Γαλλία: Μακρόν–Λεπέν, οι μονομάχοι του β΄ γύρου των εκλογών

Γαλλία: Μακρόν–Λεπέν, οι μονομάχοι του β΄ γύρου των εκλογών

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επηρέασε και την προεδρική εκλογική αναμέτρηση στη Γαλλία, ο πρώτος γύρος της οποίας θα πραγματοποιηθεί στις 10 Απριλίου.

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επηρέασε και την προεδρική εκλογική αναμέτρηση στη Γαλλία, ο πρώτος γύρος της οποίας θα πραγματοποιηθεί στις 10 Απριλίου. Δημοσκοπήσεις δίνουν σαφές προβάδισμα στον σημερινό πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού Paris Match από την εταιρεία IFOP, δίνει στον Μακρόν –στον πρώτο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης– το 28% των ψήφων. Ο Γάλλος πρόεδρος φαίνεται ότι ενίσχυσε σημαντικά τη θέση του χάρη στον ρόλο που ανέλαβε στην επίλυση της κρίσης Ρωσίας – Ουκρανίας. Στη δεύτερη θέση προτίμησης του εκλογικού σώματος βρίσκεται η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, η οποία συγκεντρώνει το 16% των ψήφων, ενώ ακολουθούν ο επίσης ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ με 14% και η κεντροδεξιά συντηρητική υποψήφια Βαλερί Πεκρές με 13%. Οι Μακρόν και Λεπέν φαίνεται πως θα είναι οι δύο μεγάλοι μονομάχοι του δεύτερου εκλογικού γύρου που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου. Σύμφωνα με 1.500 ερωτηθέντες, το αποτέλεσμα της εκλογικής βραδιάς θα φέρει ξανά τον Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων με 56,5% των ψήφων έναντι 43,5% της Λεπέν.

Βγήκε κερδισμένος

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τις κάλπες προεδρίας στη Γαλλία στις 10 Απριλίου.

Τα εκλογικά οφέλη που αποκόμισε ο Γάλλος πρόεδρος από τον ρόλο του τόσο στην αποτροπή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία όσο και στις διαπραγματευτικές προσπάθειές του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, καταγράφονται από μία άλλη δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία το 58% κρίνει ικανοποιητικές τις ενέργειες Μακρόν. Ταυτόχρονα, μόνο το 28% συμφωνεί με τη στάση της Λεπέν και το 21% με του Ζεμούρ.

Ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Μαρίν Λεπέν, Ζαν Φιλίπ Τανγκί, εξήγησε ότι «είναι πολύ δύσκολο να χτυπήσουμε τον Μακρόν, τη στιγμή που εκπροσωπεί την πατρίδα μας στη διεθνή σκηνή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT