Εισβολή στην Ουκρανία: Η Σίλικον Βάλεϊ κάνει πόλεμο με δικά της όπλα

Εισβολή στην Ουκρανία: Η Σίλικον Βάλεϊ κάνει πόλεμο με δικά της όπλα

Ενιαίο μέτωπο έχουν συστήσει οι Ουκρανοί εργαζόμενοι στους τεχνολογικούς κολοσσούς της Δύσης προσπαθώντας να βοηθήσουν τη δοκιμαζόμενη πατρίδα τους.

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενιαίο μέτωπο έχουν συστήσει οι Ουκρανοί εργαζόμενοι στους τεχνολογικούς κολοσσούς της Δύσης προσπαθώντας να βοηθήσουν τη δοκιμαζόμενη πατρίδα τους.

Βασικοί στόχοι τους είναι να θέσουν εκτός λειτουργίας ειδησεογραφικές ιστοσελίδες που παραπληροφορούν, να ενθαρρύνουν τους Ρώσους ώστε να ανατρέψουν την κυβέρνηση του προέδρου Πούτιν και να συμβάλουν στην ταχύτερη αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού στα πεδία του πολέμου.

Εκκληση του Κιέβου σε τεχνολογικούς κολοσσούς για «στρατό πληροφορικής» έναντι των ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων.

Με ηλεκτρονικές επιστολές και διαδικτυακές αιτήσεις, όλοι αυτοί οι Ουκρανοί, που βρίσκονται μακριά από την πατρίδα τους, προσπαθούν να πείσουν κολοσσούς, όπως οι Amazon και Google, να δραστηριοποιηθούν και να δείξουν πιο σθεναρά την αντίθεσή τους στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ολέξι Οριέσκο, Ουκρανοαμερικανός μηχανικός λογισμικού στην Google, τονίζει: «Οι εταιρείες αυτές οφείλουν να απομονώσουν τη Ρωσία όσο περισσότερο και όσο ταχύτερα γίνεται». Ο Οριέσκο είναι ένας από τους Ουκρανούς μετανάστες που απάντησαν στην έκκληση του Κιέβου για τη δημιουργία «στρατού πληροφορικής» για την αντιμετώπιση των ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων.

Αν και πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να διακόψουν τη συνεργασία τους με τη Ρωσία εξαιτίας των οικονομικών κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ, οι Ουκρανοί ακτιβιστές απαιτούν να γίνουν περισσότερα. Ζητούν από τις εταιρείες υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας να διακόψουν κάθε συνεργασία με Ρώσους πελάτες, ιδιαίτερα με εκείνους που διασπείρουν ρωσική προπαγάνδα και παραπληροφόρηση, καθιστώντας τους περισσότερο ευάλωτους στις κυβερνοεπιθέσεις.

Ο Ιγκόρ Σελέτσκι, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πληροφορικής CloudLinux, ζήτησε από την Cloudflare να σταματήσει να φιλοξενεί ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

«Δεδομένου ότι ακόμα και η παραδοσιακά ουδέτερη Ελβετία αναγκάστηκε να επιλέξει πλευρά, θεωρώ ότι θα έστελνε ένα σημαντικό μήνυμα αν η Cloudflare έπραττε το ίδιο», εξηγεί.

Εκατοντάδες ουκρανικής καταγωγής εργαζόμενοι στην Google έστειλαν αίτημα στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Σούνταρ Πιτσάι, καλώντας τον να στείλει βοήθεια στην Ουκρανία και να μετατρέψει κάποιες υπηρεσίες της, όπως οι Χάρτες, που ενδεχομένως χρησιμοποιούνται από τα ρωσικά στρατεύματα. Η Google απαγόρευσε στα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ να διαφημίζονται και να χρησιμοποιούν το δίκτυο για τη διανομή του περιεχομένου τους, ενώ ενίσχυσε την ασφάλεια των χρηστών της στην Ουκρανία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT