Long COVID: Σε λειτουργία 30 πνευμονολογικά ιατρεία

Long COVID: Σε λειτουργία 30 πνευμονολογικά ιατρεία

Δύο στους δέκα ασθενείς που νόσησαν λόγω κορωνοϊού παρουσιάζουν παρατεταμένο σύνδρομο COVID-19, γνωστό και ως Long COVID.

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο στους δέκα ασθενείς που νόσησαν λόγω κορωνοϊού παρουσιάζουν παρατεταμένο σύνδρομο COVID-19, γνωστό και ως Long COVID. Οι ασθενείς με Long COVID εμφανίζουν συχνά εύκολη κόπωση, μειωμένη αντοχή στην άσκηση και δύσπνοια ακόμα και σε φυσιολογική αναπνευστική λειτουργία, και χρειάζονται κατάλληλη αντιμετώπιση από ειδικούς γιατρούς. Στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας δημιουργήθηκαν και λειτουργούν 30 πνευμονολογικά ιατρεία Long COVID, ενώ ήδη το υπουργείο Υγείας έχει εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης δράσεις για την αντιμετώπιση της Long COVID, ύψους 3,1 εκατ. ευρώ.

Οπως σημειώνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), ο όρος σύνδρομο Long COVID περιλαμβάνει τα συμπτώματα αλλά και τις επιπλοκές που εμμένουν ή εμφανίζονται τέσσερις εβδομάδες μετά τη λοίμωξη που έχει προκαλέσει ο SARS-CoV-2. Σύμφωνα με την ΕΠΕ, κάθε ασθενής που νοσεί από COVID-19 θα πρέπει να ενημερώνεται για την πιθανότητα εμμενόντων συμπτωμάτων που συνήθως υποχωρούν μέσα σε 12 εβδομάδες και εμφανίζονται ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου και την προηγούμενη κατάσταση της υγείας του. Σε περίπτωση μη βελτίωσης ή εμφάνισης νέων συμπτωμάτων, οι ασθενείς θα πρέπει να εξετάζονται από τον θεράποντα ιατρό τους. Εμμένοντα συμπτώματα εμφανίζονται συχνότερα σε νοσηλευόμενους ασθενείς. Ωστόσο, συμπτωματολογία που επηρεάζει την ποιότητα της ζωής των ασθενών μπορεί να εμφανίζεται και σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς. Τα συνήθη συμπτώματα είναι βήχας, δύσπνοια, μειωμένη ικανότητα για άσκηση, διαταραχές ύπνου, ανοσμία και αγευσία, ενώ καταγράφονται συχνά και καρδιολογικές (π.χ. θωρακικό άλγος, μυοκαρδίτιδα), δερματολογικές (τριχόπτωση, εξάνθημα), νεφρολογικές, ρευματολογικές, ενδοκρινικές, νευροψυχιατρικές, αγγειακές, γαστρεντερικές και άλλες επιπλοκές. Η ΕΠΕ σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων στη διαχείριση του συνδρόμου Long COVID εξέδωσε αναθεωρημένες οδηγίες για την παρακολούθηση των ασθενών, τις εξετάσεις στις οποίες θα πρέπει αυτοί να υποβληθούν και τους τρόπους αντιμετώπισης του συνδρόμου. Οπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΠΕ, καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ Στέλιος Λουκίδης, «πρέπει όλοι να κατανοήσουμε τον σημαντικό ρόλο του πνευμονολόγου σε όλες τις βαθμίδες του συστήματος υγείας στη διαχείριση και αντιμετώπιση των αναπνευστικών επιπτώσεων έπειτα από λοίμωξη με COVID-19. Η ΕΠΕ δημιούργησε μια λεπτομερή έκδοση οδηγιών με πρακτικούς αλγορίθμους με σκοπό να βοηθήσει τον κλινικό γιατρό στην προσέγγιση των βραχυχρόνιων και καμιά φορά μακροχρόνιων επιπτώσεων της λοίμωξης COVID-19».

Αναθεωρημένες οδηγίες από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία για την παρακολούθηση ασθενών.

Ως τη δεύτερη μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια υγεία στην παρούσα φάση, μετά την οξεία λοίμωξη από κορωνοϊό, χαρακτηρίζει το σύνδρομο Long COVID ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Αργύριος Τζουβελέκης. Οπως σημειώνει, «από τον πνεύμονα, η σοβαρότερη επιπλοκή του συνδρόμου ονομάζεται πνευμονική ίνωση και χαρακτηρίζεται από πολλαπλές ουλές στο πνευμονικό παρέγχυμα, κατάλοιπα της λοίμωξης από κορωνοϊό. Εμφανίζεται σε ποσοστό 10%-20% στους βαρέως πάσχοντες ασθενείς».

Πληροφορίες για τα δημόσια πνευμονολογικά ιατρεία Long COVID μπορούν να αντλήσουν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://hts.org.gr/assets/post%20covid%20iatreia-pinakas2022.pdf.

Εν τω μεταξύ, ξεπέρασαν τις 26.000 οι θάνατοι ασθενών με COVID-19 στα δύο χρόνια της πανδημίας στη χώρα μας. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 63 επιπλέον θανάτους ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, εκ των οποίων οι 62 αφορούσαν ασθενείς ηλικίας 60 ετών και άνω.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT