Βγήκαν μαχαίρια στο Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας

Βγήκαν μαχαίρια στο Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας

Εκπαραθυρώνεται ο Πάμπλο Κασάδο

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θέαμα που παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας δεν ταιριάζει σε ένα κόμμα που κυβερνούσε επί χρόνια μία από τις πολυπληθέστερες χώρες της Ευρώπης. Μετά μία εβδομάδα μεγάλων μαχαιριών ανάμεσα στον επικεφαλής του κόμματος, Πάμπλο Κασάδο, και στην επικεφαλής της περιφέρειας της Μαδρίτης, Ισαβέλ Ντίαθ Αγιούσο, ο Κασάδο πήρε τον δρόμο της εξόδου.

Το μόνο που κατάφερε ο απερχόμενος επικεφαλής του κόμματος είναι να μην εκπαραθυρωθεί με συνοπτικές διαδικασίες από τους βαρόνους του κόμματος την Τετάρτη, όπως συζητείτο, αλλά να παραμείνει στην ηγεσία μέχρι τη σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου για την αντικατάστασή του, στις αρχές Απριλίου.

Το Λαϊκό Κόμμα υφίσταται έντονες πιέσεις από τα δεξιά του, από το φασιστικών καταβολών κόμμα Vox, το οποίο προσελκύει κάποιους από τους πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους του. Δυσαρέσκεια απέναντι στο πρόσωπο του Κασάδο υπήρχε ήδη από το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών στην Καστίλλη, που απείχε πολύ από την αυτοδυναμία που το κόμμα θεωρούσε δεδομένη. Και εν συνεχεία προέκυψε το περιστατικό με την Αγιούσο.

Ντετέκτιβ και μάσκες

Νέος αρχηγός αναμένεται να χριστεί ο περιφερειάρχης της Γαλικίας, Αλβέρτο Νούνιεθ Φεϊχό.

Την περασμένη εβδομάδα, η περιφερειάρχης της Μαδρίτης ήρθε σε αιφνιδιαστική ρήξη με τον Κασάδο, κατηγορώντας τον ότι έχει προσλάβει ιδιωτικούς ντετέκτιβ για να αναδείξουν σκάνδαλα που θα πλήξουν την εικόνα της. Ο Κασάδο απάντησε ότι το κόμμα έχει ανοίξει έρευνα για προμήθειες σε σχέση με το συμβόλαιο του 1,5 εκατ. ευρώ που έκλεισε η περιφέρεια για προμήθεια μασκών κατά του κορωνοϊού και με το οποίο είχε σχέση ο αδελφός της.

Πολύ σύντομα ο Κασάδο υποχρεώθηκε να υποχωρήσει, κλείνοντας τις έρευνες για την Αγιούσο, όταν έγινε σαφές ότι η περιφερειάρχης είναι πολύ πιο δημοφιλής από τον ίδιο. Πολλά στελέχη του κόμματος τη θεωρούν καταλληλότερη στην αντιπαράθεση με τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ και της έχουν αποδώσει εύσημα για την αντίδρασή της στα κυβερνητικά μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Την περασμένη Κυριακή, χιλιάδες υποστηρικτές του κόμματος διαδήλωσαν μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του στη Μαδρίτη, ζητώντας την παραίτηση του Κασάδο και την αντικατάστασή του από την Αγιούσο.

Ακολούθησαν διαδοχικές παραιτήσεις συνεργατών του Κασάδο, που επέσπευσαν τις εξελίξεις. Ομως η Αγιούσο συνέχισε να δηλώνει ότι δεν εγκαταλείπει τη Μαδρίτη, ως εκ τούτου το κόμμα ετοιμάζεται να χρίσει νέο αρχηγό τον περιφερειάρχη της Γαλικίας, Αλβέρτο Νούνιεθ Φεϊχό. O Νούνιεθ Φεϊχό ανήκει στη μετριοπαθή πτέρυγα του κόμματος και, σε αντίθεση με τον Κασάδο, τάσσεται υπέρ της τήρησης σαφών αποστάσεων απέναντι στο Vox.

Πηγή: POLITICO

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT