Ουκρανία – Αμερικανική task force με στόχο γιοτ, πολυτελή ακίνητα και ιδιωτικά τζετ Ρώσων ολιγαρχών

Ουκρανία – Αμερικανική task force με στόχο γιοτ, πολυτελή ακίνητα και ιδιωτικά τζετ Ρώσων ολιγαρχών

Να αυξήσουν, και μάλιστα «δραματικά», τον αριθμό των Ρώσων ολιγαρχών που πρόκειται να βρεθούν στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων ετοιμάζονται οι Αρχές στην Ουάσιγκτον, ενώ παράλληλα παρουσιάζονται σχέδια και για τη σύσταση «διατλαντικής task force» που ως αποστολή της θα έχει τον εντοπισμό και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής ελίτ.

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να αυξήσουν, και μάλιστα «δραματικά», τον αριθμό των Ρώσων ολιγαρχών που πρόκειται να βρεθούν στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων ετοιμάζονται οι Αμερικανοί, με στόχο να «τιμωρήσουν την οικονομική ελίτ που βρίσκεται κοντά στον πρόεδρο Πούτιν», όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η Washington Post επικαλούμενη πηγές μέσα από την αμερικανική διοίκηση.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών συντάσσουν επί του παρόντος μια λίστα με ονόματα, όπως αναφέρεται, πολλά από τα οποία βρίσκονται ήδη στην αντίστοιχη λίστα με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που ανακοινώθηκαν προ ημερών.

Για παράδειγμα, ο Λευκός Οίκος παρουσιάζεται να εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά του μεγιστάνα της χαλυβουργίας Άλισερ Ουσμάνοφ, η αξία της επιχείρησης του οποίου ξεπερνά τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το Forbes. Σημειωτέων πως το όνομα του Ουσμάνοφ βρίσκεται ήδη στη λίστα με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.  

Στο πλαίσιο των αμερικανικών κυρώσεων αναμένεται να επιβληθούν, όπως αναφέρει η Washington Post, ταξιδιωτικοί περιορισμοί αλλά και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων η συνολική αξία των οποίων μπορεί να αγγίξει τα δισεκατομμύρια δολάρια.  

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένετο, επίσης, στο ίδιο πλαίσιο, να ανακοινώσουν και νέες κυρώσεις κατά αμυντικών βιομηχανιών της Ρωσίας αλλά και της Λευκορωσίας. Αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών υποστηρίζουν, άλλωστε, ότι η Λευκορωσία του Λουκασένκο ετοιμάζεται να πάρει και εκείνη μέρος με δυνάμεις στη ρωσική στρατιωτική εισβολή κατά της Ουκρανίας.  

Σύμφωνα με την Washington Post, οι αμερικανικές κυρώσεις θα είναι «περισσότεροι περίπλοκες» από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, καθώς θα βάζουν στο στόχαστρο όχι μόνο τους ιδίους τους ζάπλουτους Ρώσους ολιγάρχες προσωπικά αλλά και τα μέλη των οικογενειών τους όπως άλλωστε και τις εταιρείες τους.

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε διαμηνύσει από το βήμα της ομιλίας του για την κατάσταση του έθνους το βράδυ της Τρίτης πως Ευρωπαίοι και Αμερικανοι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους προχωρώντας σε κατασχέσεις των γιοτ, των πολυτελών διαμερισμάτων και των ιδιωτικών τζετ των Ρώσων ολιγαρχών.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε από την πλευρά τους την Τετάρτη πως προχωρά παράλληλα και στη σύσταση μιας νέας ομάδας κρούσης με τη συμμετοχή στελεχών από πολλές διαφορετικές υπηρεσίες και τμήματα (από το FBI, τις υπηρεσίες πληροφοριών κ.ά.), της «Task Force KleptoCapture», στόχος της οποίας θα είναι να συντονίσει το έργο της επιβολής κυρώσεων κατά «διεφθαρμένων Ρώσων ολιγαρχών».

Η εταιρεία «Metalloinvest» του Άλισερ Ουσμάνοφ έσπευσε, πάντως, με ανακοίνωσή της να αποκηρύξει τις κυρώσεις της Δύσης ως «αβάσιμες και άδικες», ενώ ο ίδιος ο Ουσμάνοφ με ανακοίνωσή του κατηγόρησε την ΕΕ ότι έχει προχωρήσει σε «δυσφημιστικές κατηγορίες» σε βάρος του που βλάπτουν την τιμή του, την αξιοπρέπειά του και την επιχειρηματική του φήμη.

Σημειώνεται ότι ως «άδικες» είχε αποδοκιμάσει τις κυρώσεις που του επιβλήθηκαν από την ΕΕ και ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Μιχαήλ Φρίντμαν ο οποίος πλέον αναγκάζεται να παραιτηθεί από τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών των οποίων ηγείτο (LetterOne, VEON).

Από την πλευρά του σήμερα, και ο Ρώσος επιχειρηματίας Ρόμαν Αμπράμοβιτς παρουσιάστηκε να δηλώνει πως θέλει να πουλήσει την ποδοσφαιρική ομάδα της Τσέλσι και – όπως είπε – να δωρίσει τα χρήματα από την πώληση στα θύματα του πολέμου της Ουκρανίας.

Οι ηγεσίες της Δύσης έχουν δεσμευθεί να προχωρήσουν στη σύσταση μιας νέας «διατλαντικής task force» αποστολή της οποίας θα είναι να εντοπίζει και τα παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία όλων εκείνων των ολιγαρχών τα ονόματα των οποίων φιγουράρουν στις λίστες των κυρώσεων.  

Οι δισεκατομμυριούχοι της Ρωσίας ελέγχουν περίπου το 30% του πλούτου της χώρας, ποσοστό μεγάλο εάν συγκριθεί με τα αντίστοιχα σε Γερμανία και ΗΠΑ (περίπου 15%), όπως σημειώνει η Washington Post. Μεγάλο μέρος του πλούτου τους το έχουν «παρκαρισμένο» σε υπεράκτιους off-shore φορολογικούς παραδείσους, ενώ πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζονται από τη Δύση και ως όργανα του Κρεμλίνου που έχουν στηρίξει τον ίδιο τον Πούτιν και όσα εκείνος προωθεί εντός αλλά και εκτός των ρωσικών συνόρων.  

Η Washington Post σημειώνει πάντως στο δημοσίευμά της, επικαλούμενη τα στοιχεία παλαιότερης έρευνας, πως το ρωσικό χρήμα τείνει να διακινείται διεθνώς μέσα και από κρυφούς – μυστικούς λογαριασμούς που δύσκολα εντοπίζονται.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι το πλέγμα αυτών των κυρώσεων που χαρακτηρίζονται «πρωτοφανείς» υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο να έχει και τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα: να ωθήσει δηλαδή τους ολιγάρχες πιο κοντά στον Πούτιν αντί να τους απομακρύνει από αυτόν.

Παράλληλα, η Washington Post υπογραμμίζει και τους δισταγμούς που είχε η Δύση στο παρελθόν όταν επρόκειτο να επιβάλει περιορισμούς κατά Ρώσων που δραστηριοποιούνται σε ευαίσθητους τομείς όπως είναι για παράδειγμα εκείνος της ενέργειας, αλλά και το γεγονός ότι οι Ρώσοι φροντίζουν να εκμεταλλεύονται όλες εκείνες τις δαιδαλώδεις φορολογικές διαδρομές των οικονομικών συστημάτων της Δύσης εξασφαλίζοντας έτσι τη μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη και ανωνυμία όπου και όποτε αυτό είναι εφικτό.

 Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT