Πόλεμος στην Ουκρανία: Βροχή πυραύλων σε Κίεβο και Χάρκοβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βροχή πυραύλων σε Κίεβο και Χάρκοβο

Τεράστιο κονβόι ρωσικών τανκς πλησιάζει την ουκρανική πρωτεύουσα, υπό ασφυκτικό κλοιό Μαριούπολη και Χερσώνα

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μετατροπή της Αζοφικής Θάλασσας σε ρωσική λίμνη και η κορύφωση της πίεσης στις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις, την πρωτεύουσα Κίεβο και το Χάρκοβο, προς τα βορειοανατολικά σύνορα της χώρας με τη Ρωσία, ήταν κατά τα φαινόμενα οι δύο βασικές προτεραιότητες του ρωσικού στρατού στην έκτη ημέρα από την έναρξη της πολυμέτωπης εισβολής του στην Ουκρανία.

Αργά το απόγευμα, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας Ιγκόρ Κανασένκοφ προειδοποίησε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του επρόκειτο να πραγματοποιήσουν «πλήγματα υψηλής ακρίβειας κατά τεχνολογικών υποδομών της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας SBU για τον τερματισμό των κυβερνοεπιθέσεων κατά της Ρωσίας» και κάλεσε τους κατοίκους του Κιέβου που ζουν κοντά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Λίγο αργότερα, ρωσικός πύραυλος έπληξε τον τηλεοπτικό πύργο του Κιέβου, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους και προκαλώντας τη διακοπή εκπομπής καναλιών. Την ίδια ώρα, ένα τεράστιο κονβόι ρωσικών αρμάτων μάχης και άλλων στρατιωτικών οχημάτων, που απλωνόταν σε μήκος άνω των 60 χιλιομέτρων, σύμφωνα με δυτικά μέσα ενημέρωσης, κατευθυνόταν με αργό ρυθμό προς το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας, από το οποίο απείχε περί τα 30 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του αμερικανικού Πενταγώνου, οι ρωσικές δυνάμεις ελάχιστα είχαν προωθηθεί προς το Κίεβο το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, είτε λόγω προβλημάτων ανεφοδιασμού είτε λόγω αλλαγής των επιχειρησιακών σχεδίων. Πολύ δραματικότερο ήταν το ίδιο εικοσιτετράωρο για το Χάρκοβο, το οποίο δέχτηκε βροχή από ρωσικούς πυραύλους και βλήματα πυροβολικού, ενίοτε και μέσα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Στόχος των ρωσικών επιθέσεων έγινε και το διοικητικό κτίριο, στην κεντρική πλατεία του Χαρκόβου. Από την τεράστια έκρηξη σκοτώθηκαν δέκα άνθρωποι και άλλοι 35 τραυματίστηκαν, ενώ ζημιές υπέστησαν και τα γειτονικά κτίρια της Οπερας και του Μεγάρου Μουσικής.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βροχή πυραύλων σε Κίεβο και Χάρκοβο-1

«Κρατική τρομοκρατία»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε τις επιθέσεις στο Χάρκοβο «κρατική τρομοκρατία», ενώ «ψευδείς» χαρακτήρισε τις καταγγελίες για πλήγματα εναντίον αμάχων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, απορρίπτοντας κατηγορηματικά εικασίες περί χρήσης βομβών διασποράς και άλλων απαγορευμένων όπλων από τον ρωσικό στρατό. Πάντως, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ερευνά κατά πόσον μπορούν να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, παρότι ο γενικός εισαγγελέας του, Καρίμ Χαν, χρειάζεται την έγκριση των δικαστών για να αρχίσει επίσημη έρευνα.

Ερευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ενώ η Ρωσία απορρίπτει τις καταγγελίες για χρήση απαγορευμένων όπλων.

Εξαιρετικά κρίσιμες ώρες περνάει η Μαριούπολη, καθώς ρωσικά στρατεύματα και δυνάμεις πολιτοφυλακής των ρωσόφωνων αυτονομιστών του Ντονμπάς σφίγγουν τη μέγγενη εκ δυσμών και εξ ανατολών. Ο ηγέτης των ρωσόφωνων Ντένις Πουσίλιν ανακοίνωσε ότι στόχος των δυνάμεών του είναι να έχουν περικυκλώσει την πόλη μέχρι το τέλος της ημέρας και κάλεσε τους αμάχους να φύγουν μέσω δύο ανθρωπιστικών διαδρόμων που θα μείνουν ανοιχτοί.

Η πτώση της Μαριούπολης θα σήμαινε ολοκληρωτική κυριαρχία των Ρώσων και των συμμάχων τους στην Αζοφική Θάλασσα. Σε ασφυκτικό κλοιό πολιορκίας βρισκόταν και η Χερσώνα, μια στρατηγικής σημασίας πόλη 300.000 κατοίκων πάνω από τη χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία έχει προσαρτηθεί, από το 2014, στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Στη Μόσχα, ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού δεν θα σταματήσουν μέχρις ότου επιτευχθούν όλοι οι στόχοι της «ειδικής επιχείρησης», ενώ ο Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε γνωστό ότι θα διεξαχθεί σήμερα Τετάρτη ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών μεταξύ ρωσικής και ουκρανικής αντιπροσωπείας προς επίτευξη εκεχειρίας.

Αποστάσεις από τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, χωρίς ωστόσο καθαρή καταδίκη του Βλαντιμίρ Πούτιν, πήραν με συνεντεύξεις τους δύο από τους ισχυρότερους ολιγάρχες της Ρωσίας, οι Ολεγκ Ντεριπάσκα και Μιχαήλ Φρίντμαν. Η Ε.Ε. επέβαλε κυρώσεις στον Φρίντμαν, ο οποίος γεννήθηκε στην Ουκρανία και είναι εβραϊκής καταγωγής.

Ανθρωπιστική κρίση

Διαστάσεις μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης παίρνει το διογκούμενο κύμα εσωτερικά εκτοπισμένων και προσφύγων στο εξωτερικό, που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οπως έκανε γνωστό χθες η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τουλάχιστον 660.000 άνθρωποι είχαν φύγει μέχρι χθες από τη χώρα για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, ενώ ο αριθμός αυτός αυξάνεται από μέρα σε μέρα με «εκθετικό» ρυθμό, όπως δήλωσε στη Γενεύη η Σαμπία Μαντού, εκπρόσωπος της Αρμοστείας. Την ίδια ώρα, οι εσωτερικά εκτοπισμένοι λόγω του πολέμου ανέρχονται σε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο, όπως ανέφερε άλλος αξιωματούχος της Αρμοστείας στη Στοκχόλμη.  Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, προειδοποίησε ότι ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων στην Ευρώπη θα μπορούσε να φτάσει το ένα εκατομμύριο και έκανε γνωστό ότι η κυβέρνησή του θα προσφέρει 264 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία. Εντονες ανησυχίες διατυπώνονται για τις βασικές υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης στην Ουκρανία, καθώς έχουν ήδη αρχίσει να σημειώνονται ελλείψεις σε φάρμακα και ιατρικό υλικό σε αρκετά νοσοκομεία, ιδίως στο Κίεβο και σε άλλες υπό πολιορκία πόλεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT