Πόλεμος στην Ουκρανία: Ισχυρότερο το β΄ πακέτο κυρώσεων

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ισχυρότερο το β΄ πακέτο κυρώσεων

«Πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων Πούτιν και Λαβρόφ αποφάσισε, μεταξύ άλλων, η Ε.Ε.

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ περιλαμβάνει το δεύτερο πακέτο κυρώσεων που αναμενόταν να τεθεί σε ισχύ αργά χθες, μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Η συμπερίληψη των κ.κ. Πούτιν και Λαβρόφ στη λίστα των κυρώσεων ήταν έκπληξη, καθώς πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης οι πληροφορίες ήταν ότι θα έμεναν εκτός κάδρου, ώστε να μείνει ανοιχτή η πόρτα των διπλωματικών επαφών. Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», επικράτησε η άποψη ότι η πόρτα αυτή παραμένει ανοιχτή με την εξαίρεση των δύο ανδρών από το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου στην Ε.Ε.

Η μη υιοθέτηση του μέτρου του αποκλεισμού της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, αλλά και οι εξαιρέσεις των αγοραπωλησιών ορυκτών καυσίμων από το μπλόκο στις τραπεζικές συναλλαγές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις. Η πιο ηχηρή ήταν αυτή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και πρώην προέδρου (2014-2019) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Ο Πολωνός πολιτικός, σε ανάρτησή του στο Twitter, μίλησε για «προσποιητές» κυρώσεις και είπε ότι οι κυβερνήσεις που μπλόκαραν πιο σκληρά μέτρα (Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία) «ντρόπιασαν τον εαυτό τους».

Εντονες αντιδράσεις για SWIFT και εξαίρεση αγοραπωλησιών ορυκτών καυσίμων από το μπλόκο στις τραπεζικές συναλλαγές.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρινό Λεμέρ, σε δηλώσεις του μετά το χθεσινό Ecofin τόνισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν το ενδεχόμενο αποκλεισμού της Ρωσίας από το SWIFT στο τρίτο πακέτο, το οποίο βρίσκεται ήδη υπό επεξεργασία. Ο κ. Λεμέρ τόνισε ότι η Γαλλία στηρίζει την επιλογή αυτή και πως ο αποκλεισμός από το SWIFT «παραμένει στο τραπέζι», αλλά ότι η υιοθέτησή του απαιτεί την ομόφωνη συναίνεση των κρατών-μελών. Ο Γερμανός ομόλογός του, Κρίστιαν Λίντνερ, μιλώντας λίγο αργότερα, είπε ότι η Γερμανία είναι πλέον κι αυτή ανοιχτή στη συγκεκριμένη επιλογή. Στο τρίτο πακέτο αναμένονται και νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας για την εμπλοκή της στην εισβολή στην Ουκρανία.

Κατά τα άλλα, οι κυρώσεις που συνιστούν το δεύτερο πακέτο περιλαμβάνουν τον αποκλεισμό του 70% του ρωσικού τραπεζικού συστήματος από την ευρωπαϊκή αγορά, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης αποδοχής νέων καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ από Ρώσους πολίτες. Από την ευρωπαϊκή αγορά αποκλείεται επίσης σειρά ρωσικών κρατικών επιχειρήσεων – ειδικά όσες ανήκουν στον αμυντικό τομέα. «Αυτές οι κυρώσεις θα αυξήσουν το κόστος δανεισμού της Ρωσίας, θα αυξήσουν τον πληθωρισμό και σταδιακά θα διαβρώσουν τη βιομηχανική της βάση», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής, χθες τα ξημερώματα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στον τομέα της ενέργειας απαγορεύεται η εξαγωγή εξοπλισμού και τεχνολογίας που είναι αναγκαία για να εκσυγχρονιστούν τα ρωσικά διυλιστήρια (κλάδος στον οποίο έγιναν το 2019 εξαγωγές στη Ρωσία αξίας 24 δισ. ευρώ). Δραστικοί περιορισμοί επιβάλλονται επίσης στις εξαγωγές τεχνολογιών αιχμής στους κλάδους της πληροφορικής, των μικροτσίπ, των αισθητήρων κ.ά., που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας. Πλήρης απαγόρευση επιβάλλεται και στις εξαγωγές αεροσκαφών και σχετικών εξαρτημάτων και εξοπλισμού. Τέλος, η πολιτική χορήγησης θεωρήσεων θα είναι πλέον πολύ πιο αυστηρή για διπλωμάτες και επιχειρηματίες, ενώ προστέθηκαν και άλλα ονόματα στη λίστα ατόμων στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στην Ε.Ε. και «παγώνουν» τα περιουσιακά στοιχεία τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT