει κατ’ αρχήν θετικά στη σχετική πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, αλλά η ατμόσφαιρα στις μεταξύ τους σχέσεις έγινε ακόμη περισσότερο τοξική ύστερα από την απόφαση του Ρώσου προέδρου να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες «Δημοκρατίες» τις οντότητες των ρωσόφωνων αποσχιστών στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για ενδεχόμενη συνάντηση των δύο ηγετών, οι υπουργοί Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ είχαν κλείσει ραντεβού για σήμερα, στη Γενεύη. Ωστόσο, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η συνάντηση ματαιώθηκε γιατί η απόφαση Πούτιν ισοδυναμεί με την έναρξη ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Τώρα που βλέπουμε ότι ξεκινάει η εισβολή και η Ρωσία έχει καταστήσει σαφές ότι απορρίπτει ολοκληρωτικά τη διπλωματία, δεν έχει νόημα να προχωρήσουμε σ’ αυτή τη συνάντηση τη δεδομένη στιγμή». Πάντως, τόσο ο Μπλίνκεν όσο και η Ψάκι δεν απέκλεισαν να υπάρξουν διπλωματικές επαφές στο μέλλον, «αν η Ρωσία αλλάξει στάση».

Μαύρα σύννεφα πάνω από την Ουκρανία-1

Νέες κυρώσεις της Δύσης εις βάρος της Ρωσίας, ακυρώθηκαν οι συναντήσεις Μπλίνκεν – Λαβρόφ και Μπάιντεν – Πούτιν.

Γενική επιστράτευση κήρυξαν και οι αρχές του Ντονέτσκ, όπου ο πρόεδρος της αυτόκλητης «Δημοκρατίας», Ντένις Πουσίλιν, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι δυνάμεις του να διεκδικήσουν, με τη βοήθεια της Ρωσίας, και τις περιοχές της επαρχίας που ελέγχονται σήμερα από τον ουκρανικό στρατό. «Δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο Πουσίλιν, διαβεβαιώνοντας ότι επιδιώκει να λυθεί το θέμα των συνόρων ειρηνικά, ύστερα από διαβουλεύσεις με το Κίεβο, αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι μπορεί να χρειαστεί τη βοήθεια της «μεγάλης Ρωσίας».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ρώσο πρόεδρο, ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι θεωρεί «απαράδεκτη» την αναγνώριση των δύο «Δημοκρατιών», τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ και προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Νωρίτερα είχε δηλώσει ότι η Τουρκία «δεν μπορεί να εγκαταλείψει καμία από τις δύο χώρες» (Ρωσία και Ουκρανία), με τις οποίες διατηρεί καλές σχέσεις και στενούς εμπορικούς δεσμούς.

O πρέσβης της Ουκρανίας στην Αγκυρα Βασίλ Μποντνάρ, σε συνέντευξή του στο Reuters, τόνισε ότι σε περίπτωση σύρραξης με τη Ρωσία το Κίεβο θα ζητήσει από την Τουρκία το κλείσιμο των Στενών στα ρωσικά πολεμικά σκάφη. Ο πρέσβης επισήμανε πως η Αγκυρα με τη Συνθήκη του Μοντρέ έχει το δικαίωμα ελέγχου της διέλευσης πλοίων σε περίπτωση πολέμου. Επίσης ανέφερε πως η Ουκρανία φοβάται και απόβαση ρωσικών δυνάμεων από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Στις αρχές του μήνα, αξίζει να σημειωθεί, πέρασαν από τα Δαρδανέλλια και τον Βόσπορο έξι ρωσικά πολεμικά σκάφη και ένα υποβρύχιο με προορισμό τη Μαύρη Θάλασσα, κινήσεις που η Μόσχα απέδωσε σε «ναυτικά γυμνάσια». O πρέσβης του Ουκρανίας, ωστόσο, επανέλαβε ότι η παρουσία ρωσικών πολεμικών σκαφών συνιστά μέγιστη απειλή για το Κίεβο, προσθέτοντας ότι η ουκρανική κυβέρνηση έχει προτείνει μέχρι σήμερα πλήθος πρωτοβουλιών προκειμένου να υπάρχει συντονισμένη αντιμετώπιση των απειλών στην περιοχή, επαναλαμβάνοντας την πεποίθησή του ότι ακόμα και τώρα είναι εφικτή η εξεύρεση διπλωματικής λύσης και η αποκλιμάκωση της έντασης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT