Βρετανία: Η Ουκρανία διχάζει τους Εργατικούς

Βρετανία: Η Ουκρανία διχάζει τους Εργατικούς

Αναγκάστηκαν να αποσύρουν τις υπογραφές τους από ανοικτή επιστολή αντιπολεμικής οργάνωσης 11 βουλευτές του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν την κομματική πειθαρχία.

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναγκάστηκαν να αποσύρουν τις υπογραφές τους από ανοικτή επιστολή αντιπολεμικής οργάνωσης 11 βουλευτές του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν την κομματική πειθαρχία. Η επιστολή που κυκλοφόρησε από την οργάνωση Stop The War (Σταματήστε τον Πόλεμο) ήταν εξαιρετικά επικριτική της στάσης του ΝΑΤΟ στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι 11 Εργατικοί βουλευτές προχώρησαν στην απόσυρση των υπογραφών τους μετά την προειδοποίηση για αυστηρές κυρώσεις που τους απηύθυνε ο ηγέτης του κόμματος, σερ Κιρ Στάρμερ.

Η ανοικτή επιστολή καταγγέλλει τη βρετανική κυβέρνηση ότι απειλεί με στρατιωτική απάντηση για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την εγκαλεί επειδή υποστηρίζει ότι το Κίεβο μπορεί να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία εφόσον το επιθυμεί. Επίσης καλεί το ΝΑΤΟ «να σταματήσει την επεκτατική του πολιτική προς ανατολάς και να εξασφαλίσει μια νέα συμφωνία για την ασφάλεια στην Ευρώπη, η οποία πρέπει να πληροί τις ανάγκες όλων των κρατών και των λαών», προσθέτοντας: «Απορρίπτουμε τη θέση ότι το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία. Η δράση του στο Αφγανιστάν, στη Γιουγκοσλαβία και στη Λιβύη, για να μην αναφερθούμε στην επίθεση ΗΠΑ και Βρετανίας κατά του Ιράκ, δεν υποδεικνύει κάτι τέτοιο».

Εντεκα βουλευτές απέσυραν τις υπογραφές τους από ανοικτή επιστολή αντιπολεμικής οργάνωσης, κατόπιν παρέμβασης του ηγέτη τους.

Ο Κιρ Στάρμερ είναι ένθερμος υποστηρικτής της νατοϊκής συμμαχίας και σχολιάζοντας τις εξελίξεις τόνισε ότι η οργάνωση Stop The War «είτε αποτελείται από αφελείς είτε παρέχει στήριξη σε δικτάτορες που απειλούν τη δημοκρατία. Δεν υπάρχει τίποτα προοδευτικό στην υποστήριξη των επιτιθέμενων όταν οι σύμμαχοί μας χρειάζονται την αλληλεγγύη μας και την έμπρακτη βοήθειά μας». Σύμφωνα με αναλυτές, ο ηγέτης των Βρετανών Εργατικών καταβάλλει προσπάθειες να ελέγξει και περιορίσει την αριστερά πτέρυγα του κόμματος και ιδιαίτερα τους υποστηρικτές του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ηγέτης των Εργατικών ζήτησε χθες την ενίσχυση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT