Εισβολή στην Ουκρανία: «Ανταρτοπόλεμος» από τους χρήστες του Διαδικτύου

Εισβολή στην Ουκρανία: «Ανταρτοπόλεμος» από τους χρήστες του Διαδικτύου

Εναν πρωτότυπο και ευφάνταστο τρόπο επέλεξαν χιλιάδες χρήστες του Διαδικτύου προκειμένου να διαδώσουν το αντιπολεμικό τους μήνυμα και να ενημερώσουν τον ρωσικό λαό για το τι ακριβώς συμβαίνει στην Ουκρανία.

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν πρωτότυπο και ευφάνταστο τρόπο επέλεξαν χιλιάδες χρήστες του Διαδικτύου προκειμένου να διαδώσουν το αντιπολεμικό τους μήνυμα και να ενημερώσουν τον ρωσικό λαό για το τι ακριβώς συμβαίνει στην Ουκρανία.

Αντί κριτικής για τα ρωσικά εστιατόρια και ξενοδοχεία, σε ιστοσελίδες όπως οι χάρτες της Google αλλά και σε κάποιους πιο εξειδικευμένους ιστότοπους τουριστικού περιεχομένου οι διαδικτυακοί «αντάρτες» ανάρτησαν πληροφορίες και φωτογραφίες από τη ρωσική εισβολή, ελπίζοντας ότι η προσπάθειά τους θα διαφύγει την προσοχή της ρωσικής λογοκρισίας. Ενδεικτικά, στις κριτικές ενός από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια της ρωσικής πρωτεύουσας, αντί σχολίων για τα διαφορετικά πιάτα και τους μεζέδες, ένας χρήστης σημείωνε «η εισβολή στην Ουκρανία είναι πόλεμος και όχι ειδική επιχείρηση. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σκοτώνουν παιδιά και αμάχους». Ενας άλλος έγραφε: «Αυτό το εστιατόριο είναι καλό. Ο Πούτιν, όμως, μας χάλασε την όρεξη εισβάλλοντας στην Ουκρανία. Εξεγερθείτε κατά του δικτάτορα και σταματήστε τις δολοφονίες αθώων. Η κυβέρνηση σάς λέει ψέματα».

Σχολιάζοντας τον κατακλυσμό αντιπολεμικών «κριτικών», ο δήμαρχος Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, δήλωσε ότι «ξένοι χρήστες του Διαδικτύου έχουν εξαπολύσει μαζική επίθεση με κύριο στόχο να προκαλέσουν χάος στη ρωσική πρωτεύουσα και να υπονομεύσουν τις Αρχές».

Αντί κριτικής για ρωσικά εστιατόρια και ξενοδοχεία, σε ιστοσελίδες όπως οι χάρτες της Google οι χρήστες ανάρτησαν πληροφορίες και φωτογραφίες από τη ρωσική εισβολή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάρτηση σε λογαριασμό του Twitter που φέρεται να συνδέεται με τους χάκερ «Anonymous» είχε απευθύνει κάλεσμα στους χρήστες να εξηγήσουν με τις δήθεν κριτικές τους στους χάρτες της Google ή όπου άλλου είναι αυτό δυνατόν τι ακριβώς συμβαίνει στην Ουκρανία.

Αραγε μπορεί ένα τέτοιο ηλεκτρονικό αντάρτικo να επιφέρει αποτελέσματα; O Ντέιβιντ Μπετζ, καθηγητής Σύγχρονου Πολέμου στο King’s College London, αμφιβάλλει κατά πόσο μια εκστρατεία ενημέρωσης που οργανώνεται από άτομα εκτός Ρωσίας μπορεί πραγματικά να επηρεάσει τον Ρώσο πολίτη.

Απάντησαν χάκερ

Oπως ήταν αναμενόμενο, δεν έμειναν άπραγοι οι φιλορώσοι, οι μάγοι του Διαδικτύου. Υποκλέπτοντας τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Ουκρανού στρατιώτη προσπάθησαν να διαταράξουν και να αποσυντονίσουν τις προσπάθειες ευρωπαϊκών φορέων να προσφέρουν βοήθεια σε πρόσφυγες που εγκαταλείπουν κυνηγημένοι την Ουκρανία. Ειδικότερα, οι χάκερ σε αυτή την περίπτωση αποπειράθηκαν να επιτύχουν τον σκοπό τους με την αποστολή κακόβουλου λογισμικού. Σύμφωνα με ειδικούς στη διαδικτυακή ασφάλεια, η προσπάθεια παραπλάνησης φέρεται να προήλθε από τη Λευκορωσία.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT