Πόλεμος στην Ουκρανία: Φόβοι για κλιμάκωση της ρωσικής εισβολής

Πόλεμος στην Ουκρανία: Φόβοι για κλιμάκωση της ρωσικής εισβολής

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ουκρανίας, ενώ η Τουρκία έκλεισε τα Στενά στα πολεμικά πλοία άλλων χωρών.

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη διεθνή απομόνωση της Ρωσίας και τις οδυνηρές επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων στην οικονομία της να έχουν ενταθεί με θεαματικούς ρυθμούς το προηγούμενο διήμερο, οι πρώτες διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, που έλαβαν χώρα χθες στη Λευκορωσία, δημιούργησαν κάποιες αμυδρές ελπίδες για την αποτροπή των χειρότερων. Ελπίδες που σκιάζονταν, όμως, από τον φόβο για δραματική κλιμάκωση της ρωσικής εισβολής, ιδιαίτερα στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ουκρανίας, τις αμέσως επόμενες ώρες.

Επαφές στη Λευκορωσία

Αντιπροσωπείες των δύο εμπόλεμων χωρών συναντήθηκαν χθες το μεσημέρι στην περιοχή Γκόμελ της Λευκορωσίας. Επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας ήταν ο υπουργός Aμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ, ο οποίος απαίτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση όλων των ρωσικών στρατευμάτων από τα ουκρανικά εδάφη. Δίνοντας σαφή εικόνα για τις αξιώσεις του Κρεμλίνου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, ότι προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία είναι η Ουκρανία να αποστρατιωτικοποιηθεί, να «αποναζιστικοποιηθεί» και να αναγνωρίσει τη ρωσική κυριαρχία στην Κριμαία.

Οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν χωρίς απτό αποτέλεσμα. Οπως ανακοινώθηκε τόσο από τη Μόσχα όσο και από το Κίεβο, ένας δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων αναμένεται στο εγγύς μέλλον, αυτή τη φορά στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας. Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέβαλε επίσημη αίτηση για άμεση ένταξη της χώρας του στην Ε.Ε., την οποία υποστήριξαν, με κοινή τους δήλωση, οι ηγέτες οκτώ κρατών-μελών (Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία), ενώ ο Ιταλός ΥΠΕΞ Λουίτζι ντι Μάιο δήλωσε ότι το αίτημα της Ουκρανίας «έχει νομιμοποίηση» λόγω της ρωσικής εισβολής.

Τις ώρες που προηγήθηκαν της συνάντησης, ο ρυθμός προώθησης των ρωσικών στρατευμάτων είχε επιβραδυνθεί. Υπήρχαν, όμως, ανησυχητικές ενδείξεις για επικείμενη κλιμάκωση των ρωσικών επιχειρήσεων εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας και του Χαρκόβου. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ανέφεραν ότι ο βασικός όγκος των ρωσικών στρατευμάτων είχε συγκεντρωθεί σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το κέντρο του Κιέβου, σχηματίζοντας κονβόι πέντε χιλιομέτρων. Στο Χάρκοβο έλαβαν χώρα χθες τα χαράματα ρωσικοί βομβαρδισμοί εντός του αστικού ιστού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες πολίτες και να τραυματιστούν εκατοντάδες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι στρατεύματα κατέλαβαν τις μικρές πόλεις Μπερντιάνσκ και Ενερχοντάρ, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπως και την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος, σύμφωνα με το Κίεβο, συνέχιζε να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ουκρανικών αρχών. Τα ρωσικά στρατεύματα που εφορμούσαν από τη χερσόνησο της Κριμαίας και από το Ντονέτσκ είχαν σφίξει τον κλοιό γύρω από τη Μαριούπολη.

Σε άλλη ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας έκανε γνωστό ότι οι πυρηνικές δυνάμεις του Βόρειου Στόλου και του Στόλου του Ειρηνικού έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης μαχητικής ετοιμότητας. Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε ακόμη περισσότερο από το δημοψήφισμα που έγινε στη Λευκορωσία, με τους πολίτες να εγκρίνουν την άρση του καθεστώτος πυρηνικής ουδετερότητας. Οι ΗΠΑ έκλεισαν την πρεσβεία τους στη Λευκορωσία, ενώ αναμένονται κυρώσεις της Δύσης εις βάρος της.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε, με 29 θετικές ψήφους έναντι 5 αποχών, πρόταση επείγουσας σύγκλησης εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο Ουκρανός αντιπρόσωπος είχε κατηγορήσει τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου.

Στην Aγκυρα, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του θα κάνει χρήση των εξουσιών που της δίνει η Συνθήκη του Μοντρέ «για να αποτραπεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης Ρωσίας – Ουκρανίας». Λίγο αργότερα, ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει σε πολεμικά πλοία άλλων χωρών, είτε έχουν είτε δεν έχουν ακτές στη Μαύρη Θάλασσα, να περάσουν από τον Βόσπορο και τα Στενά. Αυτό σημαίνει ότι ρωσικά πολεμικά πλοία από άλλες θάλασσες δεν θα μπορούν να περνούν πλέον από τα Στενά για να συμμετάσχουν στις πολεμικές επιχειρήσεις, παρά μόνον για να επιστρέψουν στη βάση τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT