Έφεση άσκησε ο Τραμπ για να μην καταθέσει

Έφεση άσκησε ο Τραμπ για να μην καταθέσει

Εφεση άσκησε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε δικαστική απόφαση με την οποία καλείτο να καταθέσει ενόρκως για τις επιχειρηματικές πρακτικές του.

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφεση άσκησε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε δικαστική απόφαση με την οποία καλείτο να καταθέσει ενόρκως για τις επιχειρηματικές πρακτικές του. Ειδικότερα, οι νομικοί εκπρόσωποι του Ντόναλντ Τραμπ και των δύο μεγαλύτερων παιδιών του κατέθεσαν, τη Δευτέρα, αίτημα στην αρμόδια δικαστική αρχή ζητώντας ανάκληση της σχετικής απόφασης. Οπως αναφέρει η έφεση, η δικαστική απόφαση συνιστά παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων των Τραμπ, καθώς οι καταθέσεις τους θα χρησιμοποιηθούν και για μια παράλληλη ποινική δίκη εναντίον τους, η οποία εκκρεμεί.

Αίτημα της οικογένειας του τέως προέδρου στην αρμόδια δικαστική αρχή, ζητώντας ανάκληση της σχετικής απόφασης.

Στην απόφασή του, ο δικαστής του Μανχάταν, Αρθουρ Ενγκορόν, είχε ορίσει προθεσμία μέχρι τη 10η Μαρτίου στον Ντόναλντ Τραμπ και στα παιδιά του, Ιβάνκα και Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, για να καταθέσουν ενόρκως. Μέχρι στιγμής, παραμένει άγνωστο πότε θα συζητηθεί η έφεση. Συνήθως το δικαστήριο εκδίδει τις αποφάσεις του με καθυστέρηση πολλών μηνών. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, οι δικαστικές αρχές να επισπεύσουν την υπόθεση λόγω του επείγοντος της έρευνας της γενικής εισαγγελέως της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία πως ο επιχειρηματικός κολοσσός του Τραμπ, Trump Οrganization, υπερεκτίμησε την αξία περιουσιακών του στοιχείων, όπως γήπεδα του γκολφ και ουρανοξύστες, προκειμένου να εξασφαλίσει δάνεια και φορολογικές απαλλαγές.

Εάν η απόφαση του δικαστή Αρθουρ Ενγκορόν δεν ανακληθεί, όπως ελπίζουν οι Τραμπ, τότε ο τέως πρόεδρος θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να επιλέξει κατά πόσον θα απαντήσει στις ερωτήσεις ή θα διατηρήσει το δικαίωμα σιωπής που του δίνει το αμερικανικό σύνταγμα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT