Ένταξη στο ΝΑΤΟ ζητεί η Βουλή του Κοσόβου

Ένταξη στο ΝΑΤΟ ζητεί η Βουλή του Κοσόβου

Οι βουλευτές των κομμάτων της σερβικής μειοψηφίας απείχαν από τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ψήφισμα, με το οποίο το Κοινοβούλιο του Κοσόβου ζητάει από την κυβέρνηση την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το ΝΑΤΟ, ενέκριναν οι Κοσοβάροι βουλευτές στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στρατοπεδεύουν στο Κόσοβο μετά τον πόλεμο του 1999 μεταξύ Αλβανών και Σέρβων. «Το Κοινοβούλιο της Πρίστινα ζητάει από την κυβέρνηση να λάβει όλα τα μέτρα, σε συνεργασία με τους διεθνείς μας εταίρους, προκειμένου να διαβιβάσει το αίτημά μας για είσοδο στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και άλλους διεθνείς θεσμούς», αναφέρει το ψήφισμα, που υποστηρίχθηκε από 94 βουλευτές επί συνόλου 120. Οι βουλευτές των κομμάτων της σερβικής μειοψηφίας απείχαν από τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Αλμπιν Κούρτι, ανέφερε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα καταθέσει αίτημα προσχώρησης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Πρώτη κίνηση της κυβέρνησης της Πρίστινα προς την κατεύθυνση αυτή θα είναι η συμμετοχή του Κοσόβου στην πρωτοβουλία Συνεργασία για την Ειρήνη, πρόγραμμα του ΝΑΤΟ με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ κρατών-μελών της Συμμαχίας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στο Κοινοβούλιο της Πρίστινα, βουλευτές ύψωσαν πανό με τη σημαία της Ουκρανίας και το σύνθημα: «Είμαστε με την Ουκρανία!», προτού ψηφίσουν υπέρ της καταδίκης της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία. Τέσσερα μέλη της Συμμαχίας (Ρουμανία, Ισπανία, Ελλάδα και Σλοβακία), όμως, δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου, δυσχεραίνοντας την υποψηφιότητα της μικρής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT