Πόλεμος στην Ουκρανία: Βόμβες παντού σε Χάρκοβο, Μαριούπολη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βόμβες παντού σε Χάρκοβο, Μαριούπολη

Υπό ρωσικό έλεγχο η Χερσώνα, η πρώτη μεγάλη ουκρανική πόλη

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ανηλεείς βομβαρδισμούς μεγάλων πόλεων, που γιγαντώνουν τους φόβους για εκατόμβες αμάχων, ο ρωσικός στρατός συμπλήρωσε την πρώτη εβδομάδα των πολεμικών του επιχειρήσεων κατά της Ουκρανίας. Χθες, ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Χερσώνα, μια πόλη 300.000 κατοίκων και στρατηγικής σημασίας λιμάνι, στο σημείο όπου ο ποταμός Δνείπερος εκβάλλει στη Μαύρη Θάλασσα. Αργά το βράδυ ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε ότι Ρώσοι στρατιώτες είχαν πλέον καταλάβει τους δρόμους και ότι εισέβαλαν στο δημαρχείο. Η Χερσώνα γίνεται η πρώτη μεγάλη πόλη που περνάει στον έλεγχο των Ρώσων, εντείνοντας την πίεση στην Οδησσό, προς τα δυτικά. Νωρίτερα, Ουκρανοί αξιωματούχοι προσπαθούσαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις λέγοντας ότι η ουκρανική αντίσταση συνεχίζεται σθεναρά.

Ωρες αγωνίας ζούσαν την ίδια ώρα οι κάτοικοι της Μαριούπολης, άλλου στρατηγικής σημασίας λιμανιού στην Αζοφική Θάλασσα. Οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν την πόλη από πολιορκία τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη και τη σφυροκοπούσαν με βολές πυροβολικού από δύο μέτωπα. Ο δήμαρχος της πόλης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, έκανε λόγο για μεγάλες απώλειες, ενώ άλλοι τοπικοί παράγοντες εξέφραζαν φόβους ότι οι νεκροί ανέρχονται σε εκατοντάδες.

Παράλληλα, συνεχίζονταν οι εντατικοί βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, κοντά στα βορειοανατολικά σύνορα με τη Ρωσία. Φωτογραφίες και βίντεο δείχνουν το κέντρο της πόλης να έχει μετατραπεί σε σωρό ερειπίων. Η πόλη τελεί υπό πολιορκία, ενώ γύρω στις 3 τα χαράματα δυνάμεις Ρώσων αλεξιπτωτιστών προσγειώθηκαν στην πόλη και άρχισαν να εμπλέκονται σε οδομαχίες.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βόμβες παντού σε Χάρκοβο, Μαριούπολη-1

Φόβοι για εκατόμβες θυμάτων, ενώ το τεράστιο ρωσικό κονβόι απειλεί με ασφυκτική πολιορκία το Κίεβο.

Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι το τεράστιο κονβόι, μήκους περίπου 60 χιλιομέτρων, από ρωσικά τεθωρακισμένα και άλλα στρατιωτικά οχήματα εξακολουθεί να βρίσκεται περί τα 30 χιλιόμετρα βόρεια από το κέντρο της πόλης, χωρίς να έχει προωθηθεί ιδιαίτερα κατά το τελευταίο 48ωρο, αν και δεν έχει δεχθεί επιθέσεις ούτε από αεροπλάνα ούτε από drones ούτε από αντιαρματικούς πυραύλους του ουκρανικού στρατού.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιθανολογούν ότι η καθήλωση των ρωσικών τεθωρακισμένων οφείλεται σε προβλήματα ανεφοδιασμού, ενδεχομένως και στο χαμηλό ηθικό των δυνάμεων που επιχειρούν.

Αλλοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ρωσία θα επιχειρήσει να δημιουργήσει κλοιό πολιορκίας γύρω από το Κίεβο, πιέζοντας για συνθηκολόγηση της ουκρανικής πλευράς, αντί να διακινδυνεύσει επιχειρήσεις υψηλού κόστους σε μία μεγαλούπολη τριών εκατομμυρίων. Η ουκρανική υπηρεσία Καταστάσεων Εκτάκτου Ανάγκης ανέβαζε τους αμάχους που είχαν σκοτωθεί μέχρι χθες σε 2.000.

Με συντριπτική πλειοψηφία υπερψηφίστηκε χθες από την ολομέλεια του ΟΗΕ η απόφαση με την οποία καταγγέλλεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και καλείται η Μόσχα να προχωρήσει σε άμεση κατάπαυση του πυρός και απόσυρση όλων των στρατιωτικών δυνάμεών της. Η απόφαση επικυρώθηκε με τις ψήφους 141 εκ των 193 κρατών-μελών, πέντε την καταψήφισαν (Ρωσία, Λευκορωσία, Βόρεια Κορέα, Συρία, Ερυθραία) και 35 απείχαν. Ανάμεσά τους η Κίνα, η Κούβα και η Βενεζουέλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT