Πόλεμος στην Ουκρανία: Αλλαγή εξωτερικής πολιτικής από Σολτς

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αλλαγή εξωτερικής πολιτικής από Σολτς

Η νέα στρατηγική της Γερμανίας. Ο καγκελάριος δέχθηκε την αύξηση των αμυντικών δαπανών και την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρειάστηκαν η εισβολή της Ρωσίας σε γειτονική της χώρα, οι απειλές για πυρηνική επίθεση, οι εικόνες αμάχων να αντιστέκονται σε ρωσικά άρματα μάχης και οι σκληρές δηλώσεις από μέρους των συμμάχων της Γερμανίας για να πεισθεί το Βερολίνο να εγκαταλείψει την ιστορική του απέχθεια για την εμπλοκή σε στρατιωτικές περιπέτειες. Μόλις, όμως, ο καγκελάριος Σολτς αποφάσισε να αναλάβει δράση, η μεταστροφή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας υπήρξε ταχύτατη. Τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας προκάλεσαν σοκ σε φιλειρηνικά κράτη, αλλά και σε συμμάχους της Ρωσίας. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος είχε καταγγείλει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας πριν από μόλις λίγες εβδομάδες, άλλαξε στάση αυτό το Σαββατοκύριακο. Η Ιαπωνία, που δίσταζε να υιοθετήσει τις προτάσεις της Δύσης για κυρώσεις κατά της Ρωσίας το 2014, καταδίκασε με σαφήνεια την εισβολή της περασμένης εβδομάδας.

Στη Γερμανία, η βαρυσήμαντη ομιλία του καγκελαρίου σηματοδότησε την αναστολή της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου κόστους 11 δισ. δολαρίων και τη ριζική μεταβολή στις μέχρι πρότινος αρμονικές σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Βερολίνου. «Ο Σολτς άλλαξε τη στρατηγική κατεύθυνση και το αμυντικό δόγμα της χώρας του», λέει η Ντανιέλα Σβάρτσερ, επικεφαλής του ινστιτούτου Open Society. «Τα λόγια του Σολτς σηματοδοτούν νέα πορεία. Εκανε λόγο για την ευθύνη της Γερμανίας απέναντι στην Ευρώπη και για τις αναγκαίες συνθήκες για την ύπαρξη δημοκρατίας, ελευθερίας και ασφάλειας», σημειώνει η Σβάρτσερ. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας προωθούσε ιστορικά τη διπλωματική εμπλοκή με τη Ρωσία και την ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κρατών. Οι εικόνες Ουκρανών προσφύγων, όμως, ξύπνησαν σε πολλούς Γερμανούς οικογενειακές μνήμες φυγής μπροστά στην προέλαση του Κόκκινου Στρατού κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και προκάλεσαν την οργή της νέας γενιάς Γερμανών, που θεωρεί δεδομένη την ειρήνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

«Μέσα σε χρονικό διάστημα λίγων εβδομάδων, το πολιτικό ταμπού γύρω από τις αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας για την προστασία της απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα εξαφανίσθηκε οριστικά. Η Γερμανία ενισχύει τώρα τις αμυντικές της ικανότητες και είναι έτοιμη να απομονώσει οικονομικά τη Ρωσία, ανεξάρτητα από το κόστος για τη δική της οικονομία», λέει η αναλύτρια του ινστιτούτου German Marshall Fund, Σούντα Ντέιβιντ-Ουίλπ. Ο Σολτς θα εξασφαλίσει τώρα ότι η Γερμανία διαθέτει ικανά αποθέματα γαιάνθρακα και φυσικού αερίου, ανάλογα με τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου που διατηρεί σε περίπτωση πετρελαϊκής κρίσης. Μακροπρόθεσμα το Βερολίνο θα επιδιώξει τη ριζική αναμόρφωση του ενεργειακού τομέα.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας Σολτς την Κυριακή, ο Ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο, ο οποίος ζητούσε μάταια εδώ και μήνες στρατιωτική βοήθεια από τη Γερμανία, φάνηκε να συγκινείται από τα λόγια του καγκελαρίου παρακολουθώντας τον λόγο από τον εξώστη του Μπούντεσταγκ, ενώ βουλευτές και επισκέπτες τον χειροκροτούσαν με ενθουσιασμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT