Κυρώσεις: Δεσμεύθηκε η πρώτη ρωσική θαλαμηγός

Κυρώσεις: Δεσμεύθηκε η πρώτη ρωσική θαλαμηγός

Οι πρώτες δεσμεύσεις θαλαμηγών που ανήκουν σε δισεκατομμυριούχους του στενού κύκλου του Ρώσου προέδρου Πούτιν ξεκίνησαν χθες στο λιμάνι Λα Σιοτά της Γαλλίας.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρώτες δεσμεύσεις θαλαμηγών που ανήκουν σε δισεκατομμυριούχους του στενού κύκλου του Ρώσου προέδρου Πούτιν ξεκίνησαν χθες στο λιμάνι Λα Σιοτά της Γαλλίας. Πρώτος στόχος, η θαλαμηγός του ιδιοκτήτη της πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft, Ιγκόρ Σετσίν. Η πληροφορία ότι οι γερμανικές αρχές κατάσχεσαν τη θαλαμηγό του Αλισέρ Ουσμάνοφ, που είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο σε τονάζ και βρίσκεται για επισκευές σε ναυπηγείο του Αμβούργου, διαψεύσθηκε από τις γερμανικές αρχές. Οι δύο Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 26 ατόμων στα οποία η Ε.Ε. επέβαλε περιοριστικά μέτρα «εξαιτίας ενεργειών που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας». Ουσιαστικά η Ε.Ε. επιδιώκει να θίξει το πλέγμα οικονομικής εξουσίας που στηρίζει την πολιτική εξουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μία από τις δυσκολίες αυτής της στρατηγικής είναι η σύνδεση των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων με τα συγκεκριμένα πρόσωπα. Δίνοντας την εντολή για την κατάσχεση της θαλαμηγού του Σετσίν, οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι διαλεύκαναν τον γρίφο των παρένθετων εταιρειών και συνέδεσαν τη συγκεκριμένη θαλαμηγό με τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο.

Στην ετήσια ομιλία του προς το έθνος, το βράδυ της Τρίτης, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν απευθύνθηκε στους Ρώσους δισεκατομμυριούχους με ένα αυστηρό μήνυμα: Η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεργαστεί με τις ευρωπαϊκές αρχές για να κατασχέσει «τις θαλαμηγούς, τις πολυτελείς κατοικίες, τα ιδιωτικά αεροσκάφη τους».

Πρόκειται για το γιοτ του ιδιοκτήτη της πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft, Ιγκόρ Σετσίν.

Εν αναμονή των κυρώσεων, κάποιες από τις θαλαμηγούς έφυγαν από την Ευρώπη και εθεάθησαν στον Ινδικό Ωκεανό, στις Μαλδίβες. Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δώσει εσπευσμένη εντολή στο πλήρωμα της δικής του θαλαμηγού (270 πόδια, γυμναστήριο, σπα, βιβλιοθήκη, εσωτερική πισίνα που μετατρέπεται σε πίστα χορού) να αποχωρήσει από τη Γερμανία, όπου βρισκόταν υπό επισκευήν.

Η συγκέντρωση πλούτου στην κορυφή της πυραμίδας, παγκόσμιο φαινόμενο με βαρύτατες συνέπειες για τις κοινωνίες σε όλο τον πλανήτη, έχει φθάσει σε πρωτοφανή επίπεδα στη Ρωσία. Οι 500 πλουσιότεροι Ρώσοι έχουν μεγαλύτερη περιουσία από τα 145 εκατομμύρια των πιο φτωχών Ρώσων – δηλαδή από το 99,8% του πληθυσμού της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT