Παβλιτσένκοβα για Πούτιν: «Οι προσωπικές φιλοδοξίες δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη βία»

Παβλιτσένκοβα για Πούτιν: «Οι προσωπικές φιλοδοξίες δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη βία»

Η Ρωσίδα τενίστρια Αναστασία Παβλιτσένκοβα έκανε μια από τις πιο τολμηρές δηλώσεις που έχουν κάνει ποτέ Ρώσοι (άνδρες και γυναίκες) στο χώρο των σπορ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσίδα τενίστρια Αναστασία Παβλιτσένκοβα έκανε μια από τις πιο τολμηρές δηλώσεις που έχουν κάνει ποτέ Ρώσοι (άνδρες και γυναίκες) στο χώρο των σπορ. Μίλησε κατά της εισβολής της Ουκρανίας στη Μόσχα, λέγοντας ότι «οι προσωπικές φιλοδοξίες ή τα πολιτικά κίνητρα δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη βία». 

Η νο.1 τενίστρια της Ρωσίας με τα πολλά μετάλλια κατέκρινε ευθέως τον Βλαντίμιρ Πούτιν και την επίθεση στην Ουκρανία, δεν έκανε απλά μια έκκληση να σταματήσει ο πόλεμος. Είναι η κορυφαία Ρωσίδα τενίστρια στα σινγκλ γυναικών και βρίσκεται στη 14η θέση παγκοσμίως – ενώ στο μικτό διπλό κέρδισε το χρυσό μετάλλιο το προηγούμενο καλοκαίρι στους Ολυμπιακούς του Τόκιο 2020. 

«Παίζω τένις από τότε που ήμουν παιδί. Έχω εκπροσωπήσει τη Ρωσία όλη μου τη ζωή. Αυτό είναι το σπίτι μου και η χώρα μου. Αλλά τώρα, φοβάμαι πολύ, όπως φοβάται η οικογένειά αλλά και οι φίλοι μου. Όμως δεν φοβάμαι να ξεκαθαρίσω τη θέση μου. Είμαι κατά του πολέμου και της βίας. Οι προσωπικές φιλοδοξίες ή τα πολιτικά κίνητρα δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη βία. Αυτό απομακρύνει το μέλλον όχι μόνο από εμάς, αλλά και από τα παιδιά μας. Είμαι μπερδεμένη και δεν ξέρω πώς να βοηθήσω σε αυτή την κατάσταση. Είμαι απλά μια αθλήτρια που παίζει τένις. Δεν είμαι πολιτικός, ούτε δημόσιο πρόσωπο, δεν έχω κάποια εμπειρία σε αυτό. Μπορώ μόνο να διαφωνώ δημόσια με αυτές τις αποφάσεις και να μιλάω ανοιχτά γι’αυτές. Σταματήστε τη βία, σταματήστε τον πόλεμο», έγραψε η Παβλιτσένκοβα στους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο κορυφαίος Ρώσος τενίστας Αντρέϊ Ρούμπλεβ έγραψε «Οχι πόλεμος παρακαλώ» σε φακό κάμερας, λίγο μετά τη νίκη του σε αγώνα στο Ντουμπάι. «Σε αυτές τις στιγμές συνειδητοποιείς ότι ο αγώνας μου δεν είναι σημαντικός (…) αυτό που συμβαίνει είναι πολύ πιο φριχτό». 

«Συνειδητοποιείτε πόσο σημαντικό είναι να έχουμε ειρήνη στον κόσμο, να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον ό,τι κι αν γίνει και να είμαστε ενωμένοι. Πρέπει να φροντίζουμε τη γη και τους εαυτούς μας. Αυτό είναι το πιο σημαντικό». 

Με πληροφορίες από το Independent, το Eurosport

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT