Ρωσοφοβική φρενίτιδα από τις δυτικές χώρες βλέπει ο Σεργκέι Λαβρόφ

Ρωσοφοβική φρενίτιδα από τις δυτικές χώρες βλέπει ο Σεργκέι Λαβρόφ

Το ενδεχόμενο πυρηνικού εξοπλισμού της Ουκρανίας αποτελεί «πραγματικό κίνδυνο», δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, τη στιγμή που η χώρα του αντιμετωπίζει κύμα διεθνών αντιδράσεων για τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο πυρηνικού εξοπλισμού της Ουκρανίας αποτελεί «πραγματικό κίνδυνο», δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, τη στιγμή που η χώρα του αντιμετωπίζει κύμα διεθνών αντιδράσεων για τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία και ο ίδιος ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας γίνεται στόχος των δυτικών κυρώσεων. «Σήμερα, οι κίνδυνοι που θέτει το καθεστώς Ζελένσκι για τις γειτονικές χώρες και τη διεθνή ασφάλεια αυξάνονται σημαντικά, καθώς οι Αρχές του Κιέβου εμπλέκονται σε επικίνδυνα παιχνίδια για την απόκτηση πυρηνικών όπλων», υποστήριξε ο Λαβρόφ μιλώντας σε διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για θέματα αφοπλισμού, στη Γενεύη. Η ομιλία του Ρώσου αξιωματούχου μεταδόθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς ακύρωσε την προγραμματισμένη πτήση του λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα του.

«Η Ουκρανία διαθέτει ακόμη τις σοβιετικές πυρηνικές τεχνολογίες και τα υλικά μέσα για την παραγωγή παρόμοιων συστημάτων. Δεν επιτρέπεται να αγνοήσουμε αυτόν τον κίνδυνο», προσέθεσε ο Λαβρόφ, καλώντας ταυτόχρονα την Ουάσιγκτον να αποσύρει τα πυρηνικά της όπλα από την Ευρώπη.

Οταν ο εκπρόσωπος της Ρωσίας άρχισε την ομιλία του, πολλοί διπλωμάτες δυτικών και άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων της Γαλλίας και της Βρετανίας, αποχώρησαν από την αίθουσα της συνόδου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ρωσική εισβολή. Τα μέλη των διπλωματικών αντιπροσωπειών που αποχώρησαν σχημάτισαν έναν κύκλο, στον προθάλαμο της αίθουσας, όπου αρκετοί κρατούσαν την ουκρανική σημαία. Νωρίτερα, οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη είχαν κρατήσει ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των θυμάτων του πολέμου.

Από το βήμα της διάσκεψης, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα, κατηγόρησε τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου στη χώρα του. «Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον βομβαρδισμό με πυραύλους κτιρίων κατοικιών, νηπιαγωγείων, ορφανοτροφείων, νοσοκομείων, οχημάτων παροχής βοήθειας και πολιτικών λεωφορείων, ούτε και τα εκατομμύρια πρόσφυγες που φεύγουν για να γλιτώσουν από τα ρωσικά πυρά», τόνισε ο Ουκρανός αξιωματούχος. Από την πλευρά του ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον ΟΗΕ ζήτησε ειδική συνεδρίαση για να εξετασθούν καταγγελίες περί χρήσης συμβατικών όπλων εναντίον αμάχων και απειλής χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Μόσχα.

Παρόμοιες σκηνές εκτυλίχθηκαν στη σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η οποία επίσης διεξαγόταν χθες στη Γενεύη. Διπλωμάτες που εκπροσωπούσαν 40 χώρες (ΗΠΑ, κράτη-μέλη της Ε.Ε., Βρετανία, Ιαπωνία κ.ά.) εγκατέλειψαν την αίθουσα όταν άρχισε να μεταδίδεται, μέσω τηλεδιάσκεψης, η ομιλία του Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Ρώσος υπουργός αναγκάστηκε να μιλήσει σε πολύ περιορισμένο ακροατήριο, ενώπιον αντιπροσώπων της Κίνας, της Βενεζουέλας, της Συρίας και λίγων άλλων χωρών. Στην ομιλία του ο Λαβρόφ έκανε λόγο για «ρωσοφοβική φρενίτιδα» της Ε.Ε., καυτηριάζοντας τον εξοπλισμό της Ουκρανίας στη διάρκεια της υπό εξέλιξη σύγκρουσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT