Έλληνες της Ουκρανίας μιλούν στην «Κ»: «Δεν ξέρουμε τι μπορεί να γίνει σε 2-3 ώρες»

Έλληνες της Ουκρανίας μιλούν στην «Κ»: «Δεν ξέρουμε τι μπορεί να γίνει σε 2-3 ώρες»

Το απόγευμα της Πέμπτης, οι περισσότεροι κάτοικοι της Μαριούπολης είχαν κλειστεί στα σπίτια τους.

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τρόφιμα που έχει στο σπίτι του ο Ρομάν Καρπάλοφ δεν θα κρατήσουν για πάνω από μία εβδομάδα. Ο 46χρονος κ. Καρπάλοφ είναι ένας ελληνικής καταγωγής κάτοικος της Μαριούπολης, της πόλης με περίπου μισό εκατομμύριο κατοίκους στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, η οποία από τα ξημερώματα της Πέμπτης βομβαρδίζεται – στην περιοχή ζουν οι περισσότεροι από τους περίπου 100.000 Ελληνες ομογενείς της χώρας. «Φοβάμαι», λέει στην «Κ» ο κ. Καρπάλοφ, «κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει σε 2-3 ώρες». Το απόγευμα της Πέμπτης, οι περισσότεροι κάτοικοι της Μαριούπολης είχαν κλειστεί στα σπίτια τους – και οι υπόλοιποι βιάζονταν να επιστρέψουν στη σχετική ασφάλεια που προσφέρει η στέγη τους. «Ο κόσμος τρέχει, ακούμε βόμβες», συμπληρώνει ο κ. Καρπάλοφ, λέγοντας πως οι εκρήξεις σταματούν για λίγο και «μετά ακούμε πάλι “μπουμ”».

«Δεν ξέρουμε τι ακόμα να περιμένουμε», δηλώνει στην «Κ» η Βικτώρια, ελληνικής καταγωγής κάτοικος του ελληνόφωνου χωριού Σαρτανά, το οποίο βρίσκεται στα προάστια της Μαριούπολης, «η κατάσταση θερμαίνεται και κλιμακώνεται». «Μου έχει ανέβει η πίεση», λέει στην «Κ» η Ελενα Γκρεμπούντσκ από τη Ζαπορόζιε, πόλη στη νοτιοανατολική Ουκρανία που βρίσκεται κοντά σε μία από τις τέσσερις ενεργές πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας. «Το πρωί ήμασταν μπερδεμένοι, τώρα είμαστε πολύ θυμωμένοι – δεν απειλήσαμε τη Ρωσία», τονίζει η ίδια, «εκείνοι θέλουν να μας καταστρέψουν». Εχει προμηθευτεί τα φάρμακα της μητέρας της για τον διαβήτη και επαρκές φαγητό για τις επτά γάτες της, λόγω των οποίων δεν σκέφτεται καν να επιχειρήσει να φύγει από τη χώρα, σε αντίθεση με κάποιους συγγενείς της που έχουν ήδη μετακινηθεί προς τη Λβιβ, μια πόλη στη δυτική Ουκρανία και κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.

«Στην πόλη επικρατεί ησυχία», αναφέρει η κ. Γκρεμπούντσκ – όσοι πολίτες βρίσκονται εκτός σπιτιών είναι συγκεντρωμένοι στις ουρές των ATM. «Τα ελικόπτερα του εχθρού βρίσκονται κοντά στο Κίεβο», δηλώνει από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας ο Αντριγ Σαβένκο, τονίζοντας πως οι περισσότεροι κάτοικοι είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους. Ο ίδιος αναφέρει στην «Κ» πως έχει αποθηκεύσει κάποιες απαραίτητες προμήθειες εδώ και μέρες – νερό, κονσέρβες, μακαρόνια, φάρμακα. «Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας δέχεται επίθεση», λέει, «το πρωί πύραυλοι, πρόσφατα μαχητικά αεροσκάφη».

Η Λιοτβίλα και η οικογένειά της έχουν κλειστεί εδώ και ώρες στο υπόγειο μιας μονοκατοικίας στο Χάρκοβο, πόλη στη βορειοανατολική Ουκρανία. «Εχουν κάποια λίγα τρόφιμα, ακούν σποραδικούς πυροβολισμούς και κάποιες ανατινάξεις και ο κόσμος πια δεν κυκλοφορεί, ενώ το πρωί ήταν πιο ελεύθεροι», λέει στην «Κ» το απόγευμα της Πέμπτης ο σύζυγός της Δημήτρης Μπασουρίδης. «Ερχεται πανικός, στην Ουκρανία νυχτώνει στις 4.30 – και η νύχτα μεγαλώνει τον πανικό».

«Και πού να πάω;»

Η ρωσική εισβολή βρήκε τη Βικτώρια Σαποβάλοβα, ελληνικής καταγωγής κάτοικο της περιοχής Ντονέτσκ, και την 7χρονη κόρη της στην Ισπανία – «Μάλλον θα πρέπει να κάνω αίτηση για άσυλο εδώ», λέει στην «Κ», «δεν μπορώ να επιστρέψω σπίτι». Στο σπίτι, όμως, βρίσκεται ακόμα η μητέρα της – «τους προειδοποίησαν ότι δεν θα υπάρχει ρεύμα αύριο και μεθαύριο», δηλώνει, «είναι τρομακτικό». Οσον αφορά τον κ. Καρπάλοφ, ο οποίος εδώ και καιρό προσπαθεί να βγάλει ελληνικό διαβατήριο, δεν σκοπεύει να αφήσει τη Μαριούπολη. «Πώς να φύγω», λέει στην «Κ», «και να πάω πού;».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT