ΗΠΑ: Στον «αέρα» η δικαστική έρευνα για Τραμπ

ΗΠΑ: Στον «αέρα» η δικαστική έρευνα για Τραμπ

Ο γενικός εισαγγελέας του Μανχάταν κατηγορείται ότι κωλυσιεργεί

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον «αέρα» βρίσκεται η δικαστική διερεύνηση των οικονομικών δοσοληψιών που είχε συνάψει o Trump Organization, του τέως προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μετά την παραίτηση των δύο εισαγγελέων, Κάρι Ντιουν και Μαρκ Πόμεραντζ, που χειρίζονταν την υπόθεση.

Οι δύο εισαγγελείς, σύμφωνα με πληροφορίες, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα καθήκοντά τους επειδή εξοργίστηκαν από την πλήρη αδιαφορία που επιδεικνύει για την υπόθεση ο νέος γενικός εισαγγελέας του Μανχάταν, Αλβιν Μπραγκ, και τη βραδύτητα με την οποία εξελίσσεται η έρευνα.

Γνώστες της κατάστασης στην Εισαγγελία του Μανχάταν αναφέρθηκαν στην κωλυσιεργία του Μπραγκ, ο οποίος χρειάστηκε εβδομάδες για να διαβάσει τις εκθέσεις που είχαν προετοιμάσει οι Ντιουν και Πόμεραντζ σχετικά με τις οικονομικές δοσοληψίες του Τραμπ. Επίσης φέρεται ότι απέφευγε συστηματικά να τους συναντήσει για να συζητήσουν από κοντά τις λεπτομέρειες της υπόθεσης. Ακόμη, όμως, και όταν αυτό συνέβη, ο Μπραγκ δεν έκρυψε την αδιαφορία του και εξέφρασε έντονη αμφιβολία κατά πόσον η έρευνα θα έπρεπε να συνεχιστεί. Για ποιους ακριβώς λόγους ο νέος γενικός εισαγγελέας του Μανχάταν τηρεί αυτήν τη διστακτική στάση όσον αφορά τη διερεύνηση των οικονομικών δοσοληψιών του Ντόναλντ Τραμπ και του Trump Organization παραμένει άγνωστο.

Η ελλιπής διερεύνηση των οικονομικών δοσοληψιών του Trump Organization οδήγησε σε παραίτηση δύο εισαγγελείς.

Είναι, πάντως, βέβαιο ότι με τη στάση του απέτρεψε τους συνεργάτες του τέως προέδρου και στελέχη της Trump Organization να αποκαλύψουν επιβαρυντικά στοιχεία για τον Τραμπ στους δύο εισαγγελείς και να καταθέσουν εναντίον του.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Εισαγγελία της Νέας Υόρκης οδήγησε τον περασμένο Ιούλιο στην άσκηση διώξεων για φορολογική απάτη κατά του Trump Organization και του οικονομικού επικεφαλής του, Αλεν Βάισελμπεργκ. Ο Βάισελμπεργκ κατηγορείται ότι εισέπραξε αποζημίωση 1,7 εκατ. δολαρίων, που δεν δηλώθηκε στις αρμόδιες αρχές, με την οποία κάλυπτε διάφορα έξοδά του, όπως το ενοίκιο του σπιτιού του, αγορές αυτοκινήτων και δίδακτρα. Τόσο ο εταιρικός κολοσσός του τέως Αμερικανού προέδρου όσο και ο οικονομικός επικεφαλής του έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά όλες τις εναντίον τους κατηγορίες.

Την Τρίτη, οι νομικοί τους εκπρόσωποι κατέθεσαν αίτημα στο δικαστήριο να απορρίψει την εξέταση της υπόθεσης. Μάλιστα, ο Βάισελμπεργκ υποστήριξε ότι έχει στοχοποιηθεί από την Εισαγγελία του Μανχάταν διότι αρνήθηκε να δώσει στοιχεία εναντίον του τ. προέδρου Τραμπ. Μέχρι στιγμής ο Βάισελμπεργκ, που τον περασμένο Ιούλιο συνελήφθη για μερικές ώρες, είναι το μοναδικό στέλεχος των επιχειρήσεων του Τραμπ εναντίον του οποίου έχουν ασκηθεί διώξεις, παρότι οι έρευνες στα οικονομικά του τέως προέδρου συνεχίζονται επί έναν και πλέον χρόνο. Οι νομικοί του εκπρόσωποι, πάντως, υποστηρίζουν ότι πολλά από τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται έχουν παραγραφεί και ότι οι καταθέσεις που έδωσε, κατά τη διάρκεια της κράτησής του από τις Αρχές, δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη διότι ελήφθησαν κατά παράβαση των δικαιωμάτων του.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT