Πόλεμος στην Ουκρανία: Συμφωνία για ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συμφωνία για ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Την ασφαλή απομάκρυνση αμάχων από εμπόλεμες ζώνες και τη μεταφορά βοήθειας συζήτησαν Ρώσοι και Ουκρανοί

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

KIEBO. Συμφωνία για ανθρωπιστικούς διαδρόμους μέσα από τους οποίους θα γίνει με ασφάλεια η απομάκρυνση αμάχων από τις εμπόλεμες ζώνες επιτεύχθηκε κατά τις συνομιλίες Ουκρανών και Ρώσων αξιωματούχων χθες στη Λευκορωσία, σύμφωνα με δηλώσεις ενός εκ των Ουκρανών διαπραγματευτών. Οι διάδρομοι θα προστατεύονται από τοπικές εκεχειρίες και θα χρησιμοποιηθούν και για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τις εμπόλεμες ζώνες. Η συμφωνία, εφόσον εφαρμοστεί, έρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή, καθώς οι μάχες εντείνονται και εκατομμύρια άνθρωποι προσπαθούν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία. Ηδη οι πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στις γειτονικές χώρες ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ανακοινώσει ότι θα χορηγηθεί προσωρινή άδεια παραμονής τριών ετών σε όλους τους πρόσφυγες που προέρχονται από την Ουκρανία, χωρίς να χρειαστεί να περάσουν από τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου. Ο Ούγγρος πρόεδρος Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος αναθεώρησε την εχθρική στάση του απέναντι στους πρόσφυγες καλωσορίζοντας τους κατατρεγμένους από την Ουκρανία και απονέμοντας εύσημα σε οργανώσεις που βοηθούν πρόσφυγες, δεν εγκατέλειψε τη συνήθεια να διαφωνεί με την πολιτική της Ε.Ε. στο μεταναστευτικό. Ο Ορμπαν τάχθηκε υπέρ της κανονικής διαδικασίας ασύλου και για τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συμφωνία για ανθρωπιστικούς διαδρόμους-1

Οι Ουκρανοί που έχουν καταφύγει στις γειτονικές χώρες ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Στη Σλοβακία

Στο ανατολικό άκρο της Σλοβακίας, ο Γάλλος καθηγητής Ιβ Ζινέστ στάθηκε μπροστά στα γραφεία ανθρωπιστικής οργάνωσης κρατώντας πινακίδα με τη φράση: «Προσφέρεται σε οικογένεια σπίτι στη Γαλλία, ταξίδι και σπίτι δωρεάν». Λίγες ώρες αργότερα βοηθούσε την 26χρονη Νάστια Κισέλιοβα, μια φίλη της, την κόρη της και την ανιψιά της να φορτώσουν τις αποσκευές τους στο τροχόσπιτό του και να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής στη νοτιοδυτική Γαλλία. Κουρασμένη και προσπαθώντας να συγκρατήσει τα συναισθήματά της, η Κισέλιοβα είπε ότι η ίδια και τα παιδιά περίμεναν επί οκτώ ώρες στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου την Τετάρτη. Κατάφεραν τελικά να επιβιβαστούν σε ένα τρένο με προορισμό το Ούζχοροντ, στα σύνορα με τη Σλοβακία. «Ακούγαμε τους βομβαρδισμούς αφού φύγαμε από το Κίεβο. Μας είπαν να κλείσουμε τις κουρτίνες, για να μη φαίνεται το φως το τρένου», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT